;

Autor Wątek: Honduras Cerro Gacho Honey – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 427 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4673
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Honduras Cerro Gacho Honey – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 22 Październik 2020, 09:38:43 »
Honduras Cerro Gacho Honey – palarnia kawy Euro Cafe

Mieszanka arabik odmian Caturra, Bourbon i Pacas, sposób obróbki – Honey, palenie średnie, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. W teście SCA została oceniona na 84,5 punktów. Ziarenka raczej średniej wielkości, ładne, całe i równo palone. Mają aromat jasnych owoców i słodkiej, mlecznej czekolady, w zapachu przemiału dominują jasne owoce.
Sposób przygotowania: dripper Hario V60 - 02, białe filtry Hario „W” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia nieco ponad 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, mieszanie łyżeczką po preinfuzji, polewanie w trzech równych porcjach co 30 sekund, przemiał po zalaniach był mieszany przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa jest słodka czekolada i jasne owoce. Po spróbowaniu odwrotnie, czyli jasne owoce (winogrona, jabłko i słodkie cytrusy), czekolada i sporo słodyczy, jak na sposób obróbki Honey przystało. Drip jest smaczny i dosyć mocny, jak na tę metodę parzenia. Wyrazisty, intensywny, zdecydowany, owocowy, z czekoladą w tle, z odpowiednią kwaskowatością, bez goryczki. Posmak długi i trwały, przyjemny.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia  – 120 sekund, przemiał nieco drobniejszy od dripowego. Wrażenia podobne jak przy dripie, ale jest więcej czekolady, która razem z jasnymi owocami (winogrona, jabłko i słodkie cytrusy), dominowała w filiżance, jest także sporo słodyczy. Efekty lepsze niż się spodziewałem po aeropressie. Utrzymał się owocowy charakter naparu, doszło więcej czekolady i było sporo słodyczy. Dobra duża kawa, bez nadmiernych kwasków i goryczki, intensywna.  Posmak podobny, miły i trwały, z czasem przechodzący w czekoladowy.
Do ziarenek z obróbki Honey mam jakiś sentyment, a Honduras Cerro Gacho jeszcze mnie w tym utwierdził. Z dobrym skutkiem sprawdził się w dripperze i aeropressie. Nie potrafiłem wybrać, z którego urządzenia było smaczniej, dlatego parzyłem w obu na przemian.

« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2020, 13:16:44 wysłana przez Fux »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2678
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: etzMAX lightT, Baratza Forte BG
Odp: Honduras Cerro Gacho Honey – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik 2020, 13:50:37 »
Dzięki, że Ci się nadal chce.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi