Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł  (Przeczytany 12030 razy)

Offline Xeper

• Ekspres: Saeco ViaVenetto/ Gaggia Classic / ASCASO STEEL DUO PID
  • Młynek: Graef CM80/ Macap M2M/Ceado E6P
Odp: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Grudzień 2016, 22:22:54 »
Zawsze, czy w domu, czy "w lokalu" piję doppio z małym mlekiem, także nie mam innego porównania. Jeśli chodzi o dobór kawy do alternatyw, to niestety nie mam pojęcia jakie ziarno barista dobrał.
Ale dzięki za natchnienie -  mam w domu starą kawiarkę nieużywaną od lat. Jeśli nie będzie podciekać to dla zabawy spróbuję coś sobie z niej powyciskać. Może coś mi się zmieniło przez lata?  8)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Grudzień 2016, 22:46:39 »
Próbuj, ja na sobie ostatnio się przekonałem o tym co wszyscy mówią, że dobre ziarno to podstawa - straciłem kupę czasu na próby uzyskania espresso z kawy z lidla, gdzie po wsypaniu do młynka normalnej kawy udało się za trzecim podejściem... Być może wkład w to miały zjechane ziarna w młynku, ale wnikać nie będę - zmiana kawy przyniosła pożądane efekty, więc dalej nie szukam. I Tobie też radzę, w miarę możliwości, spróbować porządnej kawy z dripa, może jeszcze zmienisz zdanie - ja dzisiaj pisałem u Filipa w Targowej jedną z kaw od Auduna(niestety nie pamiętam która to była) i była świetna - choć piłem też wiele razy niedobrą kawę z dripa(choć akurat robiłem sam, bo to raczej ma znaczenie), ale nie zrażam się tylko próbuję dalej, bo wiem, że można wypić coś niedobrego a można też wypić coś świetnego :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Grudzień 2016, 00:12:06 »
Tania też nie może być
Powiedz to phinowi lub szklance ;)
pije "z gruntem"
Zdecydowanie wolę Panamę z gruntem niż shota z marketówki na Slayerze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi