Jak wiecie troszkę mnie w kierunku maszyny do czystego espresso ciągnie - czytać dźwignia. Przeglądając różne strony natknąłem się na
Mini Gaggia, znany też jako
Demoka MiniMoka M-403.
![](https://images.weserv.nl/?url=bullons.free.fr%2Fmini_gaggia%2FCRW_0667-1.jpg)
Dużo danych technicznych nie ma. Plastikowa obudowa, metalowa rama i stalowe panele. Grzałka około 800W. Co ciekawe
otwarty bojler podgrzewający wodę do bodajże 94C. W tej dziurze gdzie widać sitko prysznica chodzi sobie tłok. Są sprzeczne informacje co do wydajności dźwigni - podobno daje tylko około 5 bar, ale niektóre źródła podają 7-9 bar.
![](https://images.weserv.nl/?url=farm5.staticflickr.com%2F4053%2F4536879963_5a1ece2a24_z.jpg)
Temperatura jest podobno niesamowicie stabilna. Gdzieś na form, bodajże HB zmierzono że podczas ekstrakcji temperatura grupy zmienia się o 0.2 C
![Shocked :o](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/shocked.gif)
Grupa jest otoczona wodą, więc ma dokładnie jej temperaturę. Konstrukcja jest ekstremalnie prosta. Cały ekspres ma 4 uszczelki, dwie na podłączenie grzałki, jedna na tłoku grupy i jedna w grupie do PFa.
![](https://images.weserv.nl/?url=bullons.free.fr%2Fmini_gaggia%2FCRW_0666-4.jpg)
Przy zacięciu do majsterkowania można by w domu samemu zbudować maszynę działającą na tej zasadzie. Dobierając odpowiednio średnicę grupy, skok dźwigni i sprężynę można by pewnie ustawić 9-10 bar
![Smiley :)](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/smiley.gif)
![](https://images.weserv.nl/?url=www.toomuchcoffee.com%2Fmodules%2FPNphpBB2%2Ffiles%2Fgaggiapic.jpg)
Zamiast termostatu dać PID
![Cool 8)](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/cool.gif)
stylową obudowę, kranik do wrzątku i można mieć fajną maszynkę
A tutaj przykładowa ekstrakcja z NPFa
Nie wiem czy przy firmowych 7 bar, aż tak ładnie by to wyglądało - może on ma więcej, może to kwestia uszczelek.
Tutaj nieco mniej udana ekstrakcja