Autor Wątek: Chyba dojrzałam - ekspres kolbowy do 6000  (Przeczytany 3770 razy)

Offline mysz

• Ekspres: miele w zabudowie
Chyba dojrzałam - ekspres kolbowy do 6000
« dnia: 20 Sierpień 2016, 15:28:04 »
Z wygody i jakby nie było małej wiedzy, jestem posiadaczem ekspresu automatycznego w zabudowie. A że apetyt rośnie w miarę jedzenia i poczęstowano mnie kawą z kolby, postanowiłam zamienić wygodę na jakość  ::)
Czytam, szukam i mam bałagan w głowie, więc proszę mądrzejszych o pomoc w wyborze ekspresu kolbowego do mniej więcej 6tys.
Pijemy głownie kawę ze spienionym mlekiem (spieniam urządzeniem zewnętrznym, bo mnie miele osłabia z czyszczeniem przewodów).
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Chyba dojrzałam - ekspres kolbowy do 6000
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2016, 17:18:23 »

Offline mysz

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2016, 17:28:28 »
Bezzera ma, jak czytam, jeden bojler, co stanowić będzie, jak rozumiem, utrudnienie przy spienianiu mleka. Czy w związku z tym, znajdę do mniej więcej w/w kwoty z dwoma bojlerami, czy powinnam pomyśleć o dołożeniu $?

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2016, 17:37:36 »
To jest maszyna typu HX (Bezzera Magica S). Spienianie mleka w niczym nie przeszkadza, można jednocześnie robić espresso i spieniać mleko.
Jeszcze nie zapomnij o młynku jak najlepszym,
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2016, 17:44:59 wysłana przez WitekN »

Offline mysz

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2016, 18:40:52 »
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie kwestii mleka. Jeśli mogę, poduszę temat jeszcze...Oglądam droższe (apetyt rośnie  ::) ) Warto dopłacić wcale nie mało do Nuova Simonelli GR S 1-grupowego? Jakie znaczenie ma drugi bojler w warunkach domowych?
Na co w ogóle warto zwracać uwagę, kupując ekspres do domu, biorąc pod uwagę, że zrobi raptem może kilkanaście kaw dziennie?

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2016, 19:32:38 »
Nawet jak wydasz 10.000zł: na ekspres (6000), młynek (3000), dodatki typu: tamper, dzbanek, odbijak, jakąś chemie itp. (1000)
to i tak licz się, że będziesz musiał poświęcić kilkadziesiąt/set prób zanim wyczarujesz upragnione ESPRESSO bądź CAPU.

Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz się w to bawić? Jeśli tak to poszperaj w istniejących już wątkach.
Przy okazji lektury dowiesz się sporo więcej niż jak Ci ktoś poleci konkretny komplet...

Jeśli pijecie kawy mleczne to tylko HX albo Dual Boiler. I czy wydasz 5000-6000 czy 8000 wyniki w filiżance będą podobne.
Pamiętaj, że młynek to bardzo ważna rzecz... żarna min. 64mm.

Udanej lektury...

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2016, 20:47:50 »
Mam Bezzerę Magica S PID z HX-em. Robimy w domu ok 15 kaw dziennie (ja z żoną i dzieci). Espresso i cappuccino. HX pozwala na jednym bojlerze spokojnie robić i cap i espresso. Sprzęt super. Wybierałem między Rocket a Bezzera. Wybrałem Bezzerę, bo ... ma trochę większy bojler oraz większą tackę ociekową (czy jak ją tam zwać). Kupiłem młynek Macap M2D. Typowy domowy. Bardzo dobry. Nie ma śruby ale ustawienia skokowe. Nam wystarcza. Wsumie to ok 6-7 tys. zł. Czyli tak jak twój budżet. Można młynek wziąć trochę lepszy za niewiele większe pieniądze. Ale co do M2D pisałem posta na dziale o młynkach.

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpień 2016, 12:58:38 »
to i tak licz się, że będziesz musiał poświęcić kilkadziesiąt/set prób zanim wyczarujesz upragnione ESPRESSO bądź CAPU

Bez przesady :) to nie dźwignia. Na HX czy DB szybko nauczysz się robić dobrą kawę. Przy dobrym młynku tym bardziej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi