Autor Wątek: MHW-3BOMBER F74 Navigator  (Przeczytany 2328 razy)

Offline axlr

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
MHW-3BOMBER F74 Navigator
« dnia: 05 Październik 2025, 15:03:38 »
Dzień dobry.
Widzę, że jeszcze na forum nie ma takiego wątku więc postanowiłem go otworzyć.
Od jakiegoś czasu myślę o zmianie swojego obecnego młynka na Timemore Sculptor 078S.
Ostatnio trafiłem na porównania do MHW-3BOMBER F74 Navigator. Nie ma na jego temat za dużo informacji ale natrafiłem na kilka pozytywnych recenzji w tym jako bardzo ciekawą alternatywę dla Timemore.
Słyszał już ktoś o tym młynku, może ktoś na forum już go posiada i mógłby coś więcej napisać na jego temat.

https://mhw3bomber.com/products/mhw-3bomber-f74-navigator-electric-coffee-grinder?srsltid=AfmBOor4kk0pt-GW57ay4NHjez-NA9c_Oq76Uk8GVgcYiY8AbQsWrxPJ

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: MHW-3BOMBER F74 Navigator
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Październik 2025, 19:21:22 »
Wygląda ten młynek świetnie, a biorąc pod uwagę inne bomberowe wytwory, przypuszczam że się nie zawiedziesz.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Październik 2025, 00:25:41 »
  Stylistycznie, to dla miłośników wczesnych Gwiezdnych Wojen ;-))

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2025, 09:47:48 »
Dzień dobry.
Od jakiegoś czasu myślę o zmianie swojego obecnego młynka na Timemore Sculptor 078S.
Ostatnio trafiłem na porównania do MHW-3BOMBER F74 Navigator. Nie ma na jego temat za dużo informacji ale natrafiłem na kilka pozytywnych recenzji w tym jako bardzo ciekawą alternatywę dla Timemore.
Słyszał już ktoś o tym młynku, może ktoś na forum już go posiada i mógłby coś więcej napisać na jego temat.

https://mhw3bomber.com/products/mhw-3bomber-f74-navigator-electric-coffee-grinder?srsltid=AfmBOor4kk0pt-GW57ay4NHjez-NA9c_Oq76Uk8GVgcYiY8AbQsWrxPJ

Hej, popatrz jeszcze może na BooKooo Motto80 , szykuję się sztos w dobrej cenie.

https://www.instagram.com/reel/DPUVBZKAY0d/?igsh=amtoNGgxM3FsZGFl

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2025, 18:00:55 »
O młynku nic nie napiszę ale o producencie w samych pozytywach. Mam od nich dwa tampery, wdt, odbijak, dzbanki i kilka drobiazgów. Wszystko kupowałem na ich stronie. Szpej świetnej jakości bardzo starannie wykonany i zwyczajnie ładny. Na przesyłki czekałem najdłużej 3 tygodnie a najkrócej tydzień.

Offline axlr

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Październik 2025, 18:40:15 »
Wygląda ten młynek świetnie, a biorąc pod uwagę inne bomberowe wytwory, przypuszczam że się nie zawiedziesz.
żonie średnio się podoba, więc z tym wyglądem różne gusta :) Korci mnie ten młynek, zwłaszcza że ze zniżkami ok 2400 zł na oficjalnej stronie.
Dzień dobry.

Hej, popatrz jeszcze może na BooKooo Motto80 , szykuję się sztos w dobrej cenie.

https://www.instagram.com/reel/DPUVBZKAY0d/?igsh=amtoNGgxM3FsZGFl

Może być kolejna ciekawa propozycja. Może faktycznie warto chwilę poczekać i wybrać najlepszą opcję.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2025, 19:19:52 »
natrafiłem na kilka pozytywnych recenzji

Jeżeli produkt jest nowy i w okresie około miesiąca pojawia się sporo recenzji u różnych jutuberów, to z bardzo dużym prawdopodobieństwem są to recenzje "przekupione". Producent wybiera znanych twórców, wysyła im egzemplarze i albo zawiera jakąś "umowę", albo zostawia młynek jako prezent. O tym procederze już kilkukrotnie wspominał Jakub Klawiter.
Do sporej ilości pozytywnych recenzji nakręconych w jednym czasie należy podchodzić z rezerwą.

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Październik 2025, 20:00:15 »
Dzień dobry.

Hej @axlr

Ja właśnie kupiłem ten młynek, dotarł do mnie jakieś 2-3 tygodnie temu. Właśnie się poznajemy, ale już wiem, że to będzie super przygoda.
Młynek wg mnie jest świetny, nie miałem nigdy tak dobrego młynka. A z tego co widziałem po wielu recenzjach,  że jest lepszy od Timemore Scupltor 078/S a porównywalny do DF84V. NIe miałem żadnego z nich to nie umiem do nich porównać.

Ma fajne żarna i to jest chyba jego główna zaleta, coś porównywalnego do SSP. Na pewno super plus to regulacja obrotów (bo do esko można jechać na 1000 obrotów - wtedy smakuje najlepiej, a do alternatyw zjechać do 800.

Jest super szybki, nawet szybszy od Fellow Ode 2 i bardzo cichy. No i dodatkowo bardzo kompaktowy, jutro mogę zrobić zdjęcie porównawcze bo teraz stoi obok Fellow Aidena i nie jest od niego wyższy. Na szerokość również jest bardzo wąski. Jedyny wg mnie minus, który teraz obserwuję to średnie umiejscowienie pokrętła do regulacji szybkości mielenia i jednocześnie włączania młynka. U mnie on stoi w szafce i muszę do odstawiać od prawej krawędzi bo ciężko włożyć rękę między ściankę a ten przycisk, no ale to mały minus wobec pozostałych plusów.

Wreszcie w Aidenie mogę zrobić świetną kawę, której na pewno nigdy nie zrobiłem tak samo dobrej z Fellow Ode 2 czy z Komesia.

Ja kupiłem na Ali (z kuponami). W sumie zeszło mi z karty 1900 zł + 560 zł dopłaciłem na miejscu (VAT i cło). Jak za tą cenę to petarda.
Obawiałem się obsługi klienta po stronie MHW. Jednak niepotrzebnie. Zamówiłem białą wersję młynka. Jednak okazało się, że dla mojego słabego wzroku czerwone cyfry na białym tle przy pokrętle ustawień grubości mielenia nie są dobrze widoczne. W czarnej wersji jest większy kontrast białych cyfr na czarnym tle. Napisałem więc do MHW o tej sytuacji a oni odpisali, że "przykro im,  że taka sytuacja [bla bla bla]" i podeślą mi na wymianę całą płytę z cyferblatem + dodatkowo czarne pokrętło (choć te białe wg mnie bardziej mi pasuje). Przesłali turbo ekspresowo. Dlatego teraz mam dwa zestawy i biały i czarny. Choć czarnego jeszcze nie zdążyłem zamontować. Jak dla mnie super na PLUS.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Październik 2025, 12:07:54 »
Wreszcie w Aidenie mogę zrobić świetną kawę, której na pewno nigdy nie zrobiłem tak samo dobrej z Fellow Ode 2 czy z Komesia.
Rozumiem zachwyt nowym sprzętem, ale czy powyższe zdanie nie jest aby zbyt kategoryczne i krytyczne? Wierzę, że bomberowy młynek jest znacznie lepszy niż te wymienione, aczkolwiek i z nich kawa powinna być świetna ;). Z pewnym zafrapowaniem przyglądam się sytuacji na kawowym rynku: zdaje się, że Chińczycy naprawdę już pozamiatali. Ciężko będzie się np. włoskim firmom z taką konkurencją mierzyć.

Offline axlr

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Październik 2025, 13:08:20 »
Ja nie ukrywam że byłem blisko zakupu tego modelu. Aczkolwiek  @Heniutek zasiał zainteresowanie modelem Bookoo Motto 80. Zacząłem śledzić wątek na discord i podobno niedługa ruszą zapisy na preorder. Wysyłka ma nastąpić dopiero w styczniu ale jak się uda załapać wezmę ten model. Jak się nie uda nadal będę obserwował. Mam wrażenie że ostatnio dużo się dzieje na rynku młynków zwłaszcza z uwag na konkurencję z Chin.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Październik 2025, 14:02:36 »
Rozumiem zachwyt nowym sprzętem, ale czy powyższe zdanie nie jest aby zbyt kategoryczne i krytyczne? Wierzę, że bomberowy młynek jest znacznie lepszy niż te wymienione, aczkolwiek i z nich kawa powinna być świetna ;). Z pewnym zafrapowaniem przyglądam się sytuacji na kawowym rynku: zdaje się, że Chińczycy naprawdę już pozamiatali. Ciężko będzie się np. włoskim firmom z taką konkurencją mierzyć.

Po warunkiem, że osiągną poziom jakości Mazzera, Mahlköniga czy nawet Fiorenzato Evo Pro.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2025, 14:10:02 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Październik 2025, 16:25:24 »
nawet Fiorenzato Evo Pro
A to jakoś odstaje od reszty włoskich?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Październik 2025, 17:03:24 »
nawet Fiorenzato Evo Pro
A to jakoś odstaje od reszty włoskich?

Od wymienionych aktualnie już nie, ceną korzystniejszą na pewno. Porównywałem kilka razy mojego Jolly V Pro Electronic  z pożyczanym F64 Evo Pro z żarnami Dark-T różnicę w przemiale trudno stwierdzić.
Mazzer jest "zgrabniejszy" z hopperem 320g jest też cichszy i ma przyjemniejszy "dźwięk" . F64 Evo Pro typowo kawiarniany, cięższy, głośniejszy, minimalnie szybszy młynek.
Ma kapitalne rozwiązanie dostępu do żaren. Dwa uchwyty do góry i żarna jak na dłoni do czyszczenia. W Mazzerze 4 śruby więc też jest ok. Nie trzeba niczego wykręcać, kalibrować itp. Zastanawiam się tylko czy nie kupić w wersji Senese czyli z wagą.
Wół roboczy. Mi się Fiorenzato podoba, planuję go dokupić do moich zastosowań komercyjnych. Generalnie F64 ma dobry stosunek jakości do ceny.
F64 Evo ok 4300, wersja Pro ok 4900, Senese 5700, Mazzer Jolly V Pro El to już wydatek ok 7000,-.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2025, 17:08:30 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Październik 2025, 18:11:32 »
Sense zgrabny.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi