Autor Wątek: Ekspres do 3 tys zl  (Przeczytany 3385 razy)

Offline Artiis

• Młynek: Wilfa
Ekspres do 3 tys zl
« dnia: 27 Październik 2020, 18:56:36 »
Hej jest to mój pierwszy post więc wypadało by się przywitać :)

Zastanawiam się nad ekspresem automatycznym do 3 tys zł.

W domu ogólnie piję czarna z chemexa bądź areopressa, a jak najdzie mnie chęć to i z kawiarki więc sprzętu mam dość dużo w domu. Zaś druga połówka piję tylko kawy mleczne.

W domu oprócz wymienionych wyżej sprzętów mam jeszcze młynek wilfy SVART CGWS-130B.

Poszperałem trochę i znalazłem taki o to ekspress Nivona 842 za niecałe 2800zl z 3 letnia gwarancja. Czy to będzie dobry "strzał"?

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Ekspres do 3 tys zl
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Październik 2020, 07:08:40 »
W domu ogólnie piję czarna z chemexa bądź areopressa
Jak już opanowałeś chemex i earo to może weź sobie za cel opanować kolbę? Za 3000 zł  kupisz bardzo dobry ekspres kolbowy

Offline Adaśko Mężczyzna

• Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2020, 08:24:12 »
Odpowiedz sobie tylko, po co Ci ten automat? Mając Aeropress jesteś w stanie zrobić lepiej w zasadzie wszystko co oferuje automat (piszę z doświadczeń picia kawy z automatu "w gościach", więc nie uważam się mimo wszystko za guru w temacie). Z młynkiem elektrycznym, w zasadzie w podobnym czasie. Za połowę tej kwoty możesz też kupić po prostu lepszy młynek elektryczny do Twojego zestawu akcesoriów, który będzie w zasadzie bezawaryjny.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2020, 08:44:21 »
No przecież nie sobie kupuje...

Offline Artiis

• Młynek: Wilfa
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2020, 10:42:56 »
Dokładnie ekspress nie tylko dla mnie ma być. Kolbe bym kupił, ale jak pomyślę ile bym musiał poświęcić na to czasu, żeby swoją nauczyć albo i nauka by nie doszła do "skutku" to mnie ciarki przechodzą. Ogólnie to też patrzę, żeby chociaż trochę zaoszczędzić czas. Bo pracuje codziennie po 12h (nocki) 5,6 razy w tygodniu, razem z dojazdem do domu rozliczeniem się to wychodzę o 18 a w domu zazwyczaj jestem po 8.
Więc już nawet przed pracą nie chce mi się nawet robić kawy, zajmuje to trochę czasu, później mycie. A tak bym podszedl do ekpressu, jeden przycisk i kawka jest :).

Często za to eksperymentuje w domu i strasznie brakuje mi dobrej pianki do capucciono (coś takiego jak np na orlenie). Ze spieniacza, to mam tylko zwykły kubek, ubijak? Do mleka.

Z owym młynkiem nie miałem nigdy żadnych problemów.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi