Autor Wątek: Pierwszy ekspres ciśnieniowy-czy to najlepszy zestaw do 3000zł?[AVX DB1 HERO X]  (Przeczytany 76 razy)

Offline bkrystian

Dzień dobry, cześć!

Na przestrzeni ostatnich paru lat stałem się domorosłym kawoszem. Przerobiłem alternatywy w postaci v60 oraz aeropressa. Koniec końców osiadłem na kawiarce. Od zawsze tym kawowym gralem był ekspres ciśnieniowy tzw kolba. Skutecznie przez lata opierałem się namowom tej lepszej połówki na kupno ekspresu automatycznego. Dwa lata temu podjąłem decyzję, że tym pierwszym ekspresem będzie Lelit Anna PL41TEM, natomiast co do młynka nigdy nie miałem nic konkretnego na myśli.

I gdy właśnie teraz nadszedł czas zakupu, postanowiłem ostatni raz zrobić research na temat PL41TEM oraz młynka. Trafiłem na tym forum na polecane AVX DB1 HERO X + AVX CG301. Bardzo mało informacji i recenzji jest tych sprzętów. I o ile rozumiem, że zaletą jest kolba 58mm oraz prawdopodobne niskie koszty produkcji aby zdobyć rynek ale jak jest z tą chińską trwałością? Czy jest to sprzęt wytrzymalszy od Lelit? Czy da się kupić coś lepszęgo do max 3500zł?

Z góry ślicznie dziękuje za jakiekolwiek informację. Jest to dla mnie dość poważny krok w tej kawowej przygodzie i pewnie szybko nie nastąpi kolejny więc chciałbym wycisnąć z tego budżetu jak najlępszą jakość.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia  :kwiat:

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Myślałeś o ekspresie używanym. Cały rozkręcony i odrestaurowany?

Offline bkrystian

Myślałeś o ekspresie używanym. Cały rozkręcony i odrestaurowany?

nie, na ten moment tylko nowy sprzęt wchodzi w gre

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Zaletą AVX DB1 HERO X jest na pewno grupa kawowa 58 mm do której jest dużo więcej dostępnych akcesoriów niż do kolby 57 mm. Zaletą także jest osobny termoblok na parę. Co prawda jest w nim tylko jedna pompa niemniej spieniać mleko można natychmiast po zakończeniu ekstrakcji kawy. Bez czekania na podgrzanie się termobloku do temperatury pary. Daje to szybsze wykonanie cappu lub latte i kawa w filiżance nie stygnie czekając na podgrzanie układu do temperatury pary i spienienie mleka. Jest jeszcze regulowany z zewnątrz zawór OPV dzięki czemu można uzyskać zalecane w trakcie ekstrakcji kawy ciśnienie ok. 9 bar.
No i z młynkiem AVX CG301 (a jeszcze lepiej AVX CG305) stanowić będzie dobrze dobraną parę. Także stylistycznie i wizualnie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
No i z młynkiem AVX CG301 (a jeszcze lepiej AVX CG305) stanowić będzie dobrze dobraną parę
a poczułbym różnicę w stosunku do Mignion Zero 55s albo Starseekera 55 Pro przy wymianie na AVX CG305?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi