Autor Wątek: Lelit elizabeth -zapowietrzony układ po wymianie filtra  (Przeczytany 314 razy)

Offline Konriiq

• Ekspres: Lelit elizabeth
  • Młynek: Lelit william
Cześć
Mój zestaw to Lelit elizabeth + Lelit william. Ostatnio wymieniłem filtr na większy Lelit PLA930M, dodatkowo używam wody z dzbanka. Postępowałem wedle instrukcji, czyli filtr był przed założeniem zanużony w wodzie, oraz przelałem przez wylewkę wody z 3L wody. Od założenia ekspres wyraźnie głośniej chodzi jakby powietrze było w układzie.
Co mogę jeszcze zrobić by ekspres wrócił do stabilnej pracy z przed założenia filtra?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Lelit elizabeth -zapowietrzony układ po wymianie filtra
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2026, 14:45:37 »
Wyjąc filtr :evil:

A tak na poważnie to tylko przepuszczać wodę i ewentualnie sprawdzić czy jest dobrze osadzony lub czy uszczelki nie są uszkodzone.

Offline Konriiq

• Ekspres: Lelit elizabeth
  • Młynek: Lelit william
Odp: Lelit elizabeth -zapowietrzony układ po wymianie filtra
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2026, 21:02:34 »
Spuszczanie wody niestety nie pomaga. Czytałem, że jest myk ze strzykawką - puszczasz wodę i w trakcie wstrzykujesz wodę w wężyk.To przepycha ewentualne  powietrze na dobre.

W ogóle po ściągnięciu pokrywy w wężyku, przy zaworze trójdrożnym jest rząd bombelków. To normalne? Bo zaczynam już świrować, że może przesadzam. Sprzęt liczy sobie jakieś 3 miesiące.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi