;

Autor Wątek: Timor-Leste Lacau Village z palarni Cloud Picker  (Przeczytany 327 razy)

Offline lukasp Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, Cafec Flower Dripper,
  • Młynek: Timemore chestnut
Timor-Leste Lacau Village z palarni Cloud Picker
« dnia: 31 Październik 2020, 18:03:36 »

Co tu dużo mówić. Na kawę z Timoru skusiłem się wyłącznie z powodu jej egzotycznego, dla mnie, pochodzenia. Lubię nowinki i eksperymenty, więc czemu miałbym sobie ich domawiać?

No właśnie.

W Cloud Pickerze kawę wypalono jasno. Bardzo jasno. Ziarna są twarde i stawiają opór żarnom młynka. Po otwarciu paczki i wzięciu pierwszego niucha pomyślałem "o, będzie dobrze!". Czym prędzej zaparzyłem kawę w Cafecu, skosztowałem i mina mi zrzedła. Kwaśne to to wyszło i lekko słonawe. Gdzie obiecane nuty herbaty Rooibos i zielonych jabłek? No ale nic to, nie poddałem się i eksperymetowałem z tym co mam na stanie. Oto efekty:

Aeropress - próbowałem różnych metod (Tima Windelboego, Tetsu Kasuyi, Lukasa Zahradnika), ale dopiero metoda Pauliny Miczki wyciągnęła z tej kawy obiecane nuty. No ale ta metoda może człowieka doprowadzić do finansowej ruiny (35 g kawy na 310 ml wody i jakieś 200 ml uzysku).

Drip - moja ulubiona metoda, ale ni cholery nie udawało mi się wyciągnąż z tej kawy złożoności metodami Pregera, Hoffmana, Rao. Już miałem się poddać, kiedy pod koniec paczki przypomniałem sobie o od dawna przeze mnie nie stosowanej metodzie 40:60 Kasuyi. I był to strzał w dziesiątkę - kawa zaparzana w ten sposób daje powtarzalny, bardzo przyjemny dla podniebienia, efekt końcowy. Słodkawy, ale z przebijającą się delikatną kwaskowatością i ciekawym posmakiem.

French Press (Bodum Chambord) - całkiem ciekawie. Wychodzi słodycz, smak się komplikuje i nawet w te zielone jabłka jestem skłonny uwierzyć.

Kawiarka (Gat, 2tz) - podgrzana woda, kawa zlana do filiżanki zgodnie z wytycznymi Hoffmanna - daje miłego kopa, ale wychodzi kwaskowata i, zależnie od stopnia zmielenia, słonawa. Szału nie ma.

Reasumując - kawa mnie nie powaliła na łopatki, ale we French Pressie i w dripie przy użyciu metody Tetsu Kasuyi napar był intrygujący i wynagrodził w jakimś stopniu moje nieudane eksperymenty. Chętnie popróbowałbym te kawę spaloną nieco ciemniej albo od którejś z rodzimych palarni. Sęk w tym, ze żadna z nich chyba kawy z Timoru nie ma w ofercie. Może czas to zmienić :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1469
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Timor-Leste Lacau Village z palarni Cloud Picker
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2020, 20:10:52 »
Cloud Picker zbiera dobre opinie w wielu krajach tylko nie w Irlandii, gdzie jest mocno przeciętna palarnią. Btw założyciel jest Polakiem (ciekawostka).

Kwaśne to to wyszło
zielonych jabłek
A zielone jabłka nie są kwaśne?


Pauliny Miczki
Filipa Kucharczyka*
Paulina skopiowała jego przepis... 🙄

Próbowałem sporo kaw z tamtych rejonów i wrażenia miałem bardzo pozytywne. Zawsze było bardzo słodko
Sprobuj w aero przepis Sławka Sarana 17 gramów, 1:20. Nawet ciemne kawy wychodzą slodko
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 20:13:18 wysłana przez Szczympek »
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline lukasp Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, Cafec Flower Dripper,
  • Młynek: Timemore chestnut
Odp: Timor-Leste Lacau Village z palarni Cloud Picker
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Październik 2020, 21:04:46 »
1:20? Toż to kompot będzie :) Spróbować mogę. ale prawie nigdy nie idę powyżej 1:15 bo mam wrazenie, że kawa jest za cienka.

NIe wiedziałem, że przepis Pauliny jest "zainspirowany" innym, teraz wiem.

Co do Zielonych Jabłek - może i są, ale takie Mutsu czy Golden Delicious to są soczyste i słodkie :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1469
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Timor-Leste Lacau Village z palarni Cloud Picker
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2020, 21:44:43 »
1:20 chodziło mi o czas, nie o ratio ;)
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi