Autor Wątek: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę  (Przeczytany 9777 razy)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Październik 2020, 15:46:03 »
@loubou89 wszyscy chcą doradzić dobrze mając już pewne doświadczenia w przyrządzaniu dobrej kawy. Każdy ma swoje upodobania, swoje gusty i ulubione smaki. Jeśli już kupiłeś sprzęt radzę wypróbuj komplet i dopiero wtedy decyduj o kolejnych zmianach. Lepsze są te sprawdzone niż takie pod wpływem chwili lub niesprawdzonych oczekiwań.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Październik 2020, 16:01:18 »
Ekspres na tym forum ma opinię jaką ma, natomiast za granicą jest bardzo ceniony, każda recenzja jest pozytywna. To dlaczego miałbym nie spróbować?
Może chodzi o to, że ludzie mają różne oczekiwania co do sprzętu?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Październik 2020, 16:09:40 »
Spokojnie panowie. Każdy może sobie znaleźć coś dla siebie. Wiele osób jest zadowolonych z takich, a nawet prostszych rozwiązań. To że u nas na forum celuje się w super jakość naparu, a od ekspresu oczekuje się zrobienia poprawnego espresso, to nie znaczy, że każdy musi tego chcieć. Pewnie zrobi się tym ekspresem smaczną kawę, a jaką ona będzie mieć koncentrację rozpuszczonych cząstek kawy to inna rzecz. Przecież każdy pije kawę dla własnej przyjemności i może mieć inne potrzeby. Ja w będąc w odwiedzinach u rodziny spokojnie robię smaczną kawę z tanich ekspresów, więc wiem, że się da. Jak każdego narzędzia trzeba będzie się nauczyć go używać. Jednak z tego co kojarzę, to ma on tylko sitka super crema więc nie będzie to espresso, ale chyba nie zależało Ci na tym @loubou89.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Październik 2020, 16:34:05 »
a mi sie nawet podoba twój wybór, spośród "nie porządnych" ekspresów to chyba jeden z najlepszych, masz automatyczny spieniacz, który pamięta, żeby wodę przelać po wszystkim, masz mikro termoblok więc żadnego nagrzewania czy ochładzania po spienianiu, żadnej solidnej stabilności też nie będzie ale tez nik jej nie obiecywał. Nie postawił bym go razem z typowymi marketowymi zabawkami, które mam wrażenie są czasami produkowane przez przypadek.

Napewno zostawisz w tyle prawie każdy automat i w kawie i w obsłudze i w czyszczeniu, poprostu nie kupuj bardzo drogich czy wyszukanych kaw, bo szkoda, ani zby jasnych, bo raczej niedoparzysz ich. Sobie kup nieciśnieniowe sitko, będziesz mógł się rozwijać i poznawać, żonie zostaw supercreme, to nie będzie się musiała starać ładnie tampować. Myślę, że nie mając wygórowanych wymagań do samej kawy, można być bardzo zadowolonym z takiej maszynki. Nie każdy musi pić Tę Kawę, niektórzy chcą poprostu kawę ;)

Ale źle oceniłeś aeropress, zrobienie w nim kawy jest jeszcze prostsze, czyszczenie jeszcze dwa razy prostsze, tylko mleka nie przygotuje ;) ale nie martw się, jak się przyzwyczaisz do świeżych kaw z porządnych palarni, to po dwóch urlopach zaczniesz szukać czegoś na wyjazdy, więc i on jeszcze wróci :D

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Październik 2020, 17:00:51 »
Ekspres na tym forum ma opinię jaką ma, natomiast za granicą jest bardzo ceniony, każda recenzja jest pozytywna. To dlaczego miałbym nie spróbować?
Ale w Polsce na ceneo każdy produkt ma dobre opinie ;)
Never Give UP †

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Październik 2020, 17:36:14 »
Nie każdy. Ten zachwalany Ascaso Basic ma 3.5/5. A na forum hit.

Poza tym bazowałem na wideo recenzjach a nie tylko na opiniach.

ukcoffeeblog:
youtu.be/iN6pL5PaKgU

Seattle Coffee Gear:
youtu.be/WgdB85zNCCQ

iDrinkCoffee:
youtu.be/WgdB85zNCCQ

O całej liście amatorskich recenzji nie wspominając.

Nie próbuje na sile bronić zakupu, po prostu kierowałem się czymś więcej niż tylko kwestią perfekcyjnego espresso. Jak to ktoś fajnie w jednej z recenzji opisał - można kupić Gaggie czy Ascaso - to klasa Range Rovera - niezniszczalne ekspresy do jazdy po wszystkim. A można kupić Teslę i wykorzystać to co chce dać nam dodatkowa technika (auto spienianie, kontrola temperatury, itp.)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Październik 2020, 17:53:21 »
Te filmiki które wysłałeś to bardziej prezentacje produktów niż recenzje :) Delikatna różnica

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Październik 2020, 18:56:17 »
Zauważyłem że wielu użytkowników tego forum uważa, że jak ktoś się tutaj udziela to nie może sam wybrać czego chce od kawy. Wrzućcie na luz trochę.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Październik 2020, 19:14:02 »
Jeśli ktoś pyta to znaczy, że nie wie czego chce. A jeśli pyta, a później i tak robi jak sam "lepiej" uważa to po co pyta?

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Październik 2020, 19:30:58 »
A może po prostu argumenty innych osób nie do końca go przekonały? Ja też kiedyś pytałem o opinię w sprawie młynka Baratza 30AP i ludzie mi odradzali pisząc że głośny i plastikowe bebechy, i co?  Kupiłem Baratze bo dla mnie najważniejsza była jakość przemiału a tego nikt nie negował 😉 a też się nasłuchałem, że po co pytam jak i tak po swojemu zrobiłem. Tak czasem bywa i nie ma się co obruszać
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline loubou89

« Odpowiedź #40 dnia: 29 Październik 2020, 19:39:19 »
Oczywiście ze słuchanie osób doświadczonych jest istotne, nie neguje tego. Przez chwile byłem zdecydowany na alternatywne metody. Tak jak pisze, siadłem jednak spokojnie wieczorem razem z żoną i przeanalizowaliśmy czego oczekujemy. Wiele osób porusza się po utartych schematach, przypomina mi to modę na Volkswageny na początku XXI wieku - bo sprawdzone, zaufane niemieckie auta. A dzisiaj wiele osób wie, ze są inne marki równie dobre albo i lepsze.

Ciezko oceniać trwałość ekspresu który jest raptem od roku na rynku. Będzie się psuł, będą z nim problemy - to będzie leciał do serwisu na gwarancje a ja dostanę odpowiedz na pytanie czy warto mu zaufać ponownie.

Na dzisiaj przyszła paczka, zapatrzyłem pierwszą kawę (mielona sklepowa lavazza, ponieważ czekam na młynek 1Zpresso JE). Już był uśmiech na twarzy, już była ekscytacja. Jutro przyjdzie młynek i zacznie się zabawa, mielenie na różne grubości, próby wydobycia smaku.

Natomiast sam proces spieniania mleka - bajka. Pierwszy raz wziąłem dzbanek z mlekiem i zrobiłem Cappuccino lepiej wyglądające niż z większości automatów z których zdarza nam się kawę pić.

Niemniej bardzo dziękuje za dyskusje i wasze opinie, pozwoliły mi w ogóle poznać kwestie o których pojęcia nie miałem. To wstęp, intro do tego świata. Jak mnie to bardzo wciągnie? Zobaczymy. Na dzisiaj jestem zadowolony a to chyba najistotniejsze.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Październik 2020, 20:07:15 »
No niby tak... najważniejsze, że jesteś szczęśliwy. Tylko po prostu człowiekowi tak smutno na duszy, ktoś nowy chce się wkręcić w ten świat i ma do dyspozycji lata doświadczeń i błędów innych użytkowników, a mimo to idzie w zaparte.
Ja z całego serca nie życzyłbym nikomu takiego zestawu jaki wybrałeś, dla mnie ma szereg wad nie do zaakceptowania. Generalnie to taki DeLonghi za 300zł tylko w ładniejszej obudowie, a za te same pieniądze mogłeś mieś Gaggie. W każdym razie, powodzenia!

skansen

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Październik 2020, 21:56:45 »
Porównując Sage Bambino do dziewczyny powiem, że nie jest w moim typie, ale może się podobać :)  Ma na pewno swoje wady, dla mnie największa to brak PID. Ale ma też zalety jak np. automatyczne spienianie mleka. Całkiem dobrze podsumował go Hoffman w ostatnim teście.  Dla niego, jako profesjonalisty automatycznie spienienia nie ma większego znaczenia, ale dla  początkujących to duże ułatwienie. Duża moc termobloku (1600W) pozwala też na całkiem sprawne spienianie. We wspomnianym teście szybciej spieniała tylko Silvia :)
Programowane przyciski, preinfuzja, prosta regulacja temperatury elektronicznym termostatem też uważam za zaletę...
Do tego jest całkiem dobrze wykonany. Jest dość lekki, ale metalowe wstawki, spasowanie, wygląd na żywo robią bardzo dobre wrażenie. Jakość plastików, spasowanie Sage jest w mojej ocenie lepsze niż np. tańszych ekspresów Jura.

@loubou89 gratuluje zakupu, ciesz się ekspresem i kawą:)

Offline loubou89

« Odpowiedź #43 dnia: 31 Październik 2020, 07:44:26 »
Panowie i Panie

Powiedzcie mi proszę gdzie mogę poczytać o tych całych sitkach super crema? Bo gdzieś mi się przewinęło ze mój ekspres takowe posiada.

Czy dokupienie porta bez dna ze zwykłym sitkiem załatwia sprawę? Czy to ma sens? Chciałbym więcej w tym temacie posiedzieć

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Październik 2020, 08:48:55 »
@loubou89 jeśli od spodu sitka masz tylko jeden otworek to super crema, co to za ekspres? Sitko i NPF nie zawsze ma sens, najprostsze zelmery, AEG nie radzą sobie mimo zmiany sitek i kolby.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi