Autor Wątek: Lelit Elizabeth- wrażenia po dłuższym użytkowaniu  (Przeczytany 583 razy)

Offline Kornel193

• Ekspres: Aeropress, Hario V60, kawiarka
  • Młynek: AVX DF64 gen 2
Lelit Elizabeth- wrażenia po dłuższym użytkowaniu
« dnia: 15 Lipiec 2025, 13:54:50 »
Witajcie.
Co prawda do Grudnia jeszcze 5 miesięcy, jednak uważam, że to będzie mój docelowy ekspres, który chcę sprawić sobie na święta.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z użytkowania po dłuższym okresie czasu?
Na co zwrócić uwagę po zakupie?
Będę bardzo wdzięczny za każdą uwagę co do Elżbiety.
Alternatywą był Profitec pro 300, jednak wydaje się trochę za duży jak na moje upodobania i warunki.

Offline kamyk233 Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, Lelit Elizabeth
  • Młynek: KINGrinder K6
Odp: Lelit Elizabeth- wrażenia po dłuższym użytkowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2025, 17:24:43 »
Hej,
swój ekspres użytkuję od połowy grudnia 2024 i mogę coś o nim napisać. Jestem bardzo zadowolony z jego kompaktowego rozmiaru jak na możliwości, które oferuje. Poza walorami estetycznymi, które bardzo mi pasują (subtelna elektronika, podświetlane guziki) i łatwością obsługi dopiszę jeszcze plusy i minusy.

PLUSY:
- tryb ECO,
- automatyczny program backflush,
- szybkość nagrzewania - 15 min i masz już nagrzany ekspres (dwa bojlery), w przypadku trybu ECO jest to jeszcze szybciej,
- podajnik z wodą lejący prostym strumieniem wody,
- sitka IMS w zestawie,
- filtr do wody dodawany do zestawu,
- możliwość personalizacji ustawień (np. czas preinfuzji dla jednej i dwóch doz kawy, automatyczne ustawienie czasu parzenia, ustawienia zaawansowane, itp.)

MINUSY:
- umiejscowienie zbiornika z wodą - u mnie w kuchni są podwieszane szafki, więc chcąc dolać wody musze wysunąć cały ekspres,
- hałasująca tacka ociekowa - nie wiedzieć dlaczego, ale ani pod kratką ani na tacce ociekowej nie ma żadnej gumy ani innego materiału, który by pozwolił wytłumić hałas obijających się elementów (kratka o tackę),
- czasami silikonowe rurki do wody potrafią się obijać o zbiornik na wodę delikatnie hałasując,
- tani plastikowy tamper, który jest dodawany do zestawu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi