Autor Wątek: Tani kolbowy do mielonej kawy?  (Przeczytany 19356 razy)

Offline Kurgan

• Ekspres: Kolbowy, marketowy
  • Młynek: Nie miele
Odp: Tani kolbowy do mielonej kawy?
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Wrzesień 2020, 17:18:25 »
Panowie może jakiś nowy wątek, bo w tym chyba autor nie pytał o lans i historie alternatyw? ;)
po atrapach pojawia się Anna, bojler 250ml

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Wrzesień 2020, 18:44:35 »
Idąc tą drogą za tydzień czy dwa dozbierasz do tych kilkunastu tyś na fajny zestaw ;-) Anna może być ale pamiętaj o młynku, bez niego to nie ma sensu. To prosta maszyna ale dająca o wiele większy potencjał niż marketowe atrapy. Gaggia C czy ASCASO z tej półki cenowej są podobne, różnice to wielkość bojlera, średnica kolby, możesz wybrać to co się Tobie bardziej podoba albo będzie w lepszej cenie.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2020, 18:52:57 wysłana przez mlopus »

Offline Kurgan

« Odpowiedź #92 dnia: 09 Wrzesień 2020, 17:36:21 »
Idąc tą drogą za tydzień czy dwa dozbierasz do tych kilkunastu tyś na fajny zestaw ;-)
Jeśli z tym espresso tyle zachodu to może powinienem kupić jakiś niedrogi automat który robi całkiem przyzwoite ciastko 🍪?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #93 dnia: 09 Wrzesień 2020, 17:58:18 »
Kurgan nie pogniewaj się proszę ale ciężko doradzać jeśli budżet jest na poziomie 5-6 kg kawy. Espresso to droga metoda przygotowywania kawy i wymagająca ale daje bardzo wdzięczny efekt. Jeśli kupisz ekspres ale zechcesz zasilać go mielonką z marketu to ta kawa nie daje odpowiedniego oporu, woda przeleci przez nią a Ty będziesz miał lurę. Możesz użyć sitka super crema tylko po co wtedy kupować kolbę? Po co kolba jeśli chcesz pić zmieloną w fabryce, wysuszoną i zwietrzałą kawę? Jeśli kolba to z młynkiem i wtedy możesz kupić każdą kawę świata, jeśli automat to stracisz na jakości espresso ale zyskasz na mieleniu ziarna na świeżo.

Offline Derper Mężczyzna

• Ekspres: Promac Club ME
  • Młynek: Fiorenzato F83
« Odpowiedź #94 dnia: 09 Wrzesień 2020, 18:07:29 »
Wiem, że się powtarzam, ale polecam na początek jakiś lepszy młynek i zorganizować świeżą kawę z palarni, w czasie potrzebnym na dozbieranie na ekspres poznawać prawdziwy smak kawy parzonej na znane i dostępne sposoby.

Co do maszyny to polecam dozbierać na model z PID, na początku zabawy strasznie męczyło mnie uzyskanie odpowiedniej temperatury w Rancilio Silvia, może nie samo w sobie ale połączone z brakiem doświadczenia (w mieleniu, tampowaniu, doborem ilości kawy) dawało zbyt wiele zmiennych do ogarnięcia.

Obie rady dotyczą rzeczy których trochę żałuję, że sam nie zrobiłem na początku. Też chciałem od razu zabrać się za espresso, możliwie szybko i niedrogo, i nie powiem że źle na tym wyszedłem, ale gdybym dał sobie trochę więcej czasu i kupił na początek łatwiejszą maszynę, na pewno miałbym trochę fajniejszy start.

Offline Kurgan

« Odpowiedź #95 dnia: 09 Wrzesień 2020, 18:35:10 »
Kurgan nie pogniewaj się proszę ale ciężko doradzać jeśli budżet jest na poziomie 5-6 kg kawy.

Pierwszy sensowny automat w cenie lelit Anna. Z takiego espresso będzie lepsze niż kolbowej atrapy?

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #96 dnia: 09 Wrzesień 2020, 20:27:30 »
Ech widzisz to dość ambiwalentne odczucia, proponuję spróbować żeby sprawdzić. Ja z marketowej kolby zwanej atrapą myślałem, że uzyskuję espresso ale tak nie było, lepszy młynek zatkał ekspresik i na tym koniec. Kawa kwaśna, niedoparzona, płaska i bez wyrazu o body czy niuansach aromatów nawet nie wspominając. Automaty też dają w mojej opinii wyrób espresso podobny i osobiście tylko raz stwierdziłem, że automat i w sumie kiepskie ziarno dały efekt który wypiłem bez nieprzyjemności ale też bez zachwytu. Mało esencjonalne to zazwyczaj, bez body, cremy. Pytanie czy tego potrzebujesz? Czy dążysz do prawdziwego espresso, masz zamiar kupować dobre ziarna itd. Większość automatów jest też w mojej ocenie ustawianych tak, że przeciągają ekstrakcję i leją za dużo wody, może to można po swojemu skalibrować. Gdyby automat dawał poprawne espresso to część z nas postawiła by na automaty, mniejszość kupowała by kolby itd. Aczkolwiek są też tu ich zwolennicy którzy uważają że efekt jest dobry, nie wiem natomiast jaki poziom cenowy mają te maszyny które dają w opinii części forumowiczów dobry efekt, obawiam się że to nie ta półka. Więc może być tak że zakupisz atrapę automatu ale zyskasz na tym, ze ziarno będzie mielone na świeżo. Podsumowując zdecyduj najpierw co Tobie smakuje, idź do polecanej kawiarni, wypij 3 shoty z dobrego ziarna. Jeśli chcesz parzyć Tchibo czy Lavazze paloną rok temu i na żużel to i tak efekt w filiżance będzie podobny, najlepszym sprzętem nie wyciśniesz z niej nic więcej. Powtarzam się espresso to wymagająca metoda przyrządzania kawy, ja pewnie jestem w tym temacie snobem i ortodoksem, nie uznaję kompromisów. To moja pasja i przyzwyczaiłem się do dobrego więc trudno mi wrócić do aromatyzowanej lub słabej czy kawy, szkoda mi na nią czasu, wolę nie wypić niż zamówić z automatu ;-)  Dzisiaj piłem espresso w fajnej kawiarni i było poprawne ale mierne, za mocno palone ziarno, niemiły zapach, nie moja bajka mimo ze miejsce bardzo miłe.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2020, 20:29:58 wysłana przez mlopus »

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Wrzesień 2020, 20:32:48 »
Pierwszy sensowny automat w cenie lelit Anna. Z takiego espresso będzie lepsze niż kolbowej atrapy?

System, i medota zapażania kawy jest taka sama w automacie Delonghi za 1100zł jak i w takim za 7500zł, droższych nie sprawdzałem. Różnią sie tylko i wyłącznie wyglądem i funkcjonalnością, programem sterującym, i ewentualnie ekranem dotykowym. W środku jest wszystko to co w najtańszych maszynach.

Mam Delonghi Magnifica S. Zaparzenie espresso 30ml, na najdrobniejszym mieleniu trwa 6-7 sekund na kawach świeżopalonych z górnej półki. Przemiał jest drastycznie nierówny, a efekt niepowtarzalny.

Jeśli na atrapie kolbowej trwa dłużej, to na atrapie będzie lepszy smak. i będzie trwało dłużej jeśli do atrapy będziesz mielił własnym młynkiem.

Tak czy inaczej. Kawa duża, czyli nic innego jak espresso lungo - 120ml, z tego automatu smakuje lepiej niż kawa rozpuszczalna, niż parzona w szklance po polsku, czy z kawiarki. Ale nie są to drastyczne różnice. Po prostu z każdą metodą to smakowy krok do przodu.

automaty, mniejszość kupowała by kolby itd. Aczkolwiek są też tu ich zwolennicy którzy uważają że efekt jest dobry, nie wiem natomiast jaki poziom cenowy mają te maszyny które dają w opinii części forumowiczów dobry efekt

Jura E6 - 3790zł ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2020, 20:45:30 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Wrzesień 2020, 20:43:17 »
z tego automatu smakuje lepiej niż kawa rozpuszczalna, niż parzona w szklance po polsku, czy z kawiarki. Ale nie są to drastyczne różnice
Co do kawiarki - nie mam pewności... ;)
a i dobrze zaparzona w szklance może się odwdzięczyć ;)

co do rozpuszczalnej - pełna zgoda ;)
Never Give UP †

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Wrzesień 2020, 20:47:55 »
Co do kawiarki - nie mam pewności...

Hm, w sumie kiedy używałem kawiarki to max sypałem tam świeżomieloną lavazze z pułki sklepowej ;-), a do automatu od kilku laty tylko świeżopalona. To może to był powód lepszego smaku z automatu ;).

Aha, dodam, że po kawie z automatu, w przeciwieństwie do kawiarki, szklanki, nie ma biegu do ubikacji po 15 minutach od wypicia  ???
Jak dla mnie to ogromna zaleta, zwłaszcza, jak mam na 6 rano do pracy i mi się spieszy  ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2020, 20:51:27 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline Kurgan

« Odpowiedź #100 dnia: 09 Wrzesień 2020, 20:58:08 »
Tchibo czy Lavazze

Pakowana próżniowo. Mile wspominam. Moja marketowa kolba miała z nią problem ze względu na stopień zmielenia.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Wrzesień 2020, 19:07:11 »
kawiarki, szklanki, nie ma biegu do ubikacji po 15 minutach od wypicia
W mojej ocenie jeśli lecisz do toalety po wypiciu kawy to znaczy że albo pijesz coś nieświeżego albo kawa po prostu nie działa dobrze na Twój organizm i nie powinieneś wcale jej pić - pod żadną postacią.

Offline Kurgan

« Odpowiedź #102 dnia: 11 Wrzesień 2020, 16:50:20 »
kawiarki, szklanki, nie ma biegu do ubikacji po 15 minutach od wypicia
W mojej ocenie jeśli lecisz do toalety po wypiciu kawy to znaczy że albo pijesz coś nieświeżego albo kawa po prostu nie działa dobrze na Twój organizm i nie powinieneś wcale jej pić - pod żadną postacią.
W murarstwie to się nazywa szpryc😄 kawa z filtra działa na mnie lepiej niż niby espresso

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi