Autor Wątek: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy  (Przeczytany 9904 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:53:39 »
Autor wątku zdaje się zakupił już ECM Technika V Profi PID, i potem sprzedał ten ekspres.

Co do HX i przegrzewania grupy. Najnowsze wersje HX'ów (ECM, Profitec, Rocket) mają restryktor na termosyfonie. Powoduje to że grupa się nie przegrzewa, ale przy wyższych temperaturach na PID (bojler parowy) woda w wymienniku się przegrzewa i trzeba zrobić krótkiego cooling flusha (3-5 sek).

Przykład z mojego ekspresu.
PID 123C, termometr grupy pokazuje 94-95C podczas bezczynności.
Namielam kawe do kolby, robię krótki flush aż przestanie syczeć (3-5 sek), zapinam kolbę i rozpoczynam ekstrakcję.
Termometr w grupie pokazuje na początku 97C a na końcu 95C. Na ciastku kawowym jest 1-2C mniej.
Więc w tym przypadku, początkowa temperatura grupy podczas bezczynności determinuje temperature zaparzania 94-95C (masa grupy robi swoje).
Jest to tzw "flush and go".

Jeśli ustawię PID 120C, to wtedy podczas postoju grupa ma 93C. W tym przypadku zazwyczaj flush nie jest w ogóle potrzebny, chyba że ekspres stoi z kilka godzin, to wtedy 2-3 sek.

Grupa się nie przegrzewa, aczkolwiek jest inny minus tego rozwiązania. Po każdej ekstrakcji temperatura grupy sie nieco obniża, więc przed zrobieniem kolejnego szota, trzeba poczekać 2-5 minut zanim spowrotem wróci do pożądanej temperatury. Jak nie robimy flusha czyszczącego to bliżej 2 min, z flushem czyszczacym bardziej 5 minut. Ten dłuższy powrót temperatury jest spowodowany właśnie tym mniejszym restryktorem (grupa się wolniej nagrzewa).

Także w każdym HX z E61, termometr grupy to "must have" wg mnie, szczególnie na początku.
Bo jeśli ktoś kupi taki ekspres i zaczyna przygodę z espresso, to często szoty nie wychodzą i robi się kolejne, zmieniając przemiał, dozę itp. Jeśli nie będziemy czekać na powrót temperatury i robić po kolei, to będą temperatury poniżej 90C, i frustracja będzie rosnąć.

Mając termometr w grupie, zawsze wiemy kiedy jest odpowiednia temperatura, i powtarzalność jest naprawdę niezła.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Lipiec 2020, 13:25:14 »
Te temperatury ostatnio mnie intrygują. Od jakiegoś czasu schładzam grupę mniej więc z takich okolic jak napisałeś do ok 86-88 stopni i kawy smakują mi zdecydowanie bardziej. Termometr w grupie podczas ekstrakcji pokazuje 87 stopni (w taką celuję).  Mam wrażenie, że kawa zaczyna smakować wtedy swoim smakiem, po odjęciu wysokotemperaturowej goryczki. Pamiętam, że kiedyś Antonio pisał, że robił espresso w temperaturze 80 stopni i rezultaty też były zaskakująco dobre.

Podobnie mam wrażenie jest z Kazak Rota, gdzie jedno czy dwa zalania wrzątkiem raczej nie spowodują, że zaparzanie odbywa się w temperaturze 95 stopni, spodziewam się, że to jest znacznie poniżej 90 stopni, chociaż to tylko zgadywanie. Swoją drogą może ktoś się pokusi o zmierzenie temperatury w siktu :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Lipiec 2020, 13:36:27 »
Wg mnie, to zależy od zaparzanej kawy. Jedna kawa będzie lepsza w 88 stopniach inna w 95. Poza tym jeśli ktoś lubi lungo to może być lepsze zaparzane w niższej temperaturze.  Jest wiele zmiennych, to jak jednorodnie mieli młynek też nie jest bez znaczenia. Wszystko jest ze sobą powiązane. Nigdy jeden czynnik nie zapewni smacznej kawy, bo każdy jeden element może ją zepsuć :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Lipiec 2020, 15:28:21 »
Nie zapomnij jeszcze o odpowiednim sicie. 14g dla włoskiej mieszanki będzie ok, a dla singla trzeba dać 18 -21g w zależności od palenia i preferencji użytkownika ;)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Lipiec 2020, 00:09:47 »
Autor wątku ostatni raz się wypowiedział w kwietniu i opuścił wątek. Cioronavirus go dotknął ? Nie ma sensu się produkować i pomagać komuś kto od 3 miesięcy ma to gdzieś.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi