Autor Wątek: Lelit Kate vs. Sage Barista Pro - niecodzienny wybór  (Przeczytany 9425 razy)

Offline baarszczu

• brak
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Odp: Lelit Kate vs. Sage Barista Pro - niecodzienny wybór
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Sierpień 2022, 17:47:26 »
aha, jeszcze pytanko, z kim można rozmawiać o rabatach w Konesso?

Offline czarpwnica

• Ekspres: poszukuje ekspresu
  • Młynek: nie mam
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudzień 2024, 16:30:16 »
Stoję przed tym samym dylematem, te same za i przeciw. Jaki ekspres wybrałeś ? Jakie odczucia z użytkowania?

Offline Shidakku

« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudzień 2024, 21:19:23 »
Również podpinam się pod pytanie. kawka

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2024, 08:13:03 »
Stoję przed tym samym dylematem, te same za i przeciw. Jaki ekspres wybrałeś ? Jakie odczucia z użytkowania?
Również podpinam się pod pytanie.
Patrząc po postach i podpisie wychodzi, że ASCASO DUO PID  ;)

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudzień 2024, 09:46:39 »
po pol roku z Kate uwazam ze poranne kawy z Nia to porazka, rano zdecydowanie bardziej sprawdza sie thermoblock

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudzień 2024, 09:49:43 »
Info dla zainteresowanych - właśnie zaczęła się u nas Świąteczna Promocja. Ekspresy w promocji - z czerwonym paskiem pod zdjęciem.
https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/ekspresy-do-kawy/ekspresy-domowe/ascaso/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline szok

• Ekspres: Drip, AeroPress, Kawiarka, Delonghi Dedica Arte
  • Młynek: Comandante C40 Mk4 Nitro Blade, Timemore C2 Black
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Kwiecień 2025, 12:18:23 »
No i ja też stanąłem przed tym wyborem i dalej nie wiem co kupić.
Czy Lelit Anna + oddzielny młynek, czy Sage Barista Pro....

Też chce zamienić automat.
Aktualnie mam Delongi taniego małego z 51 potafiltrem... i koniecznie chce to zamienić na coś innego.

Rano zależy na pewno na czasie... Sage tu wygrywa...
Ale popołudniu lubie pobawić się w late art (nauczyć może bardziej...) :D

Offline wojtecki

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Kwiecień 2025, 16:04:39 »
No i ja też stanąłem przed tym wyborem i dalej nie wiem co kupić.
Czy Lelit Anna + oddzielny młynek, czy Sage Barista Pro....

Też chce zamienić automat.
Aktualnie mam Delongi taniego małego z 51 potafiltrem... i koniecznie chce to zamienić na coś innego.

Rano zależy na pewno na czasie... Sage tu wygrywa...
Ale popołudniu lubie pobawić się w late art (nauczyć może bardziej...) :D

Czyli nie tylko ja mam takie problemy :) Zdecydowałeś się na coś ? Bardzo bym chciał w końcu coś kupić ale nie mogę się zdecydować.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Kwiecień 2025, 20:38:03 »
To podpowiem z własnego doświadczenia - ekspres kupiłem na Alibabie (mam taką możliwość) z trzema termoblokami i portafiltrem 58mm oraz mlynkiem całość ~ 2kPLN .
Okazało się, że młynek nadaje się wyłącznie pod przelew (40mm conical), więc kupiłem używany młyn Mazzera.

Jakbym miał znowu zaczynać, zrezygnowałbym z importu z Chin i kupiłbym na forum używkę w dobrym stanie jak na przykład ta:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15609
plus młynek
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15601

Nie wziąłbym za nic w świecie Sage Baristy czy innego Lelita z młynkiem - dobry młynek zewnętrzny zrobi lepszy przemiał pod espresso.

Offline yarek

« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwiecień 2025, 08:37:56 »
Mam Kate i poranne oczekiwanie na wygrzanie psuje smak kawy, zdecydowanie thermoblock bym teraz wybrał ze wzgledu na wygodę, co do kombajnu z młynkiem to zarzut przegrzewania kawy chyba sie nie sprawdza, nie zostawiam włączonego na cały dzień, o jakości młynków popłynęły masy opinii i raczej brak zgody w tej debacie

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwiecień 2025, 09:16:06 »
W temacie takich kombajnów zgoda jest co do dwóch kwestii. Po pierwsze to wsadzane tam młynki są to młynki z tych najtańszych, z żarnami stożkowymi. Nie jest to dobre rozwiązanie do esresso. Po drugie w przypadku awarii ekspresu lub młynka klient pozbywa się na jakiś czas całkowicie możliwości wykonywania kawy. Mając te dwa urządzenia osobno zawsze można z jednego z nich jakąś kawę zrobić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline yarek

« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwiecień 2025, 09:20:56 »
zalożę się, że chyba nikt z tu bywających nie ma tylko jednego urządzenia, ja własnie podczas naprawy Kate odkryłem zalety thermobloku o poranku

Offline wojtecki

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Kwiecień 2025, 10:49:22 »
W temacie takich kombajnów zgoda jest co do dwóch kwestii. Po pierwsze to wsadzane tam młynki są to młynki z tych najtańszych, z żarnami stożkowymi. Nie jest to dobre rozwiązanie do esresso. Po drugie w przypadku awarii ekspresu lub młynka klient pozbywa się na jakiś czas całkowicie możliwości wykonywania kawy. Mając te dwa urządzenia osobno zawsze można z jednego z nich jakąś kawę zrobić.

Jest też inna kwestia, to są dylematy czy kupić sage za 3000k czy najprostszy lelit + młynk gdzie też wyjdzie około 3k. Ja bym bardzo chciał kupić ASCASO UNO PID ale to jest cena zestawu x2 :) Trochę się już zmęczyłem tym szukaniem tej najlepszej opcji ale może ktoś poleci coś tańszego na thermobloku bez młynka niz sage  ?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2025, 10:56:04 wysłana przez wojtecki »

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Kwiecień 2025, 11:32:15 »
Mam trzy termobloki w jednym ekspresie - dzięki kol. @DoreK. I mój ekspres ma preinfuzję, opv, pid. I zazwyczaj dopiero trzeci szot (mimo przepłukania układu) ma temperaturę taką jak lubię.
Już pierwsze espresso idzie zazwyczaj akceptowalne.
Chciałbym spróbować miał jakiegoś małego bojlera, który by mi się włączył godzinę przed pobudką, zagrzał grupę i filiżanki - pewnie lepsze espresso. Wszystko ma swoją cenę.

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Kwiecień 2025, 11:56:44 »
młynki z tych najtańszych, z żarnami stożkowymi. Nie jest to dobre rozwiązanie do esresso

od kiedy stożkowe żarna nie są dobre pod espresso? 🤨

stożkowe żarna dają inny profil niż płaskie, przyjęło się że pod ciemno palone ziarno lepiej sprawdzą się właśnie stożki, w szarej strefie średnio palonych bywa różnie, bo stopnie wypalenia znowu nie są takie zero-jedynkowe, natomiast przy jasno palonych zwykle zaleca się płaskie

upraszczając,
oczekując czekoladowych nut (zwykle pożądanych przy kawach mlecznych), naturalnym wyborem najczęściej będzie młynek ze stożkowymi żarnami

nie mam pewności, ale wydaje mi się, że Kate może mieć te same żarna co Fred, który pod espresso mieli dobrze, wydobywa nuty czekoladowe i orzechowe z ciemniejszych ziaren, przyprawowe z ziaren z Indii, a nawet nuty wiśni czy czerwonego jabłka ze średniego palenia (mam go i jestem zadowolony, niedługo zmieniam tylko dlatego, że chcę znikomą retencję w SD i trochę cichszą maszynę)

Lelity dobrze trzymają temperaturę, a LCC nigdy mnie nie zawiódł, chociaż sam zaczynałem od MaraX, a niedawno przesiadłem się na Biankę (tylko dlatego, że chciałem czegoś więcej)
samo nagrzewanie realnie nie było nigdy problemem, w 10-15m zrobisz poranną toaletę zanim usiądziesz do kawy, a jeśli wolisz wypić od razu po przebudzeniu, możesz za niewielkie pieniądze dokupić programator czasowy albo inteligentne gniazdko i ekspres będzie nagrzany od razu jak wstaniesz
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2025, 11:59:21 wysłana przez ciastek »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi