Autor Wątek: Pomoc w wyborze-dyskusja poboczna  (Przeczytany 1502 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Pomoc w wyborze-dyskusja poboczna
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Październik 2024, 00:53:48 »
Hmmm, dużo masz miejsca w kuchni?  :evil:

Wydaje mi się, że Twoje codzienne potrzeby najlepiej zaspokoi ekspres przelewowy  - zrobi fajną "dużą czarną", znacznie lepszą niż z automatu, nadającą się też to zmieszania z mlekiem.
Czasu rano pochłonie nie więcej niż automat, do tego jak żona zrobi 3 porcje, to Twoja może czekać w termosie.

Z tego co piszesz wynika, że w ciągu dnia ciężko Ci będzie znaleźć czas na zabawę w "prawdziwe espresso". Musisz sobie sam odpowiedzieć, czy chcesz kupować zabawki na weekend za tysiące.
Możesz też zostawić automat "dla gości", 99% nie odczuje różnicy między latte z automatu a kolby.

Offline martinforester

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Październik 2024, 01:07:49 »
W domu mam też 8 letniego aeropresa i ten młynek timemore jak chce mocniejszą  kawe. Już miałem zamówić Jure z10 ale tylko dlatego, że była okazja za 7500. Ale wolałbym za automat bardziej koło 5000, J8 była za tyle. Ale tak jak mówię, szarpnąlbym się na z10. Ale przypomnialo się ponownie marzenie o lepszej kawie, bo to nie jest tak, że przez ten pęd życia obojętne mi co wypije, lubię kawę i chciałbym się też delektować, poza tym jestem świadomy, że do automatu, a już tym bardziej tego leciwego siemensa nie kupię kawy za 100zl za kg. Bo kupiłem kiedyś kopi luwak i nie wiem po co, bo nie czułem różnicy. Nie pijam mlecznych bo mi niedobrze, a poza tym mleko nie zabija smak kawy, mógłbym pić dowolna jesli z mlekiem. Na kolbę mógłbym wydać 7 tys z młynkiem, tylko jeśli żona nie ogarnie tematu, a już tymbardziej ja, to siemens wróci na służbę a ja z kolbą dostanieny kopa.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2024, 01:11:58 wysłana przez martinforester »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Październik 2024, 05:32:05 »
Godz.5:25 a ja już z wielgachnym kubkiem kawy przy biurku z obrobionymi fotkami piszę jak jest u mnie a zrobienie tego zajęło mi około 5 minut.
W zasadzie to samo się zrobiło ja nacisnąłem ze trzy ikonki.

Kawa z automatu.
20241028_051839.jpg

Nawet pianka jest.
20241028_051933.jpg

A mleko prosto z lodówki.
20241028_051920.jpg

Ale może faktycznie iść w ekspres przelewowy są takie z programowaniem czasowym, sporo czasu takie miałem i z powodzeniem używałem kawy wychodziły szybko i jak to kawa to kawa.
Piszę o tym co miałem a nie u szwagra czy operując myszką w sieci widziałem.

Smacznej kawy mój napój kawowy mimo że z automatu jest wyśmienity.

Jka

« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2024, 06:20:59 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2024, 05:35:15 »
Nowicjusz kawowy szybciej opanuje espresso z DB niż HX, a doświadczony kawosz zrobi lepsze espresso z Jury C8 (minimum, za 4k) niż dyletant z kolby i młyna za np 10k.

Dokładnie takiego z promocji :lol2: :lol2:
mlynek promocja.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2024, 07:07:19 »
Jure z10 ale tylko dlatego, że była okazja za 7500.
Wystarczy Jura e8 ok. 5k, nowszy model EC. Posiada funkcję prawdziwego americano.
Na kolbę mógłbym wydać 7 tys z młynkiem, tylko jeśli żona nie ogarnie tematu, a już tym bardziej ja
Automat, aby zrobić dobrą kawę, jest prosty w obsłudze (nie mam na myśli konserwacji), wystarczy zrozumieć, jaki wpływ na uzyskany napar mają poszczególne parametry, o których wcześniej pisałem, a najważniejszym jest świeże, dobre ziarno z oczywistych ograniczeń automatu. Na każdym automacie od taniego do tych powyżej 10k świeże ziarno (np Brazylia średnio-ciemno palona, z czasem, gdy kubki się oswoją mogą smakować i jaśniej palone ziarna) też robiło dobrą robotę dla uzyskania prawidłowej ekstrakcji (większa gęstość => większy opór).

》tertium non datur《

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Październik 2024, 07:57:01 »
W domu mam też 8 letniego aeropresa i ten młynek timemore jak chce mocniejszą  kawe. Już miałem zamówić Jure z10 ale tylko dlatego, że była okazja za 7500. Ale wolałbym za automat bardziej koło 5000, J8 była za tyle. Ale tak jak mówię, szarpnąlbym się na z10. Ale przypomnialo się ponownie marzenie o lepszej kawie, bo to nie jest tak, że przez ten pęd życia obojętne mi co wypije, lubię kawę i chciałbym się też delektować, poza tym jestem świadomy, że do automatu, a już tym bardziej tego leciwego siemensa nie kupię kawy za 100zl za kg. Bo kupiłem kiedyś kopi luwak i nie wiem po co, bo nie czułem różnicy. Nie pijam mlecznych bo mi niedobrze, a poza tym mleko nie zabija smak kawy, mógłbym pić dowolna jesli z mlekiem. Na kolbę mógłbym wydać 7 tys z młynkiem, tylko jeśli żona nie ogarnie tematu, a już tymbardziej ja, to siemens wróci na służbę a ja z kolbą dostanieny kopa.

To powiem Ci tak, użytkowałem ekspres Kolbowy przez ponad 3 lata codziennie po 3 espresso i powiem Ci że picie espresso już mi się znudziło, brakowało mi możliwości wypicia filiżanki kawy, czy jak goście przyszli nie chcieli espresso, a robiąc americano to już nie jest to. Kupiłem jurę Z10 i jestem bardzo zadowolony, ekspres prosty w użytkowaniu i każdy z domowników może zrobić sobie kawę samemu. , kawa z jury jest bardzo dobra, ale też wiadomo trzeba wiedzieć za co odpowiada dany parametr i dostosować je do danej kawy, a w zrozumieniu tego na pewno dużo dało opanowanie ekspresu kolbowego.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2024, 08:18:01 »
To powiem Ci tak, użytkowałem ekspres Kolbowy przez ponad 3 lata codziennie po 3 espresso i powiem Ci że picie espresso już mi się znudziło,
No i właśnie tu jest problem. Jak ktoś chce pić espresso, to nie zobaczy, czy mu się to po tych 3 latach nie znudzi, jak nie kupi ekspresu do robienia espresso  :lol2:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Październik 2024, 15:06:32 »
To powiem Ci tak, użytkowałem ekspres Kolbowy przez ponad 3 lata codziennie po 3 espresso i powiem Ci że picie espresso już mi się znudziło,
No i właśnie tu jest problem. Jak ktoś chce pić espresso, to nie zobaczy, czy mu się to po tych 3 latach nie znudzi, jak nie kupi ekspresu do robienia espresso  :lol2:
👌 Oczywiste komunikacyjne sprzężenie zwrotne 😁
》tertium non datur《

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Listopad 2024, 09:16:13 »
Też zaproponuję ekspres przelewowy i młynek elektryczny koło niego, myślę że idealnie wpisze się w waszą poranna procedurę, 2 minuty przygotowań na wsadzenie filtra, wlanie wody i odmierzenie kawy, wracasz po 5 minutach bulkania i kawa dla wszystkich gotowa. Możesz nawet kupić taki z timerem czy stałym przełącznikiem żeby na smart gniazdku zadziałał, to prep wieczorem i kawa budzi was z rana gotowa.
Do tego zazwyczaj lepsza od czegokolwiek co automat ci naparzy. Do takiego zestawu warto już kupić lepszą kawę, tu to ma sens.
Pamiętaj, że w kategorii kubek czarnej to ekspres przelewowy jest znacznie lepszym graczem od prawie każdego automatu (prawie to znaczy wszystkich za wyjątkiem tych ustawionych ręką radoghost-a [emoji14] )

Nigdy nie rozumiałem idei americano z kolby jako docelowego sposobu, to jest dla mnie kawowy kompromis gdy do miłośnika espresso wpadną goście, hahaha ale mi się zara oberwie tu :D

Zabawy z gośćmi to inny temat, tu sam widzisz że automat się sprawdza, zwłaszcza z bajerami z mlekiem, chodź też możesz być zaskoczonym, ile osób leje mleko żeby smrody asfaltu z podłych kaw nie czuć i ile osób możesz zachęcić dobrą kawą do nie plamienia jej białym ;)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Listopad 2024, 12:07:38 »
Nigdy nie rozumiałem idei americano z kolby jako docelowego sposobu, to jest dla mnie kawowy kompromis gdy do miłośnika espresso wpadną goście, hahaha ale mi się zara oberwie tu
Nic Ci się nie oberwie bo to jest kompromis, podróba przelewu, wymyślona przez Amerykanów jak sama nazwa sugeruje, w czasie 2 wojny, we Włoszech. Z braku laku to i kit dobry.😉
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2024, 12:12:49 wysłana przez Artisz »

Offline martinforester

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Listopad 2024, 13:54:47 »
No to obiektywnie.. pod względem możliwości i awaryjności Profitec GO czy AVX DB1 PRO?

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopad 2024, 07:14:01 »
Nowicjusz kawowy szybciej opanuje espresso z DB niż HX, a doświadczony kawosz zrobi lepsze espresso z Jury C8 (minimum, za 4k) niż dyletant z kolby i młyna za np 10k.

Dokładnie takiego z promocji :lol2: :lol2:
 [ Invalid Attachment ]

Jka

coś im chyba rozjechały się promocje - była czerwona Linea Mini za 14 tys... Niedostępna a po paru dniach zniknęła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi