Dopłacanie do Ascaso tylko po to, żeby użerać się z beznadziejną kontrolą jakości (patrz: reddit a nawet posty tutaj na forum), logo przyklejonym jakimś klejem do obudowy xD, niestłumioną pompą wibracyjną i ogólnie głupimi rozwiązaniami (jak tacka ociekowa z której albo nie da się zdjąć "grilla" albo nie pokrywa całej powierzchni roboczej)?
Do trzech tysięcy to trudno o coś wysokopółkowego, patrzyłbym na jakiegoś chińczyka pokroju EM3801 z alibaby lub jakiś rebrand na aliexpress (tutaj trzeba uważać z grupą, bo Cafiza ją pożera, może Puly Caff Verde lepiej sobie radzi, nie sprawdzałem jeszcze), lub GZZT CM6005 (nie testowałem ale wydaje się być bardzo ciekawą alternatywą, choć bardzo wysoka konstrukcja może być problemem). EM3801 nie ma podgrzewanej grupy co jest dużym minusem, GZZT nie wiem - trzeba pytać producenta.
Niestety rynek ekspresów kolbowych z termoblokami nadal kuleje, a szkoda, bo też preferuję tę technologię. Tylko nie oczekiwałbym rewolucyjnej stabilności temperaturowej w termoblokach w tym przedziale cenowym, choć wcześniej wspomniany EM3801 wypada całkiem przyzwoicie jak patrzyłem na pomiary u jakiegoś chyba Azjaty na YouTube.
Jeśli chcesz coś pewniejszego to można pójść w AVX Hero Pro (przebrandowany gemilai), ale te 20 min musisz odczekać bo jest to bojler+termoblok.
Faktycznie 58mm jest najbardziej uniwersalne i też preferuję, jest najwięcej akcesoriów.
SAGE - omijać, stare konstrukcje, konkurencja już je wyżarła jeśli chodzi o funkcjonalność. Będziesz się tylko męczyć.
Młynek do 1000 - Starseeker E55Pro na Ali kupisz w doskonałej cenie z dostawą z PL, trudno o coś lepszego w tej cenie.