Autor Wątek: DeLonghi icona  (Przeczytany 12059 razy)

Offline Magda

• Ekspres: DeLonghi
Odp: DeLonghi icona
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2015, 19:13:27 »
Intersekt, spoko nie jestem urazona. Mam jednak nadzieje, ze moja kawa nie jest az tak podła...  :ohyda:  a co do tych sitek, to na jakie normalne mam wymienic??? Moge?? Czy moze obecne jakos zdekompletowac czy cos?? Cos odkrecic wykrecic? :) no i ostatnie pytanie podajcie typy mlynkow tylko zebym zawrotu glowy nie dostala..

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2015, 19:49:15 »
Polecam poczytać temat:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0
oraz ten dotyczący sitek crema w delonghi:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1549.0

Nie mniej żeby zrozumieć mechanikę espresso trzeba by się trochę zagłębić w temat, nie wiem czy masz czas i chęci, bo wbrew pozorom, parzenie kawy pod ciśnieniem jest ciekawym, i całkiem złożonym procesem.
Jak Cię to interesuje to polecam:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
chyba najlepszy i najbardziej kompleksowy poradnik w internecie.

A młynki to podaj budżet. Jeśli nie planujesz zmiany ekspresu na lepszy to poczytaj temat o młynkach pod alternatywne metody parzenia:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=598.0
Polecane tam egzemplarze Severin'a czy Wilf'y/Concepta w zupełności wystarczą do Twoich wymagań.

Warto poczytać wybrane tematy na tym forum. Można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. A nóż, tak jak my wkręcisz się w kawę jeszcze bardziej :) Tylko trzeba chcieć i poświęcić trochę czasu na czytanie i naukę

Offline Magda

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudzień 2015, 20:48:56 »
Dzieki bardzo za materialy.. Oczywiscie, ze przejrze. No jednak mysle, ze skoro te 3 lata temu kupilam namiastke ekspresu to juz sygnal, ze szukam ciekawszego smaku niz  zalewajki :) moze czasxzrobic kolejny krok. Niemniej jednak problem ekspresu rozwiazany. Droga eliminacji zamienialam pojedyncze elementy i wyszlo, ze to wina plastykowej podkladki pod sitkiem ktora ma w srodku spręzynujaca częśc z malutka tarcza i ta tarcza  byla lekko z jednej strony wcisnieta.... No i ja naprostowalam i hula. I kto by pomyslal, ze takie male nic?!?! W kazdym razie dziekuje za porady. Pewnie będę tu zaglądać.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2015, 20:54:47 »
To jest właśnie super-crema. Jak się da wyjąć to spróbuj bez tego działać.

Offline Magda

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudzień 2015, 21:25:01 »
Ale co mam dokladnie zdjac? Mam blaszany pojemnik do ktorego przykreca sie sitko. Sitko jest polaczone z tym plastkowym kolkiem i to razem wklada sie w uszczelke i pakuje do tego pojemniczka skrecajac razem zaworkiem. To mam wlozyc w uszczelke samo sitko i nie skrecac z ta tarcza ze sprezynka ?? Haha ale namieszalam. I pytanie laika: co to wniesie do smaku?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudzień 2015, 22:41:17 »
szukam ciekawszego smaku niz  zalewajki
Zalewajka jest dobra, bo z dobrej kawy jest dobra i tania. kawka

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Grudzień 2015, 13:41:42 »
skoro te 3 lata temu kupilam namiastke ekspresu to juz sygnal, ze szukam ciekawszego smaku niz  zalewajki :) moze czasxzrobic kolejny krok.
z tym co masz też można się pobawić i da się uzyskać może nie perfekcyjne, ale na pewno o wiele lepsze efekty niż na ciśnieniowych sitkach i marketowych mielonkach. Świeża kawa z polskiej palarni, zastosowanie do tego ekspresu sitek z pojedynczym dnem (można przerobić te co masz) i - koniecznie - własny młynek żarnowy dobrej klasy, bez którego nie da się parzyć mając pojedyncze sitka.
Jak zasmakujesz w dobrej kawie, prawidłowo przyrządzonej, to już nie wrócisz do tchibo i innych takich :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi