Autor Wątek: Deloghni Dedica - Woda leci pod dużym ciśnieniem z boku kolby  (Przeczytany 5331 razy)

Offline carlo4977

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: 1zpresso Q2
Cześć,

coś się stało w moim ekspresie i podczas robienia kawy dzieją się cuda - woda ucieka bokiem z okolic kolby i jest całkowicie czysta (miałem filmik na youtube, ale nie mogę go wstawić). Część wody przechodzi normalnie przez kolbą i kawa leci normalnym strumieniem. Którą uszczelkę powinienem wymienić? Wystarczy ogólna, która przylega do kolby czy ta woda ucieka z którejś wcześniejszej?

Offline carlo4977

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: 1zpresso Q2
Odp: Deloghni Dedica - Woda leci pod dużym ciśnieniem z boku kolby
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrzesień 2021, 00:32:06 »
Dla potomnych - przesunęła się uszczelka, która ściśle przylega do prysznica. Rozkręciłem prysznic, wszystko łącznie z uszczelką oczyściłem, umyłem, złożyłem do kupy i... w połowie robienia następnej kawy problem powrócił. Zamówiłem na north.pl nowe uszczelki i zobaczymy czy pomoże.

Offline Giziu

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2023, 16:21:32 »
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Jest jakiś dostępny lepszy prysznic do tego ekspresu, lub lepsza uszczelka od innego producenta. To stały problem w tym ekspresie. Prysznic powinien mieć coś w rodzaju szerszej stopki, która lepiej docisnęłaby uszczelkę. Tak pod ciśnieniem, przy drobniejszym mieleniu, wyślizguje się i bryzga woda. Zastanawiałem się nawet, żeby skleić jedno z drugim, ale nie wiek jakiego specyfiku użyć. Raz że silikon i metal, dwa, temperatura i ciśnienie.

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2023, 21:39:02 »
IMO dwa rozwiązania:
- dodać dystans pomiędzy kolbę a sitko: zwiększy to docisk sitka do uszczelki
- zmienić ekspres.

Ja wybrałem drugie rozwiązanie (koniec końców, bo wcześniej też szedłem drogą "ulepszeń").
Niestety w tym modelu zabawa w ulepszenia to wydane pieniądze które można było odłożyć na lepszy sprzęt.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty 2023, 22:11:42 »
zmienić ekspres.
👍
Niestety w tym modelu zabawa w ulepszenia to wydane pieniądze które można było odłożyć na lepszy sprzęt.
👍

Zauważyłem @Tomo torcik w Twoim komentarzu, więc z okazji dnia urodzin: duuużo zdrowia, szczęścia i pieniędzy... w tej kolejności :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 22:14:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Giziu

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2023, 06:26:59 »
Zapewne kiedyś przyjdzie pora i na zmianę. Na razie zostaje tak jak jest. Dojdą jeszcze alternatywy. Jak zostanę na dłużej i poznam tajniki to coś się kupi.

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Luty 2023, 11:44:01 »
Zapewne kiedyś przyjdzie pora i na zmianę. Na razie zostaje tak jak jest. Dojdą jeszcze alternatywy. Jak zostanę na dłużej i poznam tajniki to coś się kupi.
Generalnie nie ma się co przejmować, tylko robić kawę na tym co się ma.
Jedynie co, to nie kupował bym zbyt drogiej kawy do tego ekspresu - po prostu szkoda.
Ja się właśnie przerzuciłem z SMEG ECF01 (klon delonghi dedica), miałem do niego kolbę bottomless, a oryginalne sitko przerobiłem na "NPF" (rozwierciłem otwór ciśnieniowy). I niby fajnie, coś się pobawiłem, ale szoty wychodziły bardzo niepowtarzalne.
Tunelowanie to standard, na bottomles niezły bajzel się robi, do tego cały ceremoniał z wielokrotnym przelewaniem wody, żeby się ekspres wygrzał i "ustabilizował" a i tak nie wiesz co z tego wyjdzie...

Teraz jak porobiłem kilka szocików na Sage bambino plus to widzę ogromną przepaść.
Zero tunelowania.
Kręcę młynkiem i dostaję porządane zmiany.
Ciastka elegancko wyskakują.

Podsumowując zmienia się nie tylko smak kawy, ale cały workflow - na bambino dużo przyjemniej się pracuje.

Zauważyłem @Tomo torcik w Twoim komentarzu, więc z okazji dnia urodzin: duuużo zdrowia, szczęścia i pieniędzy... w tej kolejności
Dziękować :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi