Autor Wątek: Ekspres DE LONGHI ECZ 351  (Przeczytany 21177 razy)

Offline kotdavinci

Odp: Ekspres DE LONGHI ECZ 351
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Listopad 2015, 15:46:08 »
To bialetti Venus da lepsze espresso i kawę z mlekiem niż ten ekspres?

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Listopad 2015, 18:27:40 »
Czytam właśnie wątek o kawiarkach i część osób piszę, że kawa z kawiarki też im nie odpowiada.
Kiedyś miałem ekspres na kapsułki tchibo i kawa z niego mi bardzo smakowała, ale trzeba było robić 3 kapsułki na jedną kawę bo była bardzo słaba(małe kapsułki i drogie). Po jakimś czasie zacząłem rozbierać kapsułki i sypać swoją kawę do tego ekspresu i też mi bardzo smakowała(o wiele bardziej niż z kawiarki) tylko problematyczne było to, że musiałem rozbierać 3 kapsułki, żeby zrobić jedną kawę. Po 2 latach ekspres się zepsuł.
Kawa z ekspresu na kapsułki mi smakowała, więc podejrzewam że z tego ekspresu kolbowego też mi będzie smakować, dlatego tak się upieram przy tym ekspresie, a nie chcę kawiarki bo już to przerabiałem.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopad 2015, 19:09:45 »
No to kupuj go i rób kawę, jaką tam lubisz.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Listopad 2015, 19:17:39 »
To wtedy, na taki przelewowy ekspres, to  ten młynek będzie dobry.
Na taki przelewowy ;) tak, na prawdziwy przelewowy nie bardzo, chyba, że ktoś lubi pyliste przelewki.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Listopad 2015, 19:24:00 »
Raf77 ma rację.  Myśmy odpowiedzieli na Twoje pytania a Ty zrób jak chcesz. Kup go a potem po kilku tygodniach używania opisz swoje wrażenia.

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Listopad 2015, 17:45:55 »
@kotdavinci
1. znalazłeś się na forum kawowym - i opinie na temat twoich wyborów wyrażają ludzie, którzy trochę o kawie wiedzą i wierz mi mówią prawdę

2. Ja sam Jeszce na początku roku piłem kawę z takiego ekspresu jak chcesz kupisz (tylko jakiś starszy model. Piłem taką kawę z 8 lat. Sypałem do niego mieszanki kupowane w marketach i bardzo mi te kawy smakowały. Na początku roku zmieniłem sprzęt zgodnie z radami forumowiczów (młynek wega za ok 1400 zł i ekspres ascaso steel uno pid za ok 3000)no okej mogłem kupić ekspres bez pida za 2000 zł - i to jest okolica minimum. Oczywiście można oszczędzić idąc w używki.

3. podobno przy dobrym młynku i ziarnie z takiego ekspresu można uzyskać jakieś przyzwoite wyniki - ale nie jest to łatwe, a wg mnie wręcz niewykonalne - mnie się to nie udało.

4.
To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Większość opinii o tym ekspresie jest pozytywna, ludzie piszą że nie widzą różnicy między kawą z takiego ekspresu a takiego za 2-3k.
Ludzie tak piszą/mówią bo nie piją dobrej kawy... jak połączysz przyzwoity młynek, z przyzwoitym ekspresem i kawą z palarni to sam zauważysz różnicę. Wtedy zacznie się problem, który dotyka mnie - w pracy kawy pić nie mogę bo zła, w restauracjach też nie zamawiam - bo przynoszą jakąś lurę lub coś co koło prawdziwej kawy stać nie może, a u znajomych pijam herbatę :) - a w tych wszystkich miejscach są różne maszyny - w pracy jakiś model krupsa za penie jakieś 3-4 tyś, u znajomych nawet jakieś jury się trafiają, - też w okolicy tej kwoty, a najbardziej cierpię gdy w kawiarni z porządnego ekspresu wycieka coś kaowpodobnego... a człowiek chciałby posiedzieć i podelektować się w spokoju :/

5. pijasz kawę 150 ml + mleko - jedyna opcja by uzyskać takie ilości w ekspresie to (jeżeli nie mieszam nazw) to kawa americana - robisz podwójne espresso do tego dolewasz wrzątku i uzupełniasz mlekiem - moja żona bardzo lubi taką kombinację. No oczywiście możesz też zrobić sobie 3 espresso :)

6. Powodzenia w dążeniu do kawy, która Ci zasmakuje i daj znać czy udało ci si cel osiągnąć

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Listopad 2015, 18:29:45 »
u znajomych pijam herbatę
Szczęściarz ;)

americana
Americano, jak espresso i cappuccino, to włoskie nazwy.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2015, 18:32:50 wysłana przez donkiszot »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Listopad 2015, 21:10:43 »

pijasz kawę 150 ml + mleko - jedyna opcja by uzyskać takie ilości w ekspresie to (jeżeli nie mieszam nazw) to kawa americana

Błąd. Przelewy. Nie znam lepszej metody na taką kawę. Młynek na wypasie za tysiąc-dwa albo skromniej 400-500, dripper za stówkę i masz cały sprzęt za 500-2100. Niestety (i nie odbierz tego jako zarzut czy ocenę) porcelanowy czy szklany lejek nie nadaje się do pokazania znajomym. Co innego maszyna z chromem i diodami.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Listopad 2015, 07:31:11 »
Co innego maszyna z chromem i diodami.
Pod warunkiem, że docenią różnicę tego, co do ust biorą.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Listopad 2015, 08:33:04 »
Żeby docenić musieliby spróbować. Sam nie tak dawno stałem w tym punkcie i pamiętam jak kombinowałem. Miał być ekspres z wbudowanym młynkiem za 300-500, po długiej walce z samym sobą stanął basic z i-mini. Chwilę później o haiksa już nie musiałem walczyć - organizm nie stawiał oporu.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Grudzień 2015, 07:18:15 »
Wtedy zacznie się problem, który dotyka mnie - w pracy kawy pić nie mogę bo zła, w restauracjach też nie zamawiam - bo przynoszą jakąś lurę lub coś co koło prawdziwej kawy stać nie może, a u znajomych pijam herbatę

Z prawie wszystkim zgadzam się, no może jak już wspomniał DK - z tą herbatą już nie. Ale mam nadzieję, że skosztujesz takiej normalnej i zobaczysz, że saszetka to nić innego jak "kawowa woda z nowego ekspresu z młynkiem i 30 kg zapasem kawy za 250 zł"  :mrgreen: Woda Panie, woda lub alkohol u znajomych  :ogien:

a wracając do głównego tematu - kotdavinci,

smakowała Tobie kawa z kapsułek? To dlaczego chcesz coś zmieniać? No zepsuł się, to kup taki sam. To zagwarantuje Tobie niezmienność w zadowoleniu z kawy i oszczędność środków finansowych.
Po co coś zmieniać jak jest doskonale? A to, że część ortodoksów nie będzie u Ciebie piło kawy, bo kapsuła to dziwny wynalazek, a każdy przeca wie, że nie ma jak "3 łyżeczki czibo!"? To ich problem  :blue:
Zostań przy tym co sprawdzone, a szukanie świętego Graala zostaw innym.

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #41 dnia: 03 Grudzień 2015, 22:21:32 »
smakowała Tobie kawa z kapsułek? To dlaczego chcesz coś zmieniać? No zepsuł się, to kup taki sam. To zagwarantuje Tobie niezmienność w zadowoleniu z kawy i oszczędność środków finansowych.
Po co coś zmieniać jak jest doskonale? A to, że część ortodoksów nie będzie u Ciebie piło kawy, bo kapsuła to dziwny wynalazek, a każdy przeca wie, że nie ma jak "3 łyżeczki czibo!"? To ich problem 
Zostań przy tym co sprawdzone, a szukanie świętego Graala zostaw innym.
tak, smakowała mi ale żeby zrobić 120ml kawy musiałem robić z 3 kapsułek i za każdym razem je rozbierać, więc dziwne żebym kupił ekspres na kapsułki drugi raz. Rozbieranie za każdym razem kapsułek przy robieniu kawy raczej nie jest doskonałe.

a każdy przeca wie, że nie ma jak "3 łyżeczki czibo!
dziwnych masz znajomych, że tak mówią. Chyba, że piją kawę po prostu, żeby pobudzała, a nie patrzą na smak. Ekspres na kapsułki to dziwny wynalazek, ale kawa wychodzi z tego dobra, na pewno lepsza niż z bialetti moka alu. Tylko, że koszt większej kawy z ekspresu na kapsułki to jakieś 6-7zł

A co do ekspresu, zrezygnowałem z kolbowego i kupiłem bialetti venus i w porównaniu z tym co robiło bialetti moka express to niebo a ziemia. Nie radzę nikomu kupować bialetti moka bo można się tylko zrazić do kawiarek i dziwne że ludzie tutaj czasami ją polecają. Tylko niestety wziąłem 4oz i jest dla mnie trochę za mała
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2015, 22:30:41 wysłana przez kotdavinci »

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Grudzień 2015, 07:10:29 »
Wiesz, ja o gustach staram się nie dyskutować, ale osobiście jeśli miałbym pić kapsuły to wybrałbym wodę. I nie ważne czy miałbym je za darmo i już nabite czy też musiałbym kupować i się męczyć.
Kwestia gustu i smaku, ot tyle i aż tyle.

Co do znajomych - zdecydowana większość popija z ciśnienia, a jeśli wybierają warianty przelewowe to używają dobrych produktów naszych palarni (jasne ziarno) i to tyle o moich znajomych, bo wątek raczej dotyczy Twoich rozterek i czytania ze zrozumieniem.

Może napisz jakie ziarno i stopień zmielenia zadawała Ciebie w kawiarce.

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:07:09 »
Może napisz jakie ziarno i stopień zmielenia zadawała Ciebie w kawiarce.
w bialetti moka żadne ziarno mnie nie zadowala, czy świeżo palona czy lavazza wszystko smakuje tak samo źle
venus mam od 3 dni i na razie otworzyłem paczkę kofi palonej 3 tygodnie temu, zmielona na średni stopień i smakuje bardzo dobrze

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi