Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 5000  (Przeczytany 2973 razy)

Offline hawk

Ekspres kolbowy do 5000
« dnia: 21 Grudzień 2020, 01:46:02 »
Cześć!

Rozważam zakup kolbowego ekspresu do kawy w budżecie do około 5000zł. Zanim przejdę dalej, to nadmienię, że planuję zakup młynka Eureka Mignon Classico (lub ewentualnie Specialita, jeszcze nie zdecydowałem). Do tej pory piłem kawę z ekspresów przelewowych i dripperów, ale nadszedł czas wejścia w świat espresso :)
Za pomocą ekspresu chcę robić espresso, americano, ale też dobre kawy mleczne takie jak latte, czy cappuccino. Jestem w stanie poświęcić czas na naukę przyrządzania właściwego espresso, chętnie poeksperymentuję, ale nie chcę też, aby nauka podstaw zajęła zbyt dużo czasu. Choć marzy mi się dźwigniowy La Pavoni Professional PDH, to obawiam się, że po pewnym czasie straciłbym do niego cierpliwość - zdecydowanie nie chcę poświęcać 2 lat na naukę, żeby dojść do etapu, w którym uzyskam powtarzalność w przygotowywaniu przyzwoitego espresso ;). Zdecydowanie w moim przypadku wygląda to tak, że chcę dojść do "idealnego" espresso i przyrządzać je zawsze w ulubionej formie, aniżeli ciągle eksperymentować.
Początkowo chciałem kupić Gaggia Classic 2019, ale jednak wolę zainwestować w lepszy sprzęt (szczególnie że planuję przyrządać dość sporo kaw mlecznych), który mam nadzieję posłuży mi wiele, wiele lat. Chciałbym też, aby wybrany ekspres nie dostawał zadyszki przy przyrządzeniu 3-4 podwójnych espresso pod rząd. Byłoby też świetnie móc w tym samym czasie parzyć espresso i spieniać mleko. Model który głównie mnie zainteresował, to Rocket Espresso Appartamento, ale może da się kupić coś lepszego w podobnej cenie? Nie chcę bawić się w skomplikowane modyfikacje urządzenia tracąc przy tym gwarancję (no chyba że nie jest to skomplikowane? Jeszcze nie zdążyłem się zorientować jak to z tym "PID" sprawa wygląda). Wiem, że poleca się Rancilio Silvia Pro, ale jest nieco droższy i... brzydki (choć to najmniej znaczące kryterium, to chcę żeby jednak w pewnym stopniu urządzenie zdobiło kuchnię). A może najlepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Profitec PRO 300 (z wbudowanym PID)?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i zaproponowane modele.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2020, 02:21:24 wysłana przez hawk »

Offline pawelc222

• Ekspres: (było) Lelit Bianca, (było) Gaggia Classic + PID, Mocamaster, v60-2
  • Młynek: (było) ZF64, JX-Pro
Odp: Ekspres kolbowy do 5000
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2020, 08:56:12 »
Może warto w takim przypadku rozważyć Lelit Mara X? Można dużo na forum znaleźć na temat tego ekspresu, cenowo mieści się w budżecie. No i naprawdę mało miejsca zajmuje.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2020, 09:00:40 »
W tym budżecie jest z czego wybierać. Kryteria spełniają małe dual bojlery -  Pro 300, Silvia Pro (nowy dwubojlerowy model), Lelit Elizabeth czy Sage Dual Boiler. Spełnia je też Ascaso DUO PID. Wszystkie mają fabryczny PID i nie wymagają żadnych modyfikacji.
Są też HXy-wspomniane przez OP Apartemento, NS Musica. One również nie wymagają modyfikacji. Nie mają PID ale w HXie wystarcza dobry presostat.
Jest też nowa Mara-X - ma rozbudowany wątek na forum.

Część z tych ekspresów ma programowanie dozy, funkcja ta mocno rzutuje na workflow. Apartamento i Mara mają z kolei klasyczną, niemal kultową grupę E61.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2020, 09:22:40 »
A czy te wspomniany przez autora wątku budżet jest tylko na ekspres czy młynek z ekspresem?

Offline hawk

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień 2020, 09:29:29 »
Dziękuję za odpowiedzi. LELIT MARA PL62X wygląda bardzo atrakcyjnie, fajnie że jest tak niewielkich rozmiarów! Rozumiem, że jest dobrą alternatywą do Rocket Espresso Appartamento. Cena też przemawia za jego zakupem, bo jest o około 1000zł tańszy od Rocketa. A jak wygląda kwestia solidności/jakości? Nie ukrywam, że Rocket Espresso Appartamento, to do tej pory był mój numer 1, ale mało się znam i może po prostu w podobnej cenie da się kupić coś lepszego albo takiego samego tylko taniej. W takim przypadku LELIT MARA PL62X wskakuje na pierwsze miejsce. Jakie są jego wady w stosunku do pozostałych wymienionych modeli? Czy on ma dobry presostat? Czy ten 3 stopniowy PID ma jakikolwiek sens?
Nie do końca natomiast rozumiem różnicę pomiędzy ekspresami typu HX, a tymi z dual bojlerem i PID. Jako że mój styl używania ekspresu, to będzie raczej dotarcie do "idealnego" ustawienia/sposobu przygotowywania espresso i nie mam zamiaru bardziej eksperymentować, więc może w takim przypadku PID nie jest mi potrzebny? Bardziej zależy mi na bezawaryjności, solidności i długowieczności, aniżeli na wielu funkcjach, dzięki którym mogę bardzo eksperymentować.
Profitec PRO 500 jest nieco ponad budżet, ale może warto dołożyć do niego i ten model rozwiąże moje wszystkie wątpliwości? :)
Nie ukrywam, że świetnie byłoby, gdybym nie musiał też czekać 30min. na rozgrzanie ekspresu przed przygotowaniem kawy.

Wspomniany budżet jest wyłącznie na ekspres.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2020, 10:05:24 wysłana przez hawk »

Offline hawk

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudzień 2020, 13:33:48 »
Poczytałem nieco więcej o LELIT MARA PL62X i muszę przyznać, że ten ekspres to chyba strzał w "10" dla mnie :) szczególnie, że w cenie Rocketa E.A. mam jeszcze młynek Eureka Mignon Specialita.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi