Autor Wątek: Młynki - zmielona kawa to ciecz?  (Przeczytany 3893 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Młynki - zmielona kawa to ciecz?
« dnia: 16 Grudzień 2016, 17:35:56 »
Właśnie dotarły zamówione żarna i złożyłem Rossi/Brasilia R55 OD do kupy. Przy okazji postanowiłem sprawdzić jak to jest z tą elektrostatyką w lejkach młynków OnDemand. Stwierdziłem że oszukam system. Wypolerowałem lejek w środku, zadbałem o uziemienie/masę lejka. Wsypałem kawę, zmieliłem  :diabelek: i okazało się że jest dokładnie tak jak na tym filmie  :hihihi:  Kawa jest wszędzie tylko nie tam gdzie powinna ją grawitacja kierować. Zwłaszcza gdy wsypujemy odmierzona porcję a nie zasypujemy hoppera kilkoma porcjami.

Mazzer daje w swoich młynkach kratkę antystatyczną - ale jej celem jest nie tyle antystatyka, co spowolnienie wylatywania kawy. Ta kratka powoduje że kawa sypie się po lejku jak by była cieczą.

Ja zrobiłem coś takiego jak w pierwszym poście tego wątku. Kawa leci pięknym strumieniem prosto do PFa.

- Minusy tego rozwiązania - wylot kawy jest zatkany zmieloną kawą, nie za bardzo jest jak to czyścić. Można by wydmuchiwać od góry. "Tracimy" parę gram kawy.
+ Plusy - naciskam guzik, kawa ląduje w PFie i nie ma sprzątania. Ale sam widok jest hipnotyzujący.

Mam nadzieję że jutro uda mi się rozwiązać kwestię brakujących widełek do trzymania PFa oraz znajdę jakieś ładne zaślepki na otwory do których w oryginale mocujące się tamper i młynek będzie gotowy.  :ok:

Czy formowi lejkowicze tez mieli podobne problemy?
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynki - zmielona kawa to ciecz?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2016, 18:18:43 »
W wielu młynkach, kierowanie przemiału w dół, ułatwia wahliwa blaszka umocowana za wylotem.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2016, 00:28:23 »
Ja mam w tym lejku 2 czasówki. Osłoniłem je blachą, żeby kawa nie sypała się na nie. Kawa uderza w tę blachę i spada na dół. W lejku nic nie zostaje. Lejka nie polerowałem wewnątrz. DrUsagi, to co jest na Twoim zdjęciu to faktycznie jakiś koszmar.  Nie miałem takich objawów nawet, gdy trafiła mi się kawa sucha jak pieprz i elektryzowała jak diabli.  Oklejała lejek na samym dole ale na zewnątrz. Było to upierdliwe nieziemsko.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2016, 00:31:23 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2016, 00:30:34 »
Ja za to próbuję coś wymyślić, żeby kawa w wylocie nie zostawała - ale ciężko mi to idzie... myślałem o wyfrezowaniu dolnej części wylotu, żeby zamiast poziomo był pod kątem w dół i wypolerowaniu tego, żeby kawa się ześlizgiwała, ale mam wątpliwości czy to zadziała w ogóle...

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2016, 00:34:43 »
Kiedyś miałem sitka do PF-a pokryte teflonem albo jakimś innym ciekawym materiałem. Po ekstrakcji przy lekkim puknięciu nie zostawało w sitku ANI JEDNO ZIARENKO fusów. Sitka były rewelacyjne ale niestety, rozmiar 57  :-\  Może zatem wyłożenie teflonem wylotu kawy mielonej pomoże?
PS znalazłem samoprzylepną taśmę teflonową http://www.dlaszwalni.pl/p1014,tasma-teflonowa.html cena przyzwoita i wysyłka nie rujnuje kieszeni. Placek 10x5 cm 8zł + 11zł wysyłka do 0,5kg. I taki kawałek wystarczy na 1 młynek spokojnie. Można w innych miejscach kupić większe arkusze szerokości 1m żeby wykleić lejek wewnątrz ale czy jest sens? Myślę, że skoro taka taśma przyklei się do stopki maszyny do szycia to i w młynku się sprawdzi.  Pozostaje oczywiście kwestia czy to jest dobre do kontaktu z żywnością.  Ale skoro w ekspresie są teflonowe rurki to chyba tak.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2016, 01:04:33 wysłana przez Jeżyk »

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudzień 2016, 23:04:06 »
Czy formowi lejkowicze tez mieli podobne problemy?

Też chciałem zrobić "ustrojstwo" antystatyczne ale sobie w końcu odpuściłem. W moim przypadku w lejku praktycznie nic nie zostaje. Czasami jakieś drobinki przykleją się do ścianki ale jak lekko stuknę w lejek to spadają. Do młynka wsypuję odmierzoną porcję. Lejek ten z allegro, nie polerowany. Może morskie powietrze w cudowny sposób wpływa na właściwości elektrostatyczne kawy?  ;)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2016, 00:20:15 »
Nie wiem czy to kwestia morskiego powietrza. Też nie mam problemów z kawą w lejku. Mieszkam w Krakowie a tutaj powietrze jest bardzo dobre. Tylko trzeba solidnie pogryźć,

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2016, 01:26:25 »
Teoretyzując, można by nanieść powłokę antyadhezyjną na wewnętrzną stronę lejka. Są takie powłoki dla przemysłu spożywczego. Czy można coś takiego kupić i nanieść samemu?

Offline Tornvald

• Ekspres: Flair i HX
  • Młynek: 64mm
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudzień 2016, 21:07:11 »
Witam
Ja mam HC-600 ODG od kilku dni I nie wiem czy wylot kawy nie jest w środku pokryty teflonem. Kawa ładnie wylatuje. Za jakiś czas wrzucę zdjęcia.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Grudzień 2016, 21:33:44 »
czy nie wystarczyłoby nałożyć np. carnauby i dotrzeć mikrofibrą? będzie działać jak teflon ale jest naturalnym jadalnym tłuszczem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi