Autor Wątek: Kwaśna kawa  (Przeczytany 2066 razy)

Offline Adam1983

• Ekspres: Lelit Anna
Kwaśna kawa
« dnia: 10 Maj 2025, 22:50:20 »
Proszę polećcie kawę która będzie "kwaśna" ale nie gorzka i będzie słaba nie mocna . Taka którą można pić wiadrami i serducho wytrzyma.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2025, 08:54:42 »
Do espresso czy do przelewania? Dużo jest takich kaw na rynku. Ciekawa prośba, bo zwykle ludzie "szukają" przeciwności: gorzkiej i mocnej kawy ;). Niestety, wiadrami kawy nie da się spożywać :picardpalm:. Każda kropla niesie ze sobą konsekwencje dla organizmu. Niestety nie jest to woda.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 08:57:51 wysłana przez Antonio »

Offline Adam1983

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2025, 08:56:35 »
Do ekspresu kolbowego

Z tym wiadrem to przesadziłem ,ale tak jak mówisz ciężko znaleźć kwaśną kawę ,nie jestem fachowcem od kawy ale podobno kwaśna kawa oznacza kiepską jakość ?? Podobno w USA kwaśna kawa jest zaletą a w Europie wadą.

Piłem raz kawę z USA  o nazwie Folgers i bardzo mi podeszła ,była właśnie kwaśna i można jej było dużo wypić nie odczuwając tego. Zakupiłem też  kawę Trip Brazylia albo Kolumbia i też miała coś podobnego . Ale chciałem spróbować coś innego ,dlatego pomyślałem że nigdzie nie dostanę lepszej odpowiedzi jak tu :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 09:18:52 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2025, 09:17:58 »
polećcie kawę która będzie "kwaśna" ale nie gorzka
Pierwsze co mi się nasuwa, to kawy z afryki i nie może być zbyt ciemno wypalona czyli w stopniu średnim albo średnio-jasnym, omni, albo nawet jasnym.

Rozwijając temat ziaren z afryki - te kawy są w odczuciu lekkie i kwaskowate. Szczególnie myte kawy z Etiopii, Rwandy, Kenii, Burundi.

Generalnie kwasowość kaw związana jest z wieloma czynnikami, jest ta pozytywna związana z owocowością i wysokością upraw, neastępnie stopniem palenia oraz niepożadana mogąca wynikać z defektów i błędów.

Można powiedzieć, że kawy najwyższej jakości w zdecydowanej większości są wyczuwalnie kwaśne porównując z np. z ciemno paloną robustą.  Są też jaśniej palone - końcowo kwasowość będzie w bardzo dużym stopniu zależeć właśnie od koloru ziaren.

Także współczesne obróbki takie jak metody beztlenowe - anaerobic, extended fermentation, yeast inoculated dadzą bardziej rozbudowaną kwasowość.

Poza afryką kwaśne w odczuciu kawy są wszędzie gdzie rosną dość wysoko tj. powiedzmy gdzieś powyżej 1200 m. Oczywiście w zależności od farmy, klimatu, gleby, metod obróbki oraz wypalenia  będą się różnić kawy w posiadanych aromatach i intensywnościach smaku. 

Jeśli chciałbyś pić w dużej ilości, to bardzo fajnie potrafią smakować kolumbijskie dekofeinizowane kawy metodą "Sugar Cane" czy też Ethyl Acetate (E.A.)

Duże pojemności kawy najlepiej uzyskiwać nie z kolby, ale metodami przelewowymi. Wtedy można sobie sączyć ją przez dłuższy czas gdy zaprzysz do dzbanka z pokrywką.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 09:46:41 wysłana przez krystians »

Offline Adam1983

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2025, 09:21:00 »
A jakieś konkretne kawy przychodzą Ci na myśl??

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maj 2025, 09:31:20 »
Rzadko pijam kawy przeznaczone do espresso.
Z Trip Coffee piłem Kostarykę i miała fajną owocową kwasowość. Mam jeszcze kilka ich kaw do przetestowania, to jak wypróbuję mogę dać znać, które mają w mojej ocenie ciekawą kwasowość.

Od Mastro Antonio to https://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-Hurufa-Natural-Espresso-p788 ta powinna być fajna. Przynajmniej ja tę kawę bardzo lubię.

Z palarni którą ja mam lokalnie i najczęściej odwiedzam, to piłem ostatnio tę i miała bardzo fajną owocową kwasowość https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/peru-monte-verde/

Na pewno inne palarnie też mają fajne kawki, ale ja wolę polecać to co faktycznie sam próbowałem. Możesz spokojnie zawsze napisać pytanie co polecają pod Twój sprzęt i preferencje. Patrząc na opis kaw jak jest podany profil smakowy i masz w pierwszych trzech pozycjach kwaśne owoce typu: Wiśnia, agrest, cytrusy, to raczej będą też miały bardziej kwaśny charakter.

Tutaj Antonio 10 lat temu rozpoczął cały wątek o kwasowości jakbyś chciał poczytać. https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1484.0

EDIT: przypomniało mi się jeszcze o bardzo fajnej owocowej brazylii od Małej Czarnej - https://malaczarna.coffee/produkt/brazylia-arara/
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 09:43:08 wysłana przez krystians »

Offline Adam1983

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maj 2025, 09:37:34 »
Ok. Dzięki za poradę i informacje

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maj 2025, 10:36:44 »
tak jak mówisz ciężko znaleźć kwaśną kawę
Nic takiego nie napisałem. Napisałem tylko, że trudniej znaleźć takiego klienta jak Ty -- lubiącego kwaśny smak. Jak zerkniesz do opinii google o naszej palarni, to znajdziesz "negatywy" od rozgoryczonych miłośników goryczy ;).
Natomiast dzisiaj na rynku są setki i tysiące jasno palonych czyli "kwaśnych" kaw :). Z metodami przelewowymi nie ma problemu bo kwaśne, jasne kawy fajnie smakują -- ale espresso z takich ziaren bywa dyskusyjne. Akurat wspomniana przez Krystiana Etiopia jest w zasadzie słodka, niegorzka, idealna do espresso.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 10:49:21 wysłana przez Antonio »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maj 2025, 10:47:49 »
Coś mi się wydaje, że pojęcie słowa "kwaśny" może być tutaj rozumiane bardzo rozbieżnie ;)

Z ciekawości zerknąłem sobie na tą kawę "Folgers" o której Kolega wspomniał, że mu smakowała. To będzie raczej taka trochę inna "kawa" niż to tutaj rozumiemy. Jestem w stanie uwierzyć, że mogła być słaba i do picia na wiadra ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maj 2025, 10:56:06 »
Chyba tak :).
-->> https://www.folgerscoffee.com/coffee/light-roast
Dosyć to nawet "kosmiczne" ;)
-->> Kapsułki Folgers
Wow ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 10:58:29 wysłana przez Antonio »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maj 2025, 10:59:46 »
ale tak jak mówisz ciężko znaleźć kwaśną kawę ,
Nikt tak nie mówi. Ciężko to może znaleźć taką ma pułkach w supermarkecie gdzie królują kawy przepalone.
Natomiast w zakupach z palarni wszystko co jest jasno palone będzie z kolby po kwaśnej stronie mocy.
Natomiast co do wiader chyba tylko decaf szczególnie że jasno palone mają dużo kofeiny.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maj 2025, 11:09:51 »
jasno palone mają dużo kofeiny
Kofeina degraduje się podczas palenia? Chyba nieszczególnie, ale nie wiem...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maj 2025, 13:24:06 »
Z fachowcem nie będę się kłócił :D. Zawsze tak czytałem ale widać kiepsko czytałem bo wygląda że jest na odwrót. Człowiek uczy się całe życie. Kofeina się nie degraduje. Mocniejsze palenie to większe wysuszenie więc w gramie kawy jest więcej kofeiny. Różnica nie jest duża ale jest.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maj 2025, 10:39:54 »
Jeśli mogę się podłączyć do tematu, to polecam nasz POP. W paczce jest myta Tanzania, kawa jest rzeczywiście owocowa z zerową ilością nut czekolady :)

https://www.palarniablend.pl/pop-espresso-15-668

Co do kofeiny to też wydaje mi się, że wypala się w trakcie procesu. Pomijamy jednak jeden waży czynnik jakim jest waga ziaren. Ciemno palone ziarna są lżejsze niż jasno palone i tych ciemno palonych w dozie jest więcej co generalnie mniej więcej się wyrównuje jeśli chodzi o poziomy. Największy wpływ na ilość kofeiny na metoda parzenia. Podczas przelewu kawa ma długi kontakt z kawą (ok 2,5-3 minuty) a espresso zaledwie 30 sekund. Według mnie metoda parzenia ma dużo większy wpływ na "kopa" niż stopień palenia. Wszelkie testy pomiarowe jakie znam również wskazują na przelew jako ten najbardziej naładowany kofeiną.

Pozdrawiam,
Paweł

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maj 2025, 16:15:36 »
Być może przelew naładowany jest bardziej kofeiną niż espresso... Espresso jednak znacznie szybciej wywołuje reakcję obronną organizmu i niechęć :(.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj 2025, 16:17:41 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi