Autor Wątek: Sitka IMS i VST jaka różnica, jaka pojemność najlepsza, czy lepiej z rowkiem?  (Przeczytany 3815 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Witam
Zastanawiam się nad zakupem sitka VST lub IMS. Ze sklepu otrzymałem odpowiedź, że muszę się zdecydować na pojemność oraz w przypadku sitka VST czy chcę rowek boczny, czy też nie.

Espresso ustawowo powinno mieć 14 g, czy takie sitko będzie najlepsze, dlaczego budują sitka większe i jakie mają one zalety.
Rowek - wiadomo - trzyma sitko w portafiltrze, a jakie są zalety sitka bez rowka?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Te 14 g. to tylko włoskie zalecenia, które raczej sprawdzą się do włoskiego palenia. Jaśniejsza kawa zachowuje się inaczej, ma inna wagę w stosunku do objętości, inaczej się parzy.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
18 lub 20g (competition size) bez rowka.

Ale jak chcesz mniejsze to 15g.

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Chciałbym wiedzieć, jak jest praktyczna różnica w ekstrakcji między większym i mniejszym sitkiem. I co daje to, że sitko nie ma rowka? Czy jest przez to precyzyjniejsze?
Oczywiście, najlepiej kupić dwa i porównać ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2016, 23:45:47 wysłana przez multifan4 »

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
mam ims 12/18g, VST 15 i 18g bez rowkow, i uzywam prawie tylko i wylacznie 18g ze wzgledu na to, ze 15g ma odczuwalnie mniej intensywny smak espresso :) a brak rowkow ulatwia tampowania i zmniejsza syf ktory pozostaje po bokach (oczywiscie jak masz dopasowany tamper do sitka, 58,55 mm bodajze do VST ridgeless) i zmniejsza osadzanie sie ziarenek na grupie, co ulatwia czyszczenie :) i obowiazkowo do tego prysznic IMS, bez tego kawa potrafi wariowac :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi