Autor Wątek: Ekspres kolbowy, kontrola C, bar i preinfuzji do 5k  (Przeczytany 983 razy)

Offline Loophole

Ekspres kolbowy, kontrola C, bar i preinfuzji do 5k
« dnia: 19 Luty 2025, 14:42:22 »
Dzień dobry.
Nowo założone konto, ale podczytywałam intensywnie z anonima:)
Wiem, że podobnych wątków było już sporo, ale mam wrażenie, że po spędzeniu tu już kilkudziesięciu godzin na czytaniu, pogubiłam się już zupełnie i potrzebuję porady i pomysłów już stricte pod siebie (dużo było zapytań podobnych z podobnym budżetem, ale innymi założeniami).

Jaki ekspres kolbowy wybrać?
Budżet powiedzmy do 3k w przypadku używanego i max 5k nowy. W sumie chyba chętniej używany :)
Piję tylko 2-3 espresso dziennie, na ciemnych ziarnach i lubię wyłącznie słodkie profile smakowe, bez kwasowości. W sumie robię coś między ristretto a espresso.
Prawdę powiedziawszy dla mnie w ogóle mógłby istnieć ekspres bez opcji spieniania/pary, ale jakoś takich nie robią(?).
Zależy mi, żeby był w miarę szybko gotowy do pracy (raczej maks kilka minut, nie 20-30), więc podpowiedzcie proszę, który parametr za to odpowiada (jak rozumiem HX powoduje konieczność dłuższego grzania?) i co w takim razie powinnam wybrać?
Druga kwestia, chciałabym mieć w końcu kontrolę nad temperaturą wody, ciśnieniem i preinfuzją, bo kluczowe jest dla mnie dojście do pełnej powtarzalności (po stronie przygotowania mam to w miarę ogarnięte). Gdyby ekspres był ze standardowymi wymiarami kolby to w ogóle byłoby super, bo mogłabym bardziej poeksperymentowac z sitkami.
I bardzo istotna kwestia. Mam fatalną wodę w kranie, więc do ekspresu idzie butelkowany Żywiecki Kryształ. Z tego powodu nie mogę mieć ekspresu wymagającego przelewania dużych ilości wody do płukania, czy redukowania ciśnienia. Płukanie raz na np. tydzień udźwignę (dosłownie, bo te baniaki najpierw trzeba wnieść na 3 piętro po schodach ;)).

Wizualnie w klasie ekspresów do domu na dole skali jest dla mnie Acsaso Dream który choćby nie wiem jak wpisał się w założenia to jako jedyny po prostu nie ), na górze Rocket Appartamento. No kręcą mnie te kanty i gałki ;)
Docelowo przymierzam się do młynka Timemore 078s, ale wstrzymuję zakup do chwili wyboru ekspresu.

Airacobra

• Gość
Odp: Ekspres kolbowy, kontrola C, bar i preinfuzji do 5k
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2025, 16:34:31 »
To może odkupić od kolegi dźwignię - chyba więcej do pełnej kontroli nie potrzeba - cena zacna 4000 PLN
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15406.0

Ewentualnie Bellona
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15465.0

Zostaje 1000-1500 PLN na młynek. Na pchlim targu na forum też sporo ich się pojawia.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2025, 17:44:04 »
Jeżeli nie potrzebujesz pary to sugerował bym jakiś z pojedynczym bojlerem. Coś takiego jak np. ECM puristika.

Offline Loophole

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2025, 17:49:06 »
To może odkupić od kolegi dźwignię
Piękna maszyna! :), ale chyba zupełnie nie pod moje potrzeby (ilość wody do płukania i chyba bardziej ma sens pod jasne/średnie ziarna?)

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2025, 20:12:16 »
ECM Puristika - są wątpliwości co do ew. niedługiego czasu wygrzania grupy. A może więc nowinka z Quick Mill czyli QM POP ( termoblok zapewniający szybkie nagrzewanie, PID, wstępne parzenie). Równolegle ten producent wprowadził także wersję POP UP ale, o ile wiem, posiada on bojler. Dodać także muszę że QM POP jest wyposażony w dyszę pary której nie potrzebujesz

Offline Loophole

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2025, 21:46:30 »
ECM Puristika - są wątpliwości co do ew. niedługiego czasu wygrzania grupy
Dzięki za trop odnośnie tego ekspresu. Pobiegłam zgłębiać temat i w sumie w testach wyszło, że choć producent marketingowo deklarował super szybki czas nagrzewania, w testach (np. Whole Latte Coffee na YT) stabilizacja wyszła po 50 minutach.
No i jeśli tak jest we wszystkim z e61 (?) , to chyba wyłomu nie znajdę...

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2025, 00:28:55 »
Tzn puristika stara się ten czas poprawić poprzez przegrzanie się na starcie (110? więcej? nie pamiętam, używam smart gniazdka) i prośbę o flusha. Plus chyba coś tam poprawiali z układem hydraulicznym (pierwsze wersje potrafiły bardzo wolno się nagrzewać) Nie jest to 5 minut, ale na pewno szybciej niż 60. Nie wiem czy to uwzględnili ew. jaką wersję testowali.
Ale też nie spełnia wtedy wymagania niepotrzebnych flushy. Na filmiku widać że po 3-4 flushach jest gotowy po 20 - wiem że tam mówi o 5 flushach i 25 minutach ale ten wykres wygląda na wręcz przegrzany względem normalnego nagrzewania.

Jeśli robisz zawsze o tej samej porze to gniazdko inteligentne i ekspres się uruchomi dostatecznie wcześniej. Mało to oszczędne/ekologiczne ale cóż... Za to z mojego doświadczenia po 45-60 minutach pierwszy szot jest identyczny jak kolejne (mniej więcej takie mam wyprzedzenie na gniazdku). Jeśli robiłem czasami po 5-7 minutach z jednym flushem (bo z zaskoczenia w ciągu dnia i mi się śpieszyło) no to jednak inaczej kawa wychodziła. Dalej pijalna, ale ciut gorsza. Druga po pierwszej też była inna.
Chyba i tak lepiej to wychodziło i bardziej powtarzalnie niż z ascaso arc jaki miałem wcześniej :) Ale i młynek inny i woda i operator bardziej doświadczony.

P.S. Puristika nie ma kontroli preinfuzji, ma taką mechaniczną, czyli że ciśnienie rośnie powoli a nie skokowo, ale czasu nie dasz rady regulować.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 00:32:27 wysłana przez Wiszczu »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2025, 06:51:30 »
P.S. Puristika nie ma kontroli preinfuzji, ma taką mechaniczną, czyli że ciśnienie rośnie powoli a nie skokowo, ale czasu nie dasz rady regulować.
Z tego co widzę można kupić z opcją profilowania więc poprawną preinfuzję da radę pewnie zrobić.😉

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Luty 2025, 08:51:19 »
ECM Puristika - są wątpliwości co do ew. niedługiego czasu wygrzania grupy.

Mógłbyś podać źródło tych wątpliwości.

Ja co ten ekspres jakiś czas użytkowałem, tego nie potwierdzam.
Inna sprawa ? co to jest ten długi czas, bo jak dla mnie nie miało to znaczenia ile to się grzeje, tak sobie trzeba życie zorganizować by nie patrzeć bez przerwy na zegarek :lol2:

Bardzo fajny, malutki, pełno wartościowy ekspres, no i ten słoik z tyłu :lol2: :redface:

20230924_093831.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Luty 2025, 09:40:38 »
można kupić z opcją profilowania
No można kupić tą gałeczkę, ale cena rośnie jeśli dobrze pamietam o prawie 1k :)

Tak po tym co Ika napisał - olbrzymią nie do końca zauważalną zaletą tego względem innych E61 jest jego wielkość i ten słoik. Jak się ma płytki blat to przy większości ekspresów nie będzie prawie miejsca przed ekspresem, kolba będzie wystawać za blat, itp

Ja jestem z niego zadowolony, ma to czego wtedy szukałem, czyli bardzo wysoką powtarzalność i niewielkie rozmiary. Słoik jest też fajny, bo jak słuchałem że ludzie muszą wodę co 3 dni wymieniać bo im coś tam rośnie albo się brudzi - tutaj słoik jest hermetyczny i woda może stać długo i nigdy nic się nie zazieleniło pomimo bliskości okna.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 09:49:27 wysłana przez Wiszczu »

Offline Loophole

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Luty 2025, 09:49:06 »
Mógłbyś podać źródło tych wątpliwości.
Ja przytaczalam wyżej jakiś pomiar z testów znaleziony w sieci. A ile wychodziło z Twojego doświadczenia? Już pisałam, że dla mnie długo to powyżej kilkunastu minut, bo niestety przerwę mam wtedy kiedy danego dnia wypadnie, a nie kiedy miałabym nawet ustawiony switch na gniazdku do ekspresu ;)

Puristika teraz rzeczywiście na prowadzeniu, ale ten czas będzie tu kluczowy, bo jeśli jest porównywalny do innych, to traci przewagę i wtedy mogę rozważać też inne opcje.

A z ciekawości, na co zmieniłeś swój sprzęt stricte do espresso?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Luty 2025, 10:19:41 »
A ile wychodziło z Twojego doświadczenia?

Dokładnie nie pamiętam, wstawałem chwila w ubikacji, mycie (bez golenia) coś tam zerknąłem w poczcie, raz, drugi raz spuściłem wodę i do roboty.
Ja się sugerowałem wskazaniami termometru, dlatego go sobie też kupiłem.

Puristika teraz rzeczywiście na prowadzeniu, ale ten czas będzie tu kluczowy, bo jeśli jest porównywalny do innych, to traci przewagę i wtedy mogę rozważać też inne opcje.
A z ciekawości, na co zmieniłeś swój sprzęt stricte do espresso?

Wszystko widać na tej fotce, kup sobie tego zaznaczonego strzałką, a będzie nie dosyć że szybko to jeszcze perfekcyjnie :) :taktak:

20231229_120123.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Luty 2025, 15:32:01 »
Espresso z dźwigni jest zupełnie inne, musiałabyś się napić przed kupnem. Ale to był pierwszy ekspres, o którym pomyślałem. Mam kalibrowane sitko IMS 14g, bez podnoszenia dźwigni w trakcie zaparzania wyjdzie ok. 30g AFAIR. I jak szukałem to do mojej wersji(produkcja 1992/3) innego akcesoryjnego nie było. Grzeje się bardzo szybko. Proste jak budowa cepa, tylko jest jeden mały minus - zaparzenie kawy wymaga użycia siły, i to raczej nie małej, to drugi argument do sprawdzenia przed zakupem(nie wiem ile masz siły). Za to smak kawy nieporównywalny... IMO każdy kawosz powinien przetestować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi