Autor Wątek: Kanya AA Kanguna [Kelleran]  (Przeczytany 7437 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Kanya AA Kanguna [Kelleran]
« dnia: 17 Styczeń 2014, 15:01:46 »
Palarnia: Kelleran (2*50g otrzymane jako próbki od Rycha z Coffeepassion.pl)
Odmiana: Kenia AA Kanguna, myta, suszona na łóżkach :D
Data palenia: 11.12.2013, średnie (ja bym je jasno/średnim nazwał)
Metoda przygotowania: ekspres (17.01.2014), AP (10.01.2014)

Z uwagi na małe ilości podzieliłem kawę po połowie na AP i espresso. Po kawie z AP muszę przyznać, że byłem lekko rozczarowany. Nic z oryginalnego "głębokiego aromatu dojrzałych owoców, zero cytrusów" była za to herbaciana goryczka.

Tydzień minął a w młynku było akurat pusto, więc wsypałem tytułową Kenię. Trochę szczęścia w nastawie młynka (kawy jest na dwa strzały) i okazało się że trafiłem idealnie -20g kawy, 45ml w filiżance. Gęsta crema, z lekkim tygryskiem, kolor jasnego orzecha włoskiego. Podczas mielenia i w smaku dużo słodyczy i owoców. Akurat może nie cytrusowych bo kwasków wiele nie wyczułem - robiona przy 91C. Już bardziej dobre pomarańcze. Goryczki jako taiej też brak - zostaje przyjemny posmak czarnej herbaty z nutą chyba właśnie pomarańczy.

Kawę zdecydowanie polecam do espresso. W AP nie dogadaliśmy się. Ktoś bardziej zawzięty pewnie miał by szansę na lepszy napój.

Aktualizacja - kwaski pojawiają się na dnie filiżanki gdy kawa nieco przestygnie - przyjemne grejpfruty :)

@Rychu - dzięki za szansę spróbowania tej kawy - to zdecydowanie moje klimaty smakowe, choć wole je pić gdy nie widać śniegu przez okno :D
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kanya AA Kanguna [Kelleran]
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2014, 15:44:49 »
Pół roku temu degustowaliśmy tę kawę: Letnie spotkanie w Palarni Kawy Kelleran z Kenya AA Kanguna.

Nie wiem czy zmienili palenie, czy nadal to samo, wiem natomiast, że i mi w espresso smakowała. :pycha:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi