Autor Wątek: Eureka Mignon Silenzio vs Ascaso i1 vs ZF64W  (Przeczytany 5699 razy)

Offline infor7

Eureka Mignon Silenzio vs Ascaso i1 vs ZF64W
« dnia: 03 Listopad 2020, 19:57:51 »
Cześć

Zastanawiam się pomiędzy kupnem jednego z tych 3 młynków. W sieci zarówno tutaj na forum jak i na anglojęzycznych, znajduję sporo informacji o wspaniałości mielenia Eureka Mignon  względem Ascaso i1 ale całkowicie brakuje naukowego podejścia do testów. Na papierze ascaso wygląda lepiej za sprawą większych żaren od eureki 50 vs 54 mm. Znów z komentarzy wnioskuję, że eureka w jakiś magiczny sposób robi to lepiej. Nie spotkałem się z żadnymi testami które na przykład przesiewałyby kawę przez sito o oczkach o wartości x i sprawdzały jak duże są rozbieżności między wielkościami drobin kawy. Im bardziej wsiąkam w ten światek kawowy mam wrażenie, że raczej panuje tu bardziej romantyczne niż naukowe podejście.

Wracając do tematu rozważam też ZF64W ze względu na ważenie zmielonego ziarna co pozwoli mi uzyskać powtarzalność. Plus żarna są znacząco większe - 64mm.

W poniedziałek Janusz ma mi wysłać asscaso dream pid. Więc wydaje mi się, że ekspres będzie nie najgorszy.

Chciałbym uzyskać jak najbardziej ekstraktywne espresso, takie które wręcz się ciągnie. Główne aromaty, których szukam w kawie i które chciałbym uwypuklić to truskawki, owoce tropikalne.

Teraz pytanie do Was:
Czy np dołożenie ponad 2x tyle za ZF64W sprawi, że po espresso które wypiję będę musiał zbierać z wrażenia szczękę z ziemi szufelką? Czy to raczej będą zmiany +5% do jakości względem eureki czy ascaso?

Będę wdzięczny za wszystkie wasze opinie :)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2020, 20:03:28 wysłana przez infor7 »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Eureka Mignon Silenzio vs Ascaso i1 vs ZF64W
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2020, 21:26:51 »
Jeśli kupujesz u Janusza czemu nie skorzystasz z możliwości wypróbowania kawy i wizyty w Łodzi? Janusz ma wszystkie 3 młynki i na pewno mógłbyś najlepiej sprawdzić wszystko na tej samej kawie podczas prezentacji. Z tych 3 kierowałbym się średnicą żaren, im większa tym lepiej.
Młynek do kawy ma największe znaczenie!

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2020, 21:37:21 »
Aromaty i smaki : tu bardziej ziarno zadecyduje.
Body: trochę większe body daje stożek, pomyśl czy możesz dołożyć do Niche.
Z tych 3, chiński młynek.
Wygrywa ergonomią i powtarzalnością.

Offline infor7

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2020, 22:52:12 »
Koziołek, dobry pomysł, z wypróbowaniem kawy z różnych młynków. Będę musiał zobaczyć czy we Wrocławiu istnieje sklep w którym będę mógł spróbować kawy z różnych młynków. 5 godzin w jedną stronę do Łodzi mi się nie uśmiecha.

Jeśli namierzę w pobliżu taki sklep będę miał okazję przekonać się czy większe żarna faktycznie robią wielką różnicę. I czy dla mnie espresso będzie lepsze o 5% czy może o 100% i uznam, czy warto dokładać. Jeśli znacie taki sklep we Wrocławiu koniecznie podzielcie się adresem :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2020, 09:44:23 »
W sieci zarówno tutaj na forum jak i na anglojęzycznych, znajduję sporo informacji o wspaniałości mielenia Eureka Mignon  względem Ascaso i1
A czy te zachwyty nie dotyczą Eureka Mignon Specialita?
W przypadków młynków często oceniane jest nie tylko mielenie ale również hałas, zbrylanie, prędkość mielenia, timer itd. itp.

Czy np dołożenie ponad 2x tyle za ZF64W sprawi, że po espresso które wypiję będę musiał zbierać z wrażenia szczękę z ziemi szufelką? Czy to raczej będą zmiany +5% do jakości względem eureki czy ascaso?
Mogę się odnieść do Eureka Mignon Specjalita i ZF64W. Wg mnie różnica między nimi będzie ok. +30% na korzyść tego drugiego.

Jeśli masz budżet, bierz ZF64. Musisz uwzględnić tylko jego wysokość, ponieważ jeśli będzie umieszczony pod szafką nasypywanie kawy do niego może być utrudnione:
hopper.jpg
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2020, 09:46:42 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2020, 11:34:07 »
Pamiętaj, że dokładam do niego gratis mini hopper - harmonijkę. Wtedy nie będzie problemu z wysokością młynka z hopperem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2020, 11:40:05 »
Ja bym się nie zastanawiał tylko brał od razu ZF64W. Największe żarna, wbudowana waga, w sumie nic więcej nie potrzeba. Może poza większymi żarnami, ale 64mm już spokojnie wystarczą do naprawdę dobrej kawy ;)

Offline infor7

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2020, 16:20:53 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. We Wrocławiu z tego co szukałem niestety nie ma żadnego sklepu w którym mógłbym przetestować różne młynki żarnowe przed kupnem. Zdecydowałem się na ZF64W.

Akurat nada się do do rozwijania hobby, w czasie lockdownu, który sprezentowali nam miłościwie panujący.

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2020, 18:03:27 »

Mogę się odnieść do Eureka Mignon Specjalita i ZF64W. Wg mnie różnica między nimi będzie ok. +30% na korzyść tego drugiego.

A tak z ciekawości, jak wygląda poziom hałasu miedzy tymi dwoma, jesli masz porównanie?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopad 2020, 20:43:57 »
We Wrocławiu z tego co szukałem niestety nie ma żadnego sklepu w którym mógłbym przetestować różne młynki żarnowe przed kupnem. Zdecydowałem się na ZF64W.

We Wrocławiu ZF64W ma palarnia MAŁA CZARNA. Może inne też mają...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopad 2020, 20:45:13 »
Ja pamietam jak przyjechalem do Janusza ze swoim mlynkiem i jego mine  :lol2:

Eureke testowali kolejni klienci - jest to mlynek absolutnie cichy, ale porownuje go z moim. Moj to diesel, Eureka to hybryda ;).

Jak kiedys bedzie szansa to koze przetestuje sobie ktorys z Januszowych nowych mlynkow. Ale moj ma jedna zalete chyba - przezyje mnie. A przy robieniu 4 kaw dziennie to zarna na ile lat starcza?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopad 2020, 21:35:52 »
A tak z ciekawości, jak wygląda poziom hałasu miedzy tymi dwoma, jesli masz porównanie?
ZF64W jest chyba trochę cichszy, ale nie porównywałem ich w ten sposób, żeby dwa stały obok siebie.
Na plus ZF64W zapisałby dźwięk mielenia, takie miłe dla ucha, dostojne mruczenie.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopad 2020, 07:54:47 »
@skansen "ZF64W jest chyba trochę cichszy, ale nie porównywałem ich w ten sposób, żeby dwa stały obok siebie."
Jeśli ZF64W jest cichszy od Mignon Specialita, to jest naprawdę cichutki! Ja na świeżo porównuję teraz i-1 mini i Mignon Specialita, które stoją obok siebie i Specialita jest zauważalnie cichszy. No to ZF64W to prawdziwa sztuka mistrzowska wyciszania! (dobre porównanie @MajkJaro :) diesel vs hybryda)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopad 2020, 12:47:50 »
@skansen Zainstaluj jakąś aplikację na telefonie do pomiaru dB :) I możemy porównać wyniki

Offline infor7

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopad 2020, 13:58:09 »
est cichszy od Mignon Specialita, to jest naprawdę cichutki! Ja na świeżo porównuję teraz i-1 mini i Mignon Specialita, które stoją obok siebie i Specialita jest zauważalnie cichszy. No to ZF64W to prawdziwa sztuka mistrzowska wyciszania! (dobre porównani

Super, dzięki za informację. Przejadę się w weekend. Widzę, na fecebooku, że ich kawiarnia jest otwarta. Ciekawe jak to prawnie rozwiązali.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi