Autor Wątek: Ekspres kolbowy SB + młynek + akcesoria  (Przeczytany 1100 razy)

Offline przemekost

Ekspres kolbowy SB + młynek + akcesoria
« dnia: 06 Sierpień 2025, 23:58:12 »
cześć jestem fanem dobrego espresso, nadszedł czas na skompletowanie włąsnego zestawu.
Przejrzałem forum i różnego rodzaju artykuły. Wydaje mi się że wiem czego potrzebuje jako że 95% to będzie espresso, a pozostałe to od wielkiego dzwona jakies mleczne kawy.
1. ekspres kolbowy SB z PID - 2-4 kawy dziennie
2. młynek elektryczny single doze.

Tematów z pozoru podobnych do tego jest wiele bo i budzet w ktorym bym sie chcial obracac to w granicach 6000 zł, ale co w nim jest innego? Ano to że jestem dosc specyficzna osoba, która zawsze goni króliczka, nie chciałbym kupic czegos i za 3 miesiace szukac upgradów, wiec jezeli dla mimo wszystko amatora w 6000 sie nie zmieszcze to dawajcie znac ;)

Generalnie zawsze wole kupowac cos nowego, a jak to jest ewentualnie z uzywkami ? Obawiac sie uzywanego mlynka czy nawet ekspresu? Nie do konca chcialbym zaczynac przygode od serwisowania sprzetu.

Z rzeczy waznych to niestety mimo ze moja lepsza polowka nie pija kawy to wplywa na mnie pod katem estetyki, dlatego Lelit i Gaggia (mowie o mimo wszystko niskich modelach zeby sie miescic w budzecie) nie wchodza w gre bo cytuje: "wyglada jak radziecki design" - nie oceniam, ale wolalbym zeby byla szczesliwa :D

Roznie bywa z dostepnoscia powyzszego sprzetu, co wiaze sie ze sporymi wahaniami cen, ale generalnie wytypowalem cos co na papierze wyglada na spelniajace wymagania: Quick Mill POP UP+ DF64 Gen 2.

Malo niestety recenzji tego ekspresu przynajmniej na naszym podworku, ktos uzywa i opowie szczegolnie o wadach i minusach?
Mlynek wydaje sie jednym z lepszych w tej klasie.

Cos innego jestescie w stanie polecic? jak potrzebujecie jakis jeszcze informacji to postaram sie uzupelniac

A i jeszcze jedna kwestia, co polecacie z takich akcesoriów które dodatkowo trzeba mieć, a jakie fajnie mieć.
dzieki!

« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2025, 00:26:27 wysłana przez przemekost »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Ekspres kolbowy SB + młynek + akcesoria
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpień 2025, 09:15:30 »
Hej ,a ewentualnie co powiesz na Profitec GO?

Edit.
Fajny ten QM, ma profilowanie, dopiero po przyjrzeniu sie zobaczyłem że góra jest pod katem.
Lance go testował i kilka osób.

Pojemnik wyciagany bokiem, przy małej ilosci miejsca nad ekspresem może być game changerem z tym profilowaniem.

Mlyn, jeśli podoba Ci sie dizajn i nie masz problemu z odważaniem porcji ziaren jak najbardziej na plus, można kiedyś zmienić żarna na SSP, jakby była taka potrzeba.

Jesli wziałbyś czarny + czarny to wizualnie calkiem fajnie wyglada, w moim mniemaniu.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2025, 10:13:00 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpień 2025, 10:09:57 »
Hej
Mam wystawionego Profitec Go jakby co na forum. Są recenzje w sieci

Offline przemekost

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpień 2025, 10:40:52 »
Hej
Mam wystawionego Profitec Go jakby co na forum. Są recenzje w sieci
Widzialem Twoja oferte, recenzje tez czytalem. Twoj jest czarny, wiec na starcie odpada, bialy lub najlepiej "stal" wchodzi w gre.
Co do designu mlynka, to mi sie nie podoba ;)  Czytalem tez ze wykonanie jest slabe, spasowanie i materialy, ale ze mieli dobrze. Nie do konca widze alternatywe ponizej 3000zl. Pytanie czy warto dokladac do tych 3000 bo jak tylko dla designu, to nie moja bajka.

A wypowiedzcie sie jak to jest w uzywanym sprzecie? tak w kontekscie mlynka jak i ekspresu. Na chlopski rozum, ekspres jak ktos nie dbal to i w rok mocno zapusci.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpień 2025, 12:23:23 »
Jak chcesz dobry młynek to Fiorek Allground Sense, i zbieraj do ekspresu. Z jednej strony na Twoje wymagania to i nawet AVX za 600 zł będzie odpowiedni, ale... Nie że jakiś problem mam z tym sprzętem, tylko skoro można mieć lepszy ;) Jak dozbierasz kilka stówek(albo dostaniesz drobny rabat) to w Konesso kupisz ten młynek i AVX DB1 Plus. Powinno być ok. Z doświadczenia mogę powiedzieć tyle, żeby nie oszczędzać na młynku, bo tego będziesz żałować. Kupno porządnego młynka pozwoli Ci uczyć się robić kawę bez zastanawiania się, czy zły shot jest winą użytkownika czy młynka. Ja zaczynałem od zestawu ascaso basic + Mazzer Super Jolly. I wyciskałem z tego - moim zdaniem - bardzo dużo. Uczyłem się walki z ekspresem, i w ogóle nie przejmowałem się tym, czy kawa jest dobrze zmielona.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2025, 09:46:54 »
kupisz ten młynek i AVX DB1 Plus

Jedna mała uwaga. My już praktycznie zastąpiliśmy ekspresy AVX DB1 PLUS nowszą ich wersją tj. AVX DB1 HERO X z regulowanym  z zewnątrz zaworem OPV.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:15:17 »
kupisz ten młynek i AVX DB1 Plus
Jedna mała uwaga. My już praktycznie zastąpiliśmy ekspresy AVX DB1 PLUS nowszą ich wersją tj. AVX DB1 HERO X z regulowanym  z zewnątrz zaworem OPV.
Ja bazuję na tym, co w google znajdę. Takie modele znam z forum, o takich napisałem - jeśli są lepsze to zawsze się ktoś, kto poprawi. A szukałem w sumie lekko na odwal się, czy to, co mi się zajarzyło zmieści się w budżet w sklepie znanym na forum. Nic więcej.

Offline Gattsby

• Ekspres: Jura Ena 8
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2025, 14:10:50 »
@przemekost a powiedz mi brałeś pod uwagę ekspres Rancilio Silivia, zastanawiam się w czym Quick Mill jest lepszy - widzę, że ma trochę większy boijler.
Co do młynka jest jeszcze Eureka Mignon Specialita w podobnej cenie, brałeś pod uwage?

Offline przemekost

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2025, 17:16:09 »
Poza designem który lepiej „nam” pasuje to z ważnych dla mnie rzeczy to w quick mill jest pid.

Co do młynka to zmieniłem wybór na eureka ore mignon pro, żeby był odpowiednio dobry technicznie i dodatkowo pasował designem 😉

Do wyboru pozostały mi akcesoria jak tamper i ewentualnie jakiś dystrybutor wdt, ale z tymi jeszcze liczę na jakieś podpowiedzi 😉

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2025, 22:34:28 »
tamper i ewentualnie jakiś dystrybutor wdt
Polecam wątek o rzeczach z aliexpres ;)
Tamper dynamometryczny bombera mi sie sprawdza (ale mam porownanie tylko ze znacznie tanszym chinskim noname - jest olbrzymia roznica), WDT przestalem stosowac od kiedy mam ten tamper i stosuje psikanie wodą. Przy df64 u mnie jest wystarczajaco ok.
Ew. przez pewien czas uzywalem blind shakera (tez bomber), ale za duzo zabawy z tym bylo. Choć efekty byly wyraznie lepsze.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień 2025, 11:37:18 »
Do wyboru pozostały mi akcesoria jak tamper i ewentualnie jakiś dystrybutor wdt, ale z tymi jeszcze liczę na jakieś podpowiedzi 😉

Może nie wszystko, ale część z tego co na tej fotce by Ci się przydało :taktak:

20250813_094120.jpg

Tamper dobieraj do sitek, a jaki ma być wielki i do jakiego sitka, toinformacje o tym znajdziesz na tym forum.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline przemekost

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpień 2025, 23:14:14 »
z racji slabej dostepnosci Quick Mill pop up, mysle o Quick Mill 0960 Carola PID. Wiem ze dluzej sie bedzie nagrzewal, oraz ze nie ma funkcji spieniania, ale obie te rzeczy sa akceptowalne. Co myslicie o tym ekspresie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi