forum.wszystkookawie.pl

Dział Organizacyjny => Aktualności i ogłoszenia => Wątek zaczęty przez: Antonio w 16 Czerwiec 2015, 22:23:42

Tytuł: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 16 Czerwiec 2015, 22:23:42
Dziś minął pierwszy dzień. Co myślicie o występach polskiej skromnej reprezentacji?
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: akamar w 17 Czerwiec 2015, 00:24:33
Chyba trochę tremy na początku, ale jak już się p. Leszek "dobrał" do kawy było  dobrze i na tle konkurencji efektownie.
Mojemu znajomemu który został poczęstowany podczas treningu, przed wylotem P.Leszka bardzo smakowało :) Niestety jak było na mistrzostwach wie tylko trójka sędziów :)
    Czy kawa na której startował, Kenia Kiryniaga (wiem że palona przez Koffi Brand) to te same ziarna które można kupić u Ciebie ?
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 02:59:49
polskiej skromnej reprezentacji?
Ale czemu skromnej? Że chłopcy tacy skromni? To fakt. :) Do tego nowy image Leszka :brawa: Świetny wynik Piotra, mam nadzieje, że jutro (znaczy dziś) będzie jeszcze lepiej.

Oprócz zawodników i kibiców, widzę, że nasza reprezentacja prężnie działa na pozostałych frontach.  :brawa:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 09:32:29
Piotr faktycznie miał świetny wynik... aczkolwiek wszystkich zawodników zdystansował reprezentant Chin, trafiając 8/8 w mniej niż 3 minuty. Fajnie, że Piotr nie zastanawia się długo nad podjęciem decyzji i też kończy po 3 minutach z kawałkiem.
Występ Leszka może fajny był we Wrocławiu, ale w porównaniu z występem np. Petry Streleckiej z Czeskiej Republiki albo z ubiegłorocznym Rubensem, eee... Jeśli plusem Leszka ma być zastosowanie dzbanków do spieniania mleka i wstępne odmierzanie w nich ilości wody, a na końcu przelewanie naparu z dzbanka do dzbanka, to chyba nie da rady się obronić... Obym się mylił i oby kawa z Kenii przebiła te wszystkie wyszukane, wychuchane ziarenka od Ninety+, Tima W., czy prosto z drzewek, i oby LEszek wygrał  :szampan:. Nasza Kirinyaga to Kiunyu, zapewne nie taka, jaką miał Leszek, ale żadna Kenia nie umywa się do naturalnych Etiopii czy innych ziaren z naturalnej obróbki (moim zdaniem).
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: malkos w 17 Czerwiec 2015, 11:22:07
A jaki był wczorajszy wynik Leszka?
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 11:30:53
Jeszcze nie ma wyników. Dziś trwa ciąg dalszy pierwszej rundy. Dziś poznamy wyniki.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: malkos w 17 Czerwiec 2015, 13:49:27
a ok, byłem pewien że już kolejna runda dzisiaj
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 15:00:06
Piotr faktycznie miał świetny wynik... aczkolwiek wszystkich zawodników zdystansował reprezentant Chin, trafiając 8/8 w mniej niż 3 minuty.
Tak jak Piotr w Polsce, chociaż dystansu dużego nie było, bo Damian był tuż za nim.

Występ Leszka może fajny był we Wrocławiu, ale w porównaniu z występem np. Petry Streleckiej z Czeskiej Republiki albo z ubiegłorocznym Rubensem, eee... Jeśli plusem Leszka ma być zastosowanie dzbanków do spieniania mleka i wstępne odmierzanie w nich ilości wody, a na końcu przelewanie naparu z dzbanka do dzbanka, to chyba nie da rady się obronić...
Tabela ocen jest długa i sama prezentacja, to co widzi widz i co jest dla niego atrakcyjne to tylko mała część tej listy. Występ Agnieszki na WBC był bardzo zauważalny, a wynik...
Leszek ma już na koncie 8 miejsc z taką samą, skromną i stremowaną prezentacją.

Mnie cieszy, że nasi są tam, nie tylko już jako reprezentanci, ale na każdym polu. Sędziujemy, prezentujemy, współpracujemy, no i startujemy. Jest polska kawa i wszystko to nie odstaje!

A wyniki? mimo wszystko to jest sport i różnie bywa. Wyższe noty też się zdarzą na potwierdzenie wszystkiego powyższego. 2 miejsce Marcina w WCiGS, czy teraz (jeśli dobrze widzę) 5 Piotra w Cup Tasters. :brawa: :brawa: :brawa:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 15:13:33
Występ Agnieszki zauważalny? Pewnie tak... ;).

Nie wiem co Leszek zawojował z tą prezentacją wcześniej, ale faktycznie to samo wystąpienie (z tymi samymi dzbankami itd.) widziałem parę lat temu w tej samej imprezie :). OK, ale wiesz, bardzo głęboko zapadły mi w pamięci wystąpienia Rubensa z ubiegłego roku, a teraz bardzo zaintrygowała mnie np. Petra :). No i zwycięzcy ubiegłorocznych Brewers mieli niesamowite kawy, nie jakieś tam Kenie, o których prawie nic nie można opowiedzieć... ;)

Cup Tasters to niesamowita zabawa. W kolejnej rundzie ani śladu po Chińczyku, a jedynym odkrywcą 8/8 był Jan z Kostaryki :). Zuzka z Czech, 3-cia wczoraj, dziś odpadła itp. itd. O dziwo oprócz Piotra jest jeszcze jeden Polak: Mateusz Petlinski z Niemiec ;). Tym, razem 2x szybszy od Piotra  :brawa:.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 15:30:44
Jest kilka osobowości które cokolwiek mówią i prezentują robią to niesamowicie czarując wszystkich wkoło. Taki jest Rubens i taki jest Chris Loukakis. Leszka czar polega na skromności, ale spokojnie i bez naciągania mogę go wymienić w tej trójce.

Czy to kawa godna mistrzostw? Nie wiem. Ale skoro można tam być z przeciętną polską Kenią, to chyba dobrze?
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 15:55:07
OK, ale i tak wolę dziewczyny, szczególnie przystojne  :evil:. Nie tylko Rubens jest medialny. Ale nie tylko tym znalazł się na podium: jego kawa była świetna i miała swoją indywidualną historię (abstrahując od faktu, że drań robi nam dziś konkurencję w Polsce; niby po co i za co?).
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 16:06:52
Też wolę. Chiara Bergonzi :kwiat:

Pewnie, że nie tylko Rubens i że to nie wszystko, że musi za tym stać cała reszta. Różne są osobowości -- i dobrze -- u nas też -- na szczęście -- są.

Konkurencję robi, ale potwierdza Waszą drogę, że dobra kawa sprawdza się i w ciśnieniu, i w przelewie z tego samego palenia.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 16:09:05
Wracając do Leszka, jeszcze jedna rzecz mi teraz się nasunęła na myśl. Przed chwilą zobaczyłem fotografie "pięknego Rubensa" i jego pięknej porcelany (jakoś nie mogę go namierzyć w livestream). Może to nieważne, ale jednak robi wrażenie i poprawia percepcję. Porcelana Leszka to były jakieś grube kubki...
--
Chyba już znani są finaliści. Pięknego Rubensa brak ;).
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 17:04:37
Pięknej Czeszki również brak. ;)

Tak jak mówiłem, to co widać nie ma wiele wspólnego z wynikami.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 17:16:25
Właśnie obejrzałem występ Amerykanki... ;)
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 17:25:54
I jak? Piękna? Czarująca? ;)


Też właśnie oglądam. Stres był mimo swobody językowej.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 17:28:04
Nieważne że piękna. Ważne, że miała coś rzeczowego do przekazania, pokazała ciekawą metodę zaparzania. Filiżanki też stosowne ;).
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 17:36:12
Poważnie? Ja tu widzę zalanie wodą dobrej (najpewniej drogiej) kawy. Jej wkład w start równie dobrze mógłby być zerowy. Słabo wyuczona pogawędka i ohydne grzebanie w fusach. Filiżanki i obrusy spoko.

Te Rubensowe kielichy mi się nie podobały, nie chciałbym w takich dostać kawy.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 18:20:43
Ją z kolei nie chciałbym, żeby mi  przelewano kawę z dzbana do dzbana przez pół minuty ;). Całe te zawody są chyba mało ścisłe i zależne od widzimisię paru osób.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 18:25:20
Nie wiem czy od paru, czy parunastu, ale na pewno nie są sprawiedliwe i wszyscy o tym wiedzą na wstępie. Innych nie ma więc...
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 18:26:25
Ciekawe jednak są...
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 18:31:42
I inspirujące.


A propos przelewania ;D
http://youtu.be/bMQijXg48_k (http://youtu.be/bMQijXg48_k)
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2015, 20:32:43
Wiem, wiem. Widziałem Indie od środka i dziękuję ;). Jakoś nie pociąga mnie to akurat... To po prostu ma tylko utworzyć piankę i wymieszać składniki, a są na to lepsze metody.

Rubens rok temu był świetny i naturalny. Teraz po prostu odbiło facetowi... Dopiero teraz obejrzałem. Ok, Leszek bardziej mnie przekonuje ;).
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Czerwiec 2015, 20:48:02
Uf. ;D

Wracając do przelewania, pewnie można było mieć schłodzone drugie dzbanki i było by tylko z jednym przelaniem. Samo schładzanie rozumiem i stosuję.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 18 Czerwiec 2015, 13:24:03
Przejrzałem wczoraj z grubsza wszystkie przelewki i tak:

Kilka lat temu główna fascynacja skierowana była na szybkie przelania w V60, potem przyszedł czas na wolniejszy chemex i odwrócony aeropress, potem jeszcze bardziej zalana, pełna kalita, aby teraz pójść jeszcze dalej (a raczej wrócić do początku, do cuppingu) i po prostu zalać kawę wodą na czas dłuższy, a potem przefiltrować.
Czy to ewolucja smaku, czy kolejne mody, czy nakręcanie marketingu na coraz to nowe sprzęty?

Coraz więcej mówi się o wodzie. :ok:

Martwi mnie, że nie widać młynka podczas startu, dla niewtajemniczonych może to trącić zakłamaniem. Wszyscy mówią młynek, młynek a na światowych mistrzostwach zmielona wcześniej (pewnie minutę lub dwie, ale tego nie widać) kawa.


No i Azja opanowała WLAC  :mhh:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: malkos w 18 Czerwiec 2015, 14:16:40
Azja opanowała wszystkie Mistrzostwa, już od kilku lat dominują, albo są w czołówce. Ciekawe jak np. w takich Chinach wyglądają eliminacje.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 18 Czerwiec 2015, 14:19:25
A jednak! 8/8 zadecydowało w Cup Tasters, nie czas. :brawa:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 18 Czerwiec 2015, 16:49:12
W Roasting Challenge wygrał zaś Audun z Bydgoszczy...  :evil:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Czerwiec 2015, 03:38:26
Azja opanowała wszystkie Mistrzostwa, już od kilku lat dominują, albo są w czołówce.
Przejrzałem teraz finalistów i jednak nie, tylko w LA jest dominacja, w pozostałych konkurencjach jeden przedstawiciel całej, gęstej Azji lub wcale. Za rok mistrzostwa w Chinach, zobaczymy co to wtedy będzie.

W Roasting Challenge wygrał zaś Audun z Bydgoszczy...  :evil:
Już się boję o jego (być może nowe) ceny.

No i teraz możemy wrócić do dyskusji czy jest to polska palarnia, czy jednak norweska palarnia w Polsce? ;)
I kolejny temat do dyskusji to: co powinno być brane pod uwagę podczas zgłaszania się do mistrzostw krajowych? Miejsce pracy? miejsce urodzenia? Obecnie wszystkie te zawody krajowe są typu open i gdyby się uprzeć, to można by startować we wszystkich krajowych mistrzostwach na świecie. Zawsze to kilka szans więcej na zwycięstwo.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 19 Czerwiec 2015, 08:26:44
à propos polska palarnia czy też norweska - była krótka (na FB)  wymiana zdań z Poe, sprowadził mnie brutalnie na ziemię  :redface:
I pewnie miał rację  :ok:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 19 Czerwiec 2015, 08:47:58
Już się boję o jego (być może nowe) ceny.

A ja przede wszystkim gratuluję Audunowi sukcesu!!!  :szampan:
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Czerwiec 2015, 11:24:42
Tak, tak, gratulacje dla Auduna.

Mistrzostwa roastingu to jednak tragedia i niekompetencja organizatorów. Punktowanie za green grading decyduje o wygranej, ale OK. W profilowaniu wymaga się precyzji, a tej precyzji nie daje sprzęt, a nawet więcej: uniemożliwia jakąkolwiek precyzję. Tak, tak, piece Giesena są niekompetentne, pomiary temperatur obarczone ogromnym błędem i opóźnieniem. Myślałem, że po ubiegłorocznych przekrętach wreszcie coś się tu zmieni. Niestety, wciąż Giesen sponsoruje mistrzostwa, wciąż skandynawowie się tym zajmują i wciąż są jakieś problemy z pomiarami temperatur. Podobno i Cropster okazał się nierzetelnym oprogramowaniem, a przecież na nim bazowało całe profilowanie. Ponoć nagle z 240 stopni robiło się 220 stopni. Słowem skandal. My przez prawie rok mordowaliśmy się z dociekaniem prawdy w przypadku naszego Giesena. Teraz mamy własne sterowanie i własne pomiary. Cropster na mistrzostwach podłączył swoje komputery do paneli sterowania pieców. Już tutaj nie wiadomo jak piece traktowały pomiary temperatur. Niektóre rzeczy wskazują też na pewne manipulacje także po stronie Cropstera.

Faktycznie jest to mafia: Giesen/Cropster/Agtron. Poczytajcie sobie o tym i o cenach tego sprzętu, softu. Takie mistrzostwa można było zorganizować inaczej, wspierając lepsze projekty, jak np. Artisan i MyTonino i bardziej rzetelnych producentów piecy.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Czerwiec 2015, 12:39:47
à propos polska palarnia czy też norweska - była krótka (na FB)  wymiana zdań z Poe, sprowadził mnie brutalnie na ziemię  I pewnie miał rację 
Z pewnością nie znajdę, możesz się podzielić puentą?

A ja przede wszystkim gratuluję Audunowi sukcesu!!!  :szampan:
Sukcesu za którym stoją smakowite kawy. :taktak:



Faktycznie jest to mafia:
Jak to w organizacjach. Wielkie idee, sponsorzy i cicho sza.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Poe w 19 Czerwiec 2015, 12:58:16
Cytuj (zaznaczone)
Z pewnością nie znajdę, możesz się podzielić puentą?

Czołem, po długiej mej nieobecności tu :)

pozwolę sobie zacytować:
Cytuj (zaznaczone)
Krzych Ko: Ale wygrał ziarnami palonymi w Brydzi? To powinien reprezentować "nas" kruca bomba! Co jest? Mateusz Peteliński jest World Cup Tasters - tez nie PL. frown emoticon
Like · 19 hrs

PopularCoffee Blog - Popkulturowa Kawa: Hmm... Ciężko mówić o ziarnach palonych w Bydgoszczy, skoro palą na mistrzostwach na ziarnach dostarczonych przez organizatora. Poza tym, nawet jeśli, zauważmy że w Polsce nie mamy mistrzostw roasterów, więc trudno żebyśmy mieli reprezentację na MŚ.
Like · 19 hrs · Edited

Krzych Ko: Poe oczywiście masz rację, ale jak rozumiem Audun obecnie pali w PL, tu mieszka i tu pracuje. Jak widać (World Cup Tasters) można być polakiem a reprezentować inny kraj. Może by tak WoK zorganizował mistrzostw roasterów? wink emoticon
Unlike · 1 · 18 hrs

PopularCoffee Blog - Popkulturowa Kawa: Nie wiem, jak to definiuje SCAE, czy trzeba mieć obywatelstwo, czy trzeba ileś czasu przebywać na danym terytorium, żeby móc reprezentować dane państwo. Będę chciał przeprowadzić mały wywiad z Audunem niebawem, pogadam i o tym. Jedno jest pewne. Kilka tygodni temu pojechał do Norwegii i zdobył tamtejsze mistrzostwo krajowe. Może gdyby w PL mielibyśmy mistrzostwa, wystartował by u nas.
Co do organizacji MPR przez WoK.. Ogólnie kulejemy z mistrzostwami. Nie mieliśmy w tym roku ani latte art, ani good spirits, ledwo udało się z MPB... Kawa w Polsce jeszcze jest chyba za mało zauważalna, żeby bez problemu pozyskać sponsorów na wszystkie konkurencje.



Co do samych Mistrzostw - gratulacje dla wszystkich naszych reprezentantów, tych bezpośrednich, jak Leszek i Piotr, jak i tych pośrednich, czyli Auduna (i może Mateusza Petlińskiego? Osobiście go nie znam, ani jego historii. Coś o nim wiecie?)

Cieszy fakt, że bywamy na mistrzostwach, że startujemy. Szkoda tylko, że nie we wszystkich konkurencjach...
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Czerwiec 2015, 13:05:41
Podobnie myślę. O polskich baristach którzy pracują w UK czy w Niemczech nikt nie powie inaczej niż polscy bariści, dlatego tak bardzo się zdziwiłem gdy Audun otworzył palarnie w Bydgoszczy i została ona nazwana polską palarnią.

A okazać się może, że SCAE nie definiuje tego wcale i być może jest tak jak napisałem powyżej, że jeżeli masz chęć to możesz wystartować w mistrzostwach każdego kraju po kolei.
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Elka w 20 Czerwiec 2015, 19:47:48
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze na temat Mistrzostw Roastingu. W zeszłym roku śledziłam je przez 3 dni osobiście, przypięta do telebimów w Rimini. Miałam też niesamowite szczęście cuppowania w domu wszystkich kaw z tych zawodów : w zaciszu i bez czynników zakłócających percepcję.

Moim marzeniem jest start w Mistrzostwach Roastingu lub chociażby ich zorganizowanie w Polsce, ale to dość ciężki orzech do zgryzienia. Tak dla ciekawości podam, że finały włoskich Mistrzostw Roastingu odbyły się w tym roku na 5-kg Probacie, nie podłączonym do komina żadną rurą!To był istny skandal. Piec przyjechał do organizatora w Bergamo na 3 dni przed zawodami i sądzę, że nawet go nie "wysezonowano", czyli nie "przepalono wstępnie. Kolega starujący w zawodach wysłał mi jako recenzję maskę przeciwgazową..Otrzymał 10 punktów karnych za rozmowę z Rubensem Gardelli, więc Mistrzostw tych nie wygrał.Rubens punktów karnych nie otrzymał, pomimo faktu że był nie tylko słuchaczem..

W Gotenborgu karma wróciła do Rubensa: z kolei on otrzymał 10 punktów karnych za fakt, że filtry wygładzające z 240 C w chwili wrzutu kawy do pieca zrobiły 220 C. Wiemy, że tak mogło się zdarzyć i że oprogramowanie pieców Giesen jest nierzetelne. Na Mistrzostwach obowiązuje roasting plan: temperatury zadeklarowane przez roastera wstępnie muszą się zgadzać z tymi, jakie odczytują przyrządy pomiarowe. Nikt nie uwzględnia błędu pomiaru samych przyrządów, który jest w granicach +-2-3 C. Organizatorzy mogliby przed opracowaniem regulaminu poczytać chociaż trochę o błędach pomiarowych.

Kawy ocenia sensorycznie tylko 4 sędziów a nie wielki panel..tak jak ma to miejsca np. na Nordic Roasters Forum, gdzie kawy oceniają wszyscy uczestnicy eventu. Uczestnicy Mistrzostw Roastingu do dziś nie wiedzą, ile otrzymali punktów..pomimo że było ich tylko kilku. Ta impreza jest raczej reklamą pieców Giesen i oprogramowania Cropster, niż poważnie zorganizowanymi zawodami. W tym roku był to też wielki salon ekperymentatorski a plantatorzy z Chin z prowincji Junan otrzymali bezpłatną konsultację, jak wypalić i zblendować swoje kawy..Palono Kenię, Kostarykę i Etiopię mytą, ale w blendzie musiała być chyba także kawa z Chin..
Tytuł: Odp: WoC Goteborg 2015
Wiadomość wysłana przez: Elka w 20 Czerwiec 2015, 20:08:42
Co zaś do jakichkolwiek Mistrzostw w Polsce raczej nie jestem optymistką. Dopóki zapisy na zawody będą konkursem szybkiego pisania na klawiaturze, nikt nie przygotuje się do żadnych Mistrzostw rzetelnie, angażując niezbędny czas i kapitał.

Przygotowania do Mistrzostw są czaso- i kapitałochłonne. Na plantacje zawodnicy często jeżdzą osobiście nierzadko wraz z roasterami. Do zawodów wybiera się na miesiące przedtem cultivar i metodę (często eksperymentalną). Mikroloty te są bardzo małe, bardzo starannie przygotowane i często bardzo drogie.
Za zwycięskim zawodnikiem stoi zazwyczaj armia trenerów. Sukces nie jest nigdy "łutem szczęścia", ale jest zawsze okupiony wielomiesięczną, ciężką pracą..wielu osób :-)

Dopóki w Polsce zawody będą ogłaszane w ostatniej chwili i szansę na uczestnictwo będzie mieć garstka wybrańców, nie będziemy w światowej czołówce. Zawodnik musi mieć na przygotowania dużo czasu, ciekawe kawy..i sponsorów. W WBC na przykład regularnie spektakularne sukcesy osiągają Australijczycy, ale ich stać na poszukiwania u plantatorów-eksperymentatorów a plantatorzy tacy znajdują w Australii spore rynki zbytu. Póki w Polsce będzie się dyskutowało o cenie kawy a nie o jakości i o unikalności danego mikrolotu, decyzja o poszukiwaniu bardzo ciekawych mikrolotów przez polskie palarnie będzie trudna.

My w Mastro Antonio przygotowujemy aktualnie do następnych MPB jednego (!) baristę. Wierzymy głęboko w tę osobę a espresso będzie dla nas zawsze "królową kaw". Pracujemy, myślimy..i mamy nadzieję że się nam wspólnie poszczęści  :szampan: