Autor Wątek: Sidamo z EtnoCafe  (Przeczytany 9025 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sidamo z EtnoCafe
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwiec 2015, 23:12:36 »
Pewnie są Kenie takie lub owakie. Można jeszcze je tak lub owak potraktować w piecu. Odmiana Ruiru nie równa się SL28...

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwiec 2015, 00:11:14 »
tak czy inaczej nazwy kaw typu kenijskie safari, peruwianski pelikan itp. nie brzmią dobrze. .troche jak mleko mleczna dolina z biedronki

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwiec 2015, 02:53:50 »
Pewnie są Kenie takie lub owakie.
Pewnie są i nawet mam nadzieję, że są. Niemniej są też skojarzenia i główne nurty. Jak do tej pory tylko Etiopia miała dla mnie niejedno imię. O odmianach w tej sałatce nie wspomnę.

Offline eredin

• Ekspres: Jura F9
  • Młynek: Zassenhaus
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwiec 2015, 11:43:25 »
Sidamo powoli się kończy (ufff) - cena testowania ekspresu. Teraz czekam na Ariadnę - zobaczymy co będzie ;-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Czerwiec 2015, 13:01:00 »
Tak to jest z niektórymi automatami, trzeba pić co kurier przyniesie :). A w kolbie, żeby zmniejszyć kwasowość, można przedłużyć ekstrakcję, podnieść temperaturę parzenia.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Czerwiec 2015, 17:18:19 »
Tylko z że ludzie nie mają czasu na "zabawę" z kolbą i kupują automat.  A po czasie okazuje się, że on wymaga o wiele więcej czasu jeśli chce się utrzymać czystość i smak.

Offline eredin

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Czerwiec 2015, 19:52:03 »
I tak i nie. Każdy sprzęt musisz czyścić i o niego dbać bo inaczej jest tzw "kicha". Pewnie że łatwiej umyć dripa, tyle, że przygotowanie kawy zajmuje więcej czasu. W bilansie pewnie wszystko wychodzi na zero ( jeśli chodzi o czas), a co do smaku kawy, to jak wiadomo każdy ma swoje gusta.
Jak w domu ktoś mieszka  mlekopijem to kolbowy ekspres + młynek może okazać się zbyt skomplikowany  :taniec:

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Czerwiec 2015, 00:03:12 »

Jak w domu ktoś mieszka  mlekopijem to kolbowy ekspres + młynek może okazać się zbyt skomplikowany  :taniec:

Nie wiem czy rozumiem to zdanie ale jeśli tak to kiedy kupowałem pierwszy ekspres (ascaso basic) żona wogóle nie pijała kawy. Dwa dni po zakupie samodzielnie go obsługiwała a teraz Rocketowi robi nawet backflusha z chemią. Bez cappuccino żyć nie może. Liczy się tylko smak, reszta to nieistotne szczegóły.

Offline eredin

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Czerwiec 2015, 00:05:03 »
Piomic - dobrze zrozumiałeś moje zdanie :). Ale być może nie każda partnerka jest tak samo zdolna jak Twoja :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi