Autor Wątek: HX - bojler się nie odpowietrza. po zapięciu kolby....  (Przeczytany 1918 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
HX - bojler się nie odpowietrza. po zapięciu kolby....
« dnia: 22 Październik 2016, 19:06:54 »
tym razem się nie odpowietrza. nabijał ciśnienie pomimo nieszczelności(choć manometr zasuwał w oczach w zakresie 1-1,3b, pewnie właśnie przez te mikro dziury), ale w pewnym momencie się zorientowałem, że wszystko pięknie, tylko zapomniałem zapiąć kolbę, żeby się nagrzała... no i się zaczęło. zapiąłem kolbę i po chwili ciśnienie zaczęło spadać. leciało w dół, stwierdziłem - ok, chwila przerwy, może termostat wyłączył grzałkę. wystygło, dokręciłem tam gdzie uciekało powietrze, włączam znowu... i się nie odpowietrza. minęło kilkanaście minut, wszystko się grzeje, a z zaworu antydepresyjnego leci minimalnie para. zacięty nie jest, bo jak się uda złapać grzybek to można go podnieść, ale spada od razu w dół. ciśnienia oczywiście brak, wszystko się grzeje. o co tu chodzi? to jest normalne zjawisko i w końcu udało się doprowadzić do ładu czy może gdzieś jest problem? czekam teraz aż wystygnie, żeby spróbować upuścić trochę wody z bojlera i napełnić go na nowo - bo może w tym problem, ale jeśli to nie wypali to nie mam pomysłu co robić dalej. zostawiać tego bez opieki za bardzo nie chcę, bo nie wiem jak jest teraz ustawiony presostat, a znowu stać nad tym i patrzeć trochę ciężko... any idea? póki co mam dwa pomysły
-mega napowietrzona woda
-za dużo wody
to coś z tego czy szukać gdzie indziej? najbardziej męczy mnie to, że się wszystko popieprzyło w momencie zapięcia kolby...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: HX - bojler się nie odpowietrza. po zapięciu kolby....
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik 2016, 20:42:20 »
Odpowietrzyć możesz z pomocą zaworu pary, jeśli zaworek jest zapchany. Grzejesz, aż z parorurki zacznie lecieć para i zakręcasz zawór. jeśli masz za dużo wody w bojlerze to para będzie bardzo mokra.
Bezwładność presostatu na poziomie 0,3b jest chyba w normie (u mnie w oscarze taka jest), to że masz nieszczelności powinno tylko sprawiać, że cykl grzania będzie odbywać się częściej niż normalnie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: HX - bojler się nie odpowietrza. po zapięciu kolby....
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Październik 2016, 20:53:24 »
właśnie zaworek się nie zacina. upuściłem wodę z bojlera, napełnił się jeszcze raz i teraz się odpowietrzył, za to poprawiona nieszczelność zamiast się uszczelnić to się jeszcze bardziej leje z tego. chyba że gwint zerwałem przy dokręcaniu, to dopiero ciekawie będę miał... i nie wiem czy na silikon to teraz skręcić czy co robić, bo jest to co najmniej irytujące.

poskładałem, nie cieknie i się odpowietrza. i ciśnienia nie ma...
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2016, 21:47:41 wysłana przez siewcu »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi