Cześć!
Rozważam zakup kolbowego ekspresu do kawy w budżecie do około 5000zł. Zanim przejdę dalej, to nadmienię, że planuję zakup młynka Eureka Mignon Classico (lub ewentualnie Specialita, jeszcze nie zdecydowałem). Do tej pory piłem kawę z ekspresów przelewowych i dripperów, ale nadszedł czas wejścia w świat espresso

Za pomocą ekspresu chcę robić espresso, americano, ale też dobre kawy mleczne takie jak latte, czy cappuccino. Jestem w stanie poświęcić czas na naukę przyrządzania właściwego espresso, chętnie poeksperymentuję, ale nie chcę też, aby nauka podstaw zajęła zbyt dużo czasu. Choć marzy mi się dźwigniowy La Pavoni Professional PDH, to obawiam się, że po pewnym czasie straciłbym do niego cierpliwość - zdecydowanie nie chcę poświęcać 2 lat na naukę, żeby dojść do etapu, w którym uzyskam powtarzalność w przygotowywaniu przyzwoitego espresso

. Zdecydowanie w moim przypadku wygląda to tak, że chcę dojść do "idealnego" espresso i przyrządzać je zawsze w ulubionej formie, aniżeli ciągle eksperymentować.
Początkowo chciałem kupić Gaggia Classic 2019, ale jednak wolę zainwestować w lepszy sprzęt (szczególnie że planuję przyrządać dość sporo kaw mlecznych), który mam nadzieję posłuży mi wiele, wiele lat. Chciałbym też, aby wybrany ekspres nie dostawał zadyszki przy przyrządzeniu 3-4 podwójnych espresso pod rząd. Byłoby też świetnie móc w tym samym czasie parzyć espresso i spieniać mleko. Model który głównie mnie zainteresował, to Rocket Espresso Appartamento, ale może da się kupić coś lepszego w podobnej cenie? Nie chcę bawić się w skomplikowane modyfikacje urządzenia tracąc przy tym gwarancję (no chyba że nie jest to skomplikowane? Jeszcze nie zdążyłem się zorientować jak to z tym "PID" sprawa wygląda). Wiem, że poleca się Rancilio Silvia Pro, ale jest nieco droższy i... brzydki (choć to najmniej znaczące kryterium, to chcę żeby jednak w pewnym stopniu urządzenie zdobiło kuchnię). A może najlepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Profitec PRO 300 (z wbudowanym PID)?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i zaproponowane modele.