Autor Wątek: Covid-19 - zabieracz smaku  (Przeczytany 25704 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Covid-19 - zabieracz smaku
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Kwiecień 2022, 11:50:04 »
Ojej... Co za koszmar, żyć tak bez węchu.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #91 dnia: 13 Kwiecień 2022, 12:05:57 »
Jak można być tak obrzydliwe żałosnym i zakłamanym zwłaszcza jeśli ma się wiedzę na temat?*
Brzydzisz mnie wręcz niemożliwie.

„ For those with this devastating condition called anosmia, everything changes. Our sense of smell is essential to our humanity: emotionally, physically, sexually, and socially.” To cytat z 2008 roku.

Ludzie chorzy na anosmie maja tez najwyższe ratio samobójstw choroba/próba.

Dalej będziesz się nabijał?

*to się nazywa agnotologia
WITAM I POZDRAWIAM :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Kwiecień 2022, 12:28:46 »
Ja się nie nabijam, bo też mam anosmię, drogi oświecony kolego. Brzydota się brzydzi -- proszę bardzo ;).
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2022, 12:34:30 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Kwiecień 2022, 13:51:09 »
Niesamowicie precyzyjnie zatem opisujesz aromaty w kawach ktore sprzedajesz. Nawet z częściowa anosmią.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Kwiecień 2022, 14:11:21 »
ej Szczympek, to przecież podpucha, przecież w świecie u Antonia covida nie ma bo on go przecież nie widział :P

A z tą trwałością tego zaburzenia, to ja mam niereprezentatywny przykład, jak w kolejnych wersjach wirusa się to zmieniało. Sam jestem rok po przechorowaniu i węch utraciłem częściowo i na krótko. Już od dawna nie zauważam żadnych nawet poszlak zaburzenia, podobnie u żonie i u koledze z pracy, gdzie wychodzi, że zaraziliśmy się od tej samej, bezobjawowej osoby. Ale mój szwagier chorował w pierwszych falach w maju 2020 i do jesieni nie czuł praktycznie nic a do dzisiaj, tak, po prawie 2 latach dalej ma zaburzony węch. Dodatkowo wyraźne zmiany zauważa co kilka miesięcy. Czasami się z tego śmiejemy, gdy jakieś przyjemne zapachy zaczynają go odrzucać, jak np przez pół roku dźwigało go od mentolu z pasty do zębów ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Kwiecień 2022, 15:47:07 »
Od tego zapachu i mnie rzuca ;). Niestety, zasmarkany covid jest i w moim świecie. Niedawno w przykrych okolicznościach, na innym kontynencie zmarł mój stary dobry znajomy. Nie z zasmarkanej choroby ale z powodu ohydnej, antyludzkiej polityki tejże choroby. Nie zdołał wrócić do kraju.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2022, 15:51:23 wysłana przez Antonio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Listopad 2024, 19:09:24 »
Mówi się o smaku i zapachu, ale szacuje się, że zapach odpowiada za nawet 75-90% smaku. Mam znajomego, który po covidzie stracił zmysł powonienia niemal całkowicie. Do dzisiaj nie odzyskał. Co ciekawe, ansomia potrafi być dla niektórych na tyle dotkliwa, że powoduje myśli samobójcze.

Pojawiły się też badania nad wpływem przechorowania covida na IQ. Ciekawe, czy zawsze jest to przejściowe.
"W badaniu wykazano również, że u osób, które przeszły COVID-19 łagodnie, pogorszenie funkcji poznawczych równoważne było utracie trzech punktów IQ"
https://www.medonet.pl/koronawirus/to-musisz-wiedziec,zbadali-mozgi-osob--ktore-mialy-covid-19--znaczace-spadki-iq,artykul,67386224.html

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi