Autor Wątek: Rocket Spluga i Spluga Elite wjechały na rynek!  (Przeczytany 3056 razy)

Offline RogerMoore

Rocket Spluga i Spluga Elite wjechały na rynek!
« dnia: 28 Lipiec 2024, 08:59:35 »
W ostatnich dniach Rocket zaproponowal swoje nowe mlynki.

Na niemieckich stronach ceny na poziomie:

950€ za Spluga Chrome
980€ za Spluga Elite Black

Dostawa w ciagu 3-5 tygodni.

Zasadniczo malo jeszcze info w necie poza oficjalna broszura na stronie Rocketa.

Ciekawe kiedy nasi rodzimi dystrybutorzy uruchomią sprzedaż (?) Ktoś? Coś? :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Rocket Spluga i Spluga Elite wjechały na rynek!
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipiec 2024, 10:16:30 »
Wyświetlacz ma bajerancki. Posiada nawet funkcję "DTS" Digital Theatre Systems 😁
》tertium non datur《

Offline RogerMoore

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2024, 21:54:24 »
Na moje oko jest to Macap MI40 oraz MI20 spersonalizowany dla Rocket no chyba, że w drugą stronę, ale raczej to tak nie działa.

Specyfikacje lekko na niekorzyść Macap'a (silnik 480W [MI40] vs 600W [Elite], wydajność mielenia 2,6-3,3g vs 3,5-4,0g) ale faktycznie łudząco podobne wizualnie, cena też się matchuje. Ciekawe spostrzeżenie :)

Offline RogerMoore

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2024, 23:38:15 »
No takich przykładów jest więcej, bo i Eureka i Fiorenzato robią młynki dla producentów ekspresów.

Z mojej oferty np. Quick Mill Apollo XL, jest robiony przez Eurekę i ma  dużo szybszy silnik od tych, które Eureka używa u siebie, Macap robi, też On-demandy dla Elektry, a Fiorenzato na pewno widziałem w Brasili.

Ile się człowiek ciekawych zagadnień na tym forum dowie ;)

Nie mniej jednak czekam na jakieś oficjalne info za ile i kiedy będzie można nabyć ten on-demand dla Rocketa w PL, bo wizualnie jednak bardziej mi siedzi! A i w zestawie z R58 (o ile w końcu się go zdecyduję zakupić) będzie się dobrze komponował ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipiec 2024, 07:18:26 »
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipiec 2024, 18:46:40 »
No takich przykładów jest więcej, bo i Eureka i Fiorenzato robią młynki dla producentów ekspresów.

Z mojej oferty np. Quick Mill Apollo XL, jest robiony przez Eurekę i ma  dużo szybszy silnik od tych, które Eureka używa u siebie, Macap robi, też On-demandy dla Elektry, a Fiorenzato na pewno widziałem w Brasili.

Ile się człowiek ciekawych zagadnień na tym forum dowie ;)

Nie mniej jednak czekam na jakieś oficjalne info za ile i kiedy będzie można nabyć ten on-demand dla Rocketa w PL, bo wizualnie jednak bardziej mi siedzi! A i w zestawie z R58 (o ile w końcu się go zdecyduję zakupić) będzie się dobrze komponował ;)

W tej cenie to raczej bym go nie kupił, tylko brał Fiorenzato Sense. OD z wagą i świetnymi żarnami Dark-T
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline RogerMoore

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipiec 2024, 07:29:46 »
Cytuj (zaznaczone)
W tej cenie to raczej bym go nie kupił, tylko brał Fiorenzato Sense. OD z wagą i świetnymi żarnami Dark-T

Rocket R58 + Fiorenzato Allground Sense to byl/jest moj pierwotny pierwszy set … ale caly czas cos, caly czas czlowiek cos nowego przeczyta, ktos cos doradzi … i tak mija tydzien za tygodniem a espresso dalej jest w kawiarni pite ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2024, 07:39:50 wysłana przez RogerMoore »

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2024, 00:17:43 »
Ja bym nie zwlekał i cieszył się dobrym espresso w domu.  kawka kawka kawka

R58 aktualnie w promocji. O młynku już wspominałem.

Super zestaw, marzenie dla większości forumowiczów.

Offline RogerMoore

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpień 2024, 12:17:27 »
Ja bym nie zwlekał i cieszył się dobrym espresso w domu.  kawka kawka kawka

R58 aktualnie w promocji. O młynku już wspominałem.

Super zestaw, marzenie dla większości forumowiczów.

Podobają mi się Twoje komentarze - krótkie i na temat 😁

Argument z niezwlekaniem i cieszeniem się espresso w domu jest nie do zbicia. ALE! Stety niestety pojechałem w ten weekend do Berlina ... i co zobaczyłem? Ekspresy La Marzocco w 90% knajp, które odwiedziłem! Teraz dopiero zrozumiałem forumową ekscytację ekspresami tego producenta 😂 Efekt? Przeczesane wszystko nt. Lena Micra i Mini i niestety przy okazji smutny wniosek:

Polscy dystrybutorzy ekspresów golą Polaczków i patrzą czy równo. Ceny sprzętów za Odrą wyjściowo średnio 7-25% niższe niż w PL.

Promocja na R58, o której wspomniałeś - 9.899,00 zł (przyjacielekawy.pl) vs 2.149,00 euro / 9.258,00 zł (baresta.com)
LM Linea Mini R (chrom) - 22.766,00 zł (cafeitalia.pl) vs 4.935 euro / 21.235,00 zł (aromatico.de)
LM Linea Micra (chrom) - 16.998,00 zł (przecenione na przyjacielekawy.pl z 16.999,00 (SIC!)) vs 3.320,00 euro / 14.303,00 zł (ginex-espressomaschinen.de)
Mazzer Super Jolly V Pro El. z którego korzystasz - 7.170,00 zł (cafeitalia.pl) vs 1.259,00 euro / 5.424,00 zł (SIC!)

Oczywiście ceny internetowe i zarówno w PL jak i DE przy zapytaniu mailowym każdy coś zejście, jednocześnie ceny wyjściowe są WYRAŹNIE różne. W przypadku zakupu za granicą jest oczywiście kwestia braku potencjalnego serwisu gwarancyjnego w PL (czy też?), który zazwyczaj zadziała na rzecz polskich dystrybutorów. Mając na względzie nawet dodatkowe koszty dostawy, polityka cenowa polskich dystrybutorów jasno wskazuje na golenie potencjalnie biedniejszych Polaczków.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpień 2024, 12:56:29 »
200 zł przy 15 kpln nie jest jakąś dokuczliwą różnica. Bardziej psychologiczną. Tak działa nasz mózg.
Możesz przybliżyć te astronomiczne koszty sklepu internetowego? Chętnie przeczytamy z czego to wynika...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline RogerMoore

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpień 2024, 13:08:46 »
W Niemczech, włoscy producenci mają średnio 10 dystrybutorów, gdyby w Polsce była taka konsumpcja jak w Niemczech to też, byś miał takie ceny. W Niemczech VAT wynosi 19%, a w Polsce 23% - na ekspresie za 15 000zł to już 200zł różnicy. Obniżenie cen w Polsce nie przynosi, żadnej korzyści w postaci zwiększonego popytu, a koszty prowadzenia sklepów internetowych są astronomiczne, nie mówiąc o tym, żeby z tego godnie żyć więc ceny są na poziomie zalecanych przez producentów, a i tak, każdy, kto chce się dogadać, zawsze dostanie lepszą cenę od tej, która jest na stronie.

Jak rozumiem jesteś jednym z dystrybutorów lub zajmujesz się tymi zagadnieniami zawodowo :)

W kontekście VATu się zgodzę chociaż podane przeze mnie różnice w cenach dalece przekraczają "200 zł" ;) W kontekście braku konkurencji ... no cóż, z punktu widzenia klienta odpowiedź typu "bo mogę!" na pytanie "dlaczego golę?" jest oczywiście odpowiedzią z poziomu siły i stety/niestety ta odpowiedź będzie adekwatna do momentu aż rynek się nie zagęści.

Każdy ma swoją ścieżkę zawodową i podejmuje decyzje czy mu się to opłaca czy nie, więc nie chcę dyskutować czy z tej branży da się "godnie żyć". Jednocześnie ze dwa-trzy tygodnie temu można było kupić LM Linea Mini w wersji czerwonej za niecałe 15k zł (coffedesk.pl) przy cenie wyjściowej 25k zł. Mając to na uwadze wydaje się, że przestrzeń na kreowanie ceny jest znacząca. W związku z tym chętnie się do Ciebie zwrócę z zapytaniem o ofertę, jeśli mi zdradzisz, jakie marki, względnie jaki sklep reprezentujesz :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpień 2024, 14:13:16 »
Myślę, że ten zjazd nastąpił w fabryce, co przełożyło się na cenę końcową. ZTCP, to Mini ma mieć lifting i oferta wróci na swoje poziomy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpień 2024, 15:32:46 »
Jak kupowałem w zeszłym roku Mini, to najtańszą ofertę otrzymałem na wersję w Inoxie i w czerwonym kolorze. Po prostu te wersje w Pl sprzedają się gorzej, niż wersje czarna i biała.
Mnie podoba się akurat najbardziej Inox.

Z racji pojawienia się nowej wersji Mini, Mini R zdarzają się promocje na poprzednią wersję.
Trzeba śledzić temat i szukać okazji.

Dla mnie ważne jest też oprócz ceny, gdzie i od kogo kupuję sprzęt.
Dobry i szybki serwis to podstawa. Czasem to bywa ważniejsze niż cena.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi