Autor Wątek: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.  (Przeczytany 9002 razy)

Offline Owlway

Odp: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Listopad 2020, 19:43:06 »
Cześć!
Również podłączę się pod wątek ponieważ biorę pod rozwagę te same modele ekspresów co autor.
Chciałbym dopytać czy lepiej na początku kupić ekspres, który ma zaprogramowany czas ekstrakcji czy lepiej może szukać takiego co posiada programowalną objętość ekstrakcji?
Czy w ogóle w polskiej dystrybucji dostanę Oscara II z zamontowanym OPV (jedynie widziałem na elektrosie)? W sumie to bije się z myślami czy może dołożyć do NS musica miast Oscara albo Ascaso.
Na młynek mam osobny budżet toteż wybiorę coś porządnego.

skansen

• Gość
Odp: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Listopad 2020, 19:56:03 »
Jeśli różnica nie jest duża to wg mnie warto dołożyć do Musiki. To w zasadzie docelowy ekspres.

Samo programowanie objętościowe jest często uważane za lepsze od czasowego. Najlepsze jest teoretycznie automatyczne dozowanie "wagowe", ale na tej półce cenowej jest w zasadzie niedostępne, stąd wiele osób nie korzysta z programowania (czasowego/objętościowego) tylko kontroluje masę naparu wagą...

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopad 2020, 20:05:42 »
Chciałbym dopytać czy lepiej na początku kupić ekspres, który ma zaprogramowany czas ekstrakcji czy lepiej może szukać takiego co posiada programowalną objętość ekstrakcji
Po tygodniu bedziesz ekstrakcje i tak przerywal recznie ;)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopad 2020, 22:06:02 »
Ja używam dużych filiżanek więc też nie widzę zalet dozowania wolumentrycznego. ;-)

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopad 2020, 12:47:41 »

Stąd aktualnie waham się pomiędzy Oscarem i Ascaso UNO, po cichu licząc na jakieś dobre czarnopiątkowe promocje. Zresztą, gdyby Silvia miała chodzić pod koniec miesiąca dobrze poniżej dwóch tysięcy, to i jej zakup ponownie będę rozpatrywał.
Czy udało się coś wybrać? Z doświadczenia wiem, że najgorzej to nie móc dokonać wyboru :)

Offline Owlway

« Odpowiedź #35 dnia: 06 Listopad 2020, 16:54:14 »
Dzięki za odpowiedzi! Jeszcze nie udało się wybrać. Patrzę jeszcze czy znajdę Oscara z polskiej dystrybucji z opv. Może jakaś okazja się na Czarny Piątek trafi to pomoże mi wybrać. Najchętniej wybrałbym Musike ale jednak cena trochę straszy  :D .

Offline Torrentius

• Ekspres: Cafelat Robot, V60-02
  • Młynek: C40
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Listopad 2020, 11:49:08 »
Czy udało się coś wybrać? Z doświadczenia wiem, że najgorzej to nie móc dokonać wyboru :)

No właśnie cały czas mam wątpliwości. Trochę się boję, że Silvia będzie dla mnie za trudna w obsłudze, podobnie Oscar, zwłaszcza bez OPV. Z kolei jak OPV to Elektros i jeszcze więcej pieniędzy. Więc znów zacząłem się zastanawiać nad Ascaso, może Uno, może jednak Dream.

Zostawiam sobie czas do namysłu do czarnego piątku, a nuż cena mnie ostatecznie przekona.

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #37 dnia: 09 Listopad 2020, 15:03:12 »
Więc znów zacząłem się zastanawiać nad Ascaso, może Uno, może jednak Dream.
Pisz do sprzedawców wszystkich też sam lepiej bo nie każdy ekspres jest dostępny od ręki. Może już Ci promocje odpalą ;)

Uno i Dream to jest to samo w różnych obudowach. Więc jeśli cena ma znaczenie - to Dream.

Offline Torrentius

« Odpowiedź #38 dnia: 10 Listopad 2020, 21:48:48 »
O, to może faktycznie stanie na Dreamie, bo coraz bardziej nam się żoną podoba. Nie wiem tylko niestety, czy wersja z PID-em nie przerasta nas finansowo... Czy bez PID-u nie ma sensu zupełnie?

Czy ktoś z Was może nie wie, jakie są różnice pomiędzy Dream Zero Electronic a Dream One? Coś oprócz dyszy do spieniania mleka (której i tak nie będę używał)? Na oficjalnej (anglojęzycznej) stronie Ascaso Dream Zero Electronic w ogóle nie występuje. W dodatku Dream Zero ma wyróżniać przede wszystkim brak OPV, a w polskich sklepach nawet Zero zwykły (nie Electronic) ma to OPV mieć (KIT280 w standardzie).

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Listopad 2020, 21:53:11 »
Patrzę jeszcze czy znajdę Oscara z polskiej dystrybucji z opv.

Dokładnie takie pytanie padło parę dni temu na krakowskiej Kooperatywie Kawowej na FB i była seria przydatnych odpowiedzi. Zerknij.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Listopad 2020, 22:09:26 »
Ja też tu jestem po to aby na takie pytania odpowiadać. Nawet dziś w innym wątku te kwestie częściowo wyjaśniałem. Wersje ekspresu DREAM ZERO produkowane na Polskę i na Niemcy różnią się dość znacznie od tych produkowanych na inne kraje. Jest tak od naszej wizyty w Barcelonie w listopadzie 2018 r. Poniżej opisuję to co jest dostępne u nas.
DREAM ZERO ma zainstalowany KIT280 a jest to: zmieniony układ hydrauliczny, dodany zawór OPV, dodana rurka odprowadzającą wodę z zaworu trójdrożnego do tacki ociekowej, możliwość wykonywania backflusha a także możliwość zainstalowania opcjonalnego elektronicznego termostatu oraz bogatsze wyposażenie. Termostat elektroniczny najczęściej montujemy u nas na serwisie pod życzenie klienta. Niekiedy te ekspresy sprowadzamy także w wersji Electronic z fabrycznie zainstalowanym elektronicznym termostatem. Portafilter jest z sitkami 57 mm.
Jeśli chodzi o nowy model z kolekcji DREAM tj. DREAM ONE. Ten ma już na na pokładzie elektroniczny termostat, zawór OPV z regulacją z zewnątrz ekspresu, profesjonalną grupę kawową, profesjonalny portafilter BARISTA z głęboką głowicą M12 umożliwiającą zastosowanie różnych sitek 58 mm (w tym także głębokich 21 - 22 g) oraz profesjonalną, nienagrzewającą się dyszę pary (do mlecznych kaw lepsze rozwiązanie). No i dużo bardziej przydatny manometr a nie okrągły termometr.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Torrentius

« Odpowiedź #41 dnia: 10 Listopad 2020, 23:05:54 »
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi