Witam,
Wiem, że podobnych tematów było sporo ale wyszedłem z założenia, że lepiej zapytać niż potem żałować, że się tego nie zrobiło.
Przejrzałem wcześniejsze wątki i trochę z nich wyciągnąłem ale jakieś wątpliwości nadal pozostają.
Pierwszy ekspres kupiłem bez świadomości, przy drugim chciałbym kierować się trochę bardziej świadomie.
Budżet 4k do 6,5k
Zazwyczaj ekspres będzie robił średni 4-6 espresso i 2 mleczne dziennie.
Jeszcze parę miesięcy temu byłem przekonany, że wezmę Lelit Marę X (nadal ją uwzględniam), nie mniej jednak stwierdziłem, że mogę żyć bez natychmiastowej pary) i zacząłem patrzeć na SB z kontrolą temperatury.
Warunki brzegowe (po ciężkich przemyśleniach, strasznie dużo mnie te przemyślenia kosztowały

ale musiałem podjąć jakieś decyzję)
1. Grupa E61 (solidna, typowa, preinfuzja, możliwość rozbudowy do profilowania przepływem)
2. PID - bo czytałem, że warto mieć możliwość wpływania na temperaturę (teraz nie mam)
3. Możliwie mała szerokość ekspresu powyżej 30cm odpadają. Najlepiej ok 25cm
Nie bez znaczenia jest też dla mnie dostępność części, wsparcie techniczne/serwis.
Lista (kolejność przypadkowa):
Lelit Mara X (bo na Biance mnie nie stać, dotychczasowe doświadczenie z ta marką i serwisem w Stalowej Woli pozytywne)
Bezzerra Unica PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,5)
ECM Classika PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,75)
Vibiemme Domobar Digital (ładny, żonie pewnie się spodoba bardziej niż te powyżej, nie wiem jak z serwisem w tym przypadku)
Pojemność bojlera podaję bo ktoś mi kiedyś powiedział, że lepszy większy bo stabilniejszy.
Z wariacji nad którymi się zastanawiałem ale są poza budżetem i nie wiem czy wnoszą coś więcej poza parą :
Quick mill 0981 Rubino Plus
Vibiemme Domobar Junior HX Digital
Wszelkie wskazówki i opinie lub nowe propozycję oparte na doświadczeniach mile widziane.
Pozdrawiam,
Marcin