Autor Wątek: Lelit Kate vs. Sage Barista Pro - niecodzienny wybór  (Przeczytany 9426 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Lelit Kate vs. Sage Barista Pro - niecodzienny wybór
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Kwiecień 2025, 12:34:41 »
Gdzie i kiedy się przyjęło? Tylko konkrety proszę.

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Kwiecień 2025, 15:03:42 »
to było duże uproszenie, ciemno palone ziarno kojarzy się raczej z klasycznym, gęstym espresso, nie słyszałem o zwolennikach alternatyw używających takich ziaren

pewnie za bardzo się uruchomiłem po przeczytaniu, że stożkowe żarna nie są dobre do espresso 😄

o poważniejsze badania ciężko, albo przynajmniej ja nie mogę ich znaleźć, są natomiast rzesze artykułów, postów na blogach

na blogu Espresso Outlet napisali o tym w Conical vs. Flat Burrs in Coffee Grinders: A Comprehensive Comparison, na ile to wiarygodne porównanie, jak zwykle każdy sam musi ocenić
z drugiej strony szeroko znany Lance Hedrick w THE GREAT BURR BATTLE: Demythologizing the Conical vs Flat Debate wskazuje, że czynników jest wiele i nie da się jednoznacznie określić na podstawie samych żaren

opinii z for czy reddita nie przytaczam, musielibyśmy metodami statystycznymi wydać werdykt, który i tak nie byłby obiektywny, bo mało kto pił espresso z ziaren zmielonych przez dziesiątki różnych młynków

linków nie ma, bo Sorry, you are not allowed to post external links. 🙃

jeśli widziałeś gdzieś badania z laboratoriów uniwersyteckich to podrzuć 😉

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Kwiecień 2025, 15:37:25 »
fajne linki do teorii kawy podrzuciles, nie znalem, przejrzalem i bede zagladal

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Kwiecień 2025, 15:42:58 »
Podrzucić nie mam jak, bo widziałem to kilka lat temu na zawodach, ale ktoś z Comandante(być może właściciel firmy, na zawodach w Kofeinie 2.0 w Opolu) pokazywał wykresy rozkładu frakcji przemiału. Ale... Większym problemem jest jakość tych żaren - weźmy na przykład Nivone 130 i Kinu M47. Tym pierwszym ni cholery nie zmielisz pod espresso, tym drugim bez najmniejszego problemu(pomijam kwestie siły do tego potrzebnej i inne takie). Kupujesz ekspres-kombo z grupą 58mm, gdzie z tego kombo ekspres sam w sobie nie jest już podstawowym modelem(Lelit w podstawie ma grupę 57mm, Kate ma 58mm), to na czymś trzeba koszty ciąć. Zobacz ile kosztuje jakiś nie wiem, Mazzer czy coś z podobnej półki ze stożkowymi żarnami. I nagle się okazuje, że możesz mieć ekspres o funkcjonalności wyższej niż podstawowa z wbudowanym młynkiem w cenie poniżej porządnego młynka. Widzisz już w czym problem? Płaskie żarna dadzą równy przemiał, tanie stożki mają z tym bardzo duży problem. Być może z tego wynikają różnice smakowe o których piszesz. Ale jak weźmiesz już - przykładowo - komesia i fiorka F83 to różnica w smaku robi się niewielka, mogę zaryzykować stwierdzenie, że niewprawione język i podniebienie nie będą w stanie tego sprecyzować ani określić. Coś gra, ale nie wiadomo czy to w kościele... Nie da się mieć wszystkiego po prostu, Lelit ma(albo miał) też tańsze modele z młynkiem i wcale bym się nie zdziwił, gdyby to było to samo. Żarna też miał w okolicy 40mm.

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Kwiecień 2025, 16:18:19 »
a czy nie jest sztuka słabszym sprzetem zrobić lepsza kawe? mając swiadomość ograniczeń sprzetowych powinniśmy ale jest tez prawda, ze dokładnie to samo espresso, w tej samej kawiarni w tym samym miescie i kraju płynącym kawą w tym samym czasie zrobione i podane dwóm osobom zostaje diametralnie różnie odebrane mimo, że wielokrotnie panowała zgoda w podobnych okolicznościach, tego nie da się przypisać zaawansowanej technologii parzenia ani super urządzeniom i to własnie jest najlepsze, moje espresso nie musi być Twoim

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Kwiecień 2025, 18:04:20 »
fajne linki do teorii kawy podrzuciles, nie znalem, przejrzalem i bede zagladal

🫡

Podrzucić nie mam jak, bo widziałem to kilka lat temu na zawodach

szkoda, ale pocieszam się że przynajmniej obaj nie mamy konkretów 😂

nagle się okazuje, że możesz mieć ekspres o funkcjonalności wyższej niż podstawowa z wbudowanym młynkiem w cenie poniżej porządnego młynka

musiałeś mnie źle zrozumieć, nie zamierzałem bronić maszyn all-in-one, jedynie zastanawiało mnie czy Kate może mieć te same żarna co Fred (a choćby w ramach cięcia kosztów bo czasami jedna linia produkcyjna czegoś lepszego będzie tańsza w utrzymaniu niż 2 - basic i powiedzmy basic+, Freda premium nie nazwę)

Żarna też miał w okolicy 40mm.

i Fred i Kate ma 38mm, ale nie wiem jak z pozostałymi aspektami (materiał, geometria, obroty, etc)

a czy nie jest sztuka słabszym sprzetem zrobić lepsza kawe?

zdecydowanie, ale do tego trzeba jeszcze umiejętności (nic nie implikuję, trzymam kciuki za każdego 🤞)

dokładnie to samo espresso, w tej samej kawiarni w tym samym miescie i kraju płynącym kawą w tym samym czasie zrobione i podane dwóm osobom zostaje diametralnie różnie odebrane

dlatego przed espresso nigdy nie jem ciasta, tylko przepłukuje kubki smakowe wodą, a na wiosnę dodatkowo wydmuchuję nos 😅

moje espresso nie musi być Twoim

lepiej bym tego nie ujął

chyba powinniśmy założyć na to osobny wątek, zdaje się że lekko odchodzimy od tematu 🫢

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi