Autor Wątek: Kolba o niewielkich rozmiarach  (Przeczytany 1230 razy)

Offline Kolczan Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 789
Kolba o niewielkich rozmiarach
« dnia: 17 Grudzień 2025, 22:03:39 »
Cześć wszystkim,

Od razu zaznaczam że nie jestem znawca i proszę o korygowanie tam gdzie się pomyliłem.

Chciałbym pójść o krok dalej w mojej kawowej przygodzie i rozpocząć zabawę z ekspresem kolbowym. Chciałbym zmieścić się w budżecie około 2500zl za młynek plus kolba. Pijam głównie espresso a partnerka kawy mleczne.

Na młynek wybrałem df54 który kosztuje okolice 1100zl, kierując się zasadą że lepiej mieć lepszy młynek niż ekspres. Jeżeli coś w tym budzecie jest lepszego to proszę o info. Co jest dla mnie mega ważne to wygląd, ten wygląda świetnie i w takim stylu raczej bym chciał - coś że smukłym nowoczesnym designem a nie wyglądający jak AGD z PRL.

I teraz pytanie jaka Kolbe wybrać z pozostałego budżetu, zaznaczę że zależy mi na spieniaczu oraz w miarę smukłym kształcie ponieważ nie mam zbyt dużo miejsca. Zastanawiałem się nad:
-HiBrew h13
-AVX 3810B Slim

Czy macie może jakieś doświadczenia
a) z tymi ekspresami
b) podobnymi w tym budzecie i rozmiarze?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Kolba o niewielkich rozmiarach
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2025, 22:51:34 »
H13 i AVX będą podobne wydajnościowo, z kilkoma istotnymi różnicami.

ABX to rebrand EM3810, który jest mniejszym bratem EM3801 którego miałem. Znajdziesz o nim trochę materiałów.

H13 jest dual-thermoblockiem, AVX single. Czyli H13 będzie mniej upierdliwy przy mlecznych (nie musisz czekać aż się nagrzeje po ekstrakcji/ostudzi po spienianiu).

AVX chyba ma trójdrożny zawór elektromagnetyczny co jest świetne, mniej bałaganu i brak potrzeby natychmiastowego zabrania filiżanki po zakończeniu ekstrakcji (by nie pić lury).
H13 niestety nie ma.

Oba będą porównywalne jeśli chodzi o ekstrakcję natomiast H13 ma trochę ciekawych "ficzerów".

Ogólnie, oba są średnie ale wystarczające jak na ten budżet (~900 zł bo za żaden więcej bym nie zapłacił). Ja na Twoim miejscu zrobiłbym nieco inny myk: młynek Starseeker E55 Pro który daje doskonałe rezultaty jak na swoją cenę i tutejsi użytkownicy nie widzą różnicy za bardzo między DF54 a E55 Pro pod kątem smaku. Ja porównuję E55 Pro z DF64V II z wymienionymi żarnami na Hyperburrs Espresso... i sam nie wiem, który daje lepsze rezultaty :)  E55 Pro jak umiesz w zakupy zgarniesz za 700-750 zł i zostaje Ci jakieś 1800 zł na ekspres. A to już bardzo ładna sumka.

Jakich maksymalnych wymiarów ekspresu oczekujesz? Postaram się poszukać czegoś co będzie w miarę kompletne i nie będzie irytować.

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2025, 23:14:05 »
Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Co do wymiarów to zależy mi na niewielkiej szerokości, tak do 20cm.

Dzięki za radę odnośnie młynka, zbadam temat. Co doradzilbys w przedziale cenowym 1000 - 1500 aby to właśnie nie była wielka kolumbryna?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2025, 11:13:12 »
A ja bym nie szedł na kompromis w postaci jak najtańszego ekspresu byle tylko zmieścić się w budżecie. Lepiej dołożyć ok. 600,00 zł i wziąć lepszy ekspres do tego młynka. Tak więc proponowałbym młynek DF54 i do niego ekspres AVX DB1 HERO X. I będziecie zadowoleni - tak Ty jak i Twoja partnerka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudzień 2025, 12:27:56 »
Janusz, dziękuję za propozycje, nie ukrywam że zastanawiałem się nad tym, mam tylko problem z AVX bo jest odrobinę większy i niestety design tego modelu wg mnie pozostawia wiele do życzenia (a ma to dla mnie znaczenie).

Czy widzisz coś o parametrach jak AVX DB1 HERO X ale z odrobinę odświeżonym designem (i idealnie by było jakby był mniejszy?)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudzień 2025, 17:52:54 »
Rozumiem aspekty gabarytów ale totalnie zdania nie podzielam.
Na starcie stawiasz na kompromis, z którego nie będziesz zadowolony.

Kiedyś startowałem podobnie. Kwota, sprzęt. Janusz zaproponował używkę za kilkadziesiąt % wyżej.
I wiesz? Wcale tego nie żałowałem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2025, 10:06:20 »
Pytanie,

Czy AVX DB1 Hero X to odpowiednik MiiCoffee Apex V2? Pytam w kontekscie rezcenzji na Youtube, o AVX nie ma zbyt wiele powiedziane, za to o MiiCoffee jest całkiem sporo.

Mam pytanie do tego filmu na youtube [nie mogę wkleić linku]:
tutuł: MiiCoffee Apex V2 Review - The Best $500 Boiler Espresso Machine I know.
Autor: Tom's Coffee Corner

w okolicach 1min20sek autor recenzji zauważa że podczas preinfuzji a właściwie podczas pauzy między preinfuzją a zaparzaniem właściwym, ekspres 'upuszcza' część wody z preinfuzji co chyba jest sporą wadą.
Czy w AVX DB1 Hero X jest ten sam problem?

Offline Mario1969

• Ekspres: NIVONA 8103, AVX Hero X 2025, Hario Switch, AeroPress
  • Młynek: DF64 V2 Italmill RS, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2025, 14:31:09 »
Będę wiedział, czy w naszych sklepach jest model z poprawioną preinfuzją bo właśnie odebrałem bohatera  i dziś zaczynam zabawę. Konkretnie ren model i kolor AVX HERO X - Grafitowy.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2025, 14:33:33 wysłana przez Mario1969 »

Offline Mario1969

• Ekspres: NIVONA 8103, AVX Hero X 2025, Hario Switch, AeroPress
  • Młynek: DF64 V2 Italmill RS, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudzień 2025, 21:38:41 »
Będę wiedział, czy w naszych sklepach jest model z poprawioną preinfuzją bo właśnie odebrałem bohatera  i dziś zaczynam zabawę. Konkretnie ren model i kolor AVX HERO X - Grafitowy.
Potwierdzam działanie preinfuzji.  Co do walorów smakowych to się nie wypowiem. Mi smakuje każda kawa gdy jest  obficie podlana mlekiem, a jeszcze bardziej na słodko.

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudzień 2025, 15:19:31 »
Potwierdzam działanie preinfuzji.  Co do walorów smakowych to się nie wypowiem. Mi smakuje każda kawa gdy jest  obficie podlana mlekiem, a jeszcze bardziej na słodko.

Potwierdzasz, że działa dobrze? Czy, że jest wadliwa i puszcza wode?
PS: Jaki jest sens preinfuzji w kolbie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi