Cześć wszystkim!
Chciałbym opowiedzieć kilka słów o nowym projekcie, który pojawi się do zgarnięcia w najbliższym czasie. EURODRIP to autorski projekt kawowej podróży po Europie. Mniej więcej rok temu wpadło mi do głowy luźne skojarzenie z filmem Eurotrip i pomysł później zaczął pracować. Pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić coś częstszego od kalendarza adwentowego, coś tańszego od kalendarza adwentowego, ale z podobnym założeniem poznawania różnorodnych ziaren, palarni i wszystkiego pozytywnego co niesie ze sobą "zajawka kawowa". Skoro mamy motyw podróży to potrzebna jest mapa, trasa itd. Pomysł wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłem zrobić cos w tym kierunku.
Miałem jednak świadomość, że jest to na tyle duże przedsięwzięcie, że sam nie dam rady tego zrobić. Odezwałem się zimą do Igora (@drip.na.lodzie) czy nie chciałby również wziąć w tym udziału - tym bardziej, że jego nazwa na IG również ładnie spinałaby się w projekcie

Zobaczyłem jak w pojedynkę, zupełnie sam, fantastycznie ogarnął kalendarz adwentowy i przedstawiłem mu projekt a on oczywiście przyjął go entuzjastycznie. Spotkaliśmy się jakoś w lutym i rozplanowaliśmy jak mogłoby to wyglądać.
W koncept graficzny zaangażował się Kuba Lehmann, zdecydowaliśmy się na pomysł boxa kawowego obklejonego nalepkami i mającego przypominać walizkę podróżnika. Zdecydowaliśmy, że przy kolejnych Eurodripach akcenty graficzne w postaci np. pocztówki będą projektowane specjalnie na każdą kolejną edycję. Na edycję letnią jest Koloseum jako kubek kawy. Wydaje mi się, że wyszło to bardzo przyjemnie

Następnie skontaktowaliśmy się z wieloma europejskimi palarniami, zrobiliśmy długą listę rzeczy które potencjalnie mogłyby się tam znaleźć i zdecydowaliśmy się na 8 kaw. Ziarna powoli do nas spływają, chcemy żeby były możliwie świeże.
Podróż ma element przygodowy, więc przewodnikiem jest mapa na której znajdziecie wskazówki parzenia. Każda literka E U R O D R I P zawiera 30g kawy (doza 2x15g na dwa strzały). Polecamy przed zaparzeniem zerknąć na wskazówkę i po prostu zrobić sobie kawę w ciemno. Można próbować zgadnąć co tylko chcecie: skąd pochodzi, jaka obróbka, jaki profil smakowy. Zestaw można parzyć razem z nami na IG, są podane przystanki i daty odkrycia informacji LUB zerknąć do kopertki "top secret" załączonej do zestawu i sobie sprawdzić.
Jestem bardzo zadowolony z selekcji, udało się dokonać niezwykle interesujących wyborów, są sztosy, są bardzo smaczne rzeczy na które pewnie byście się nie zdecydowali, są kawy czyste i są zakręcone. Oczywiście ilość zestawów jest mocno ograniczona. Jeśli pojawi się kolejna edycja to będzie nam łatwiej określić potencjalne zainteresowanie.
Planujemy również dwa wydarzenia cuppingowe w dwóch dużych miastach. Jak będą szczegóły - dam znać!
PRE-ORDER wystartuje w dniu jutrzejszym na stronie naszej palarni (nie wiem o której

i potrwa do 17.07. Zestawy będą rozsyłane po zakończeniu przedsprzedaży (czyli zaraz po 17.07). Koszt zestawu w preorderze to 185zł, później będzie 199zł. Oferta ograniczona ilością.
Poniżej zajawka wizualna.