forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Skyline w 28 Listopad 2023, 15:21:20
-
Część wszystkim,
Po 6 latach dokonałem przesiadki z Bezzera UNICA PID MN na Bezzera ARIA Classic TOP PID. Będę updatować wrażenia, jak dotąd trwa praca na dostosowaniu mielenia ( młynek F4 E Nano V2)
Paweł
-
Ciekawe, czy teraz dojdziesz do wniosku, że pid w Unice był niezbyt miarodajny?
-
Jeśli się nie mylę to jesteś pierwszy na forum z tym ekspresem w wersji z PIDem. Zdaj jakieś relacje począwszy od wrażeń z zapoznania się z maszyną i jakością wykonania, poprzez użytkowanie (stabilność temp., powtarzalność, itd.), a skończywszy na tym co najważniejsze czyli efekt finalny w filiżance ;)
Ten ekspres jest i na mojej liście, kontaktowałem się z kilkoma użytkownikami z zagranicznego forum i każdy jest zadowolony.
-
Ciekawe, czy teraz dojdziesz do wniosku, że pid w Unice był niezbyt miarodajny?
Powiem tak, PID w Aria jest super, ale wszystko ma swoją cenę. Przez te wszystkie lata używania UNICA byłem bardzo zadowolony z końcowego efektu.
-
Jeśli się nie mylę to jesteś pierwszy na forum z tym ekspresem w wersji z PIDem. Zdaj jakieś relacje począwszy od wrażeń z zapoznania się z maszyną i jakością wykonania, poprzez użytkowanie (stabilność temp., powtarzalność, itd.), a skończywszy na tym co najważniejsze czyli efekt finalny w filiżance ;)
Ten ekspres jest i na mojej liście, kontaktowałem się z kilkoma użytkownikami z zagranicznego forum i każdy jest zadowolony.
Od razu napiszę że jestem miłośnikiem kawy a nie ekspertem :). Wrażenia po rozpakowaniu ekspresu są świetne, trochę większy gabarytowo niż UNICA, system podłączenia bezpośredniej wody jeszcze w fazie przygotowania (na pewno bardzo komfortowe rozwiazanie niż dolewanie stale wody do zbiornika). Jakość wykonania bez żadnych zarzutów 1 klasa, ale to już sprawdziłem z UNICA. Ekspres używany przez 6 lat a wygląda jak nowy :)
Stabilność temperatury 100/100 (bardzo zadowolony) co do powtarzalności to pracujemy nad tym ale wyglada to bardzo dobrze. (tutaj ważne jest doświadczenia z poprzedniego ekspresu)
Ogromnym plusem jest to, że nie muszę czekać i przełączać spieniania mleka (to jest główny powód wymiany na wyższy model) nie zrozumcie mnie żle przełączanie nie było dużym problemem ale wygoda jest duża.
Co do innych parametrów będę opisywał w dalszych postach.
Jeżeli macie jakieś pytania to postaram się na nie odpowiedzieć w miarę mojej wiedzy i doświadczenia.
-
Bawiłeś się już Flow Control? Jaki ma wpływ na smak espresso wg Ciebie?
W jakim zakresie można tym kręcić od min do max? Chyba jest nieco "szerzej" niż np. w Biance? Obrót o 90 stopni jakie ma odzwierciedlenie we wskazaniu na manometrze?
-
Cześć wszystkim,
też ostatnio nabyłem ten ekspres. Jeśli chodzi o flow control to będzie mniej więcej 3/4 obrotu. Przy pełnym otwarciu (ok 315 stopni) było to trochę powyżej 12,3 gram wody na sekundę. Dla 180 stopni jakieś 8,7 gram na sekundę. Testy prowadzone prze zasilaniu ze zbiornika.
-
Mógłbyś zaprezentować zakres pracy lancy spieniania mleka? Te obrotowe są bardzo wygodne, natomiast ta w Arii wygląda jakby miała bardzo ograniczony zakres ruchu.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Lanca spieniania mleka rewelacja, super odchył , łatwość pracy no i stała temperatura powoduje że mleko spienia się świetnie !!!
-
Bawiłeś się już Flow Control? Jaki ma wpływ na smak espresso wg Ciebie?
W jakim zakresie można tym kręcić od min do max? Chyba jest nieco "szerzej" niż np. w Biance? Obrót o 90 stopni jakie ma odzwierciedlenie we wskazaniu na manometrze?
Szczerze to jeszcze nie, ale dam znać jak zacznę.
-
Jaki jest czas nagrzewania ekspresu?
-
Około 30 minut, po tym czasie cała grupa wraz z PF jest nagrzana i mogę robić espresso :kawa: :taktak:
-
To całkiem niezły czas. Można wiedzieć gdzie zamawiałeś i jak długo czekałeś na realizację zamówienia?
-
W Coffeesite, nie czekałem długo, bo akurat przed świętami mieli nową dostawę z Włoch, także jak mają jeszcze na stanie to jest dostępny od ręki.
-
A którą wersję brałeś? Pid, FC, drewno i kwadraty po bokach (Quadri)? Bo Top PID mają bez kwadratów (Classic) a z kwadratami mają wersję bez PID...
-
Czarny bez kwadratów z PID, FC i drewnem.
-
Napisałem do nich maila w tej sprawie. Jestem coraz bliżej decyzji.
Znalazłeś przez ten krótki okres czasu użytkowania jakieś wady, czy irytujące rzeczy?
Czy ekspres dobrze współpracuje z inteligentnym gniazdkiem?
-
Jeśli chodzi o wady to na siłę mogę się przyczepić do długości komory z tacką ociekową - mogłaby być minimalnie dłuższa (musiałem zmienić wagę na mniejszą), średniej jakości sitko 20g od Bezzery (zamówiłem już sobie dwa sitka IMS Big Bang) oraz przerwanie ekstrakcji w momencie wykrycia niskiego poziomu wody w zbiorniku, czujnik jest na takiej wysokości, że spokojnie mógłby dokończyć shota.
Ekspres bez problemu działa mi ze smart wtyczką Ledlumen. Poza tym dla mnie największe plusy to pompa rotacyjna, Flow Control i kompaktowe wymiary. Spienianie mleka też wychodzi bardzo dobrze, no ale to HX, także tego się akurat spodziewałem :) Z drugiej strony bałem się HX'a odnośnie stabilności temperaturowej, cooling flushy itp., ale jak na razie nie mam z tym problemu, tzn. na PID 93C i espresso za każdym razem wychodzi mi powtarzalne jeśli nie bawię się FC :) A flush i tak robię przez 2-3 sekundy przed shotem, żeby opłukać/przeczyścić prysznic.
-
Dzięki za garść informacji
Z tym sitkiem to trochę słabo przy takiej cenie ekspresu...
Długość tacki tak jak piszesz, trochę krótka, widziałem na YT. O ile przy kolbie z wylewkami filiżanki lądują na środku to już przy nakedzie prawie przy krawędzi. Cóż, może w przyszłości zbiorą wiadomości krytyczne od użytkowników i wypuszczą jakieś upgrade kity.
Jeżeli chodzi o czujnik to myślę, że zabezpieczyli się żeby użytkownik nie spalił grzałki albo nie zatarł pompy więc odcina od razu. Bo co to znaczy dokończyć shota? Jeden wyłączy jak się lampka zaświeci a drugi wypompuje całą wodę i zniszczy urządzenie. Naprawy gwarancyjne zjadły by zyski że sprzedaży.
A powiedz mi jak wygląda sprawa z preinfuzją? Jest wykonalna? Da się odchylić wajchę żeby woda była wypchana ciśnieniem z boilera zanim wciśnie przycisk uruchamiania pompy?
-
Też mnie dziwi, że przy takim ekspresie oszczędzają na sitku, no ale jest jak jest, wiedziałem o tym przed zakupem z opinii od zagranicznych użytkowników.
Odnośnie preinfuzji nie robiłem czegoś takiego z dźwigienką i nie wiem czy w połowicznym położeniu leci woda bez uruchomienia pompy. Z drugiej strony nie mam takiej potrzeby, bo od tego jest wajcha FC, żeby zbudować zadane ciśnienie dla preinfuzji oraz właściwej infuzji i bawić się różnymi manualnymi profilacjami ciśnienia.
-
Masz rację z tą preinfuzją. Zupełnie mnie zaćmiło, że wajcha od FC można to zrealizować. No to już jestem zdecydowany. Teraz tylko znaleźć wersję, która mnie interesuje i będzie niezła przesiadka z marketowej kolby
Można gdzieś na jakimś forum zagranicznym poczytać więcej o tej maszynie?
-
Ja szukałem na forach na reddit, dodatkowo nawiązałem kontakt z właścicielami Bezzery z reddita, do tego komentarze pod filmami na YT i opinie klientów na zagranicznych sklepach.
-
Wpadły dwa małe upgrejdy:
Sitko honeycomb z wbudowanym filtrem 170um. Ależ z tego idzie esktrakt :pycha:
Musiałem zejść z przemiałem z 11 na 6 na DF64 w porównaniu do badziewnego sitka od bezzery, które przyszło w kompecie z ekspresem. Na nowo odkrywam Blue Blend od HAYBa za całe $10
[ You are not allowed to view attachments ]
Drugi to tłok do backflusha za $35. Podłączany zamiast ślepego sitka. Woda pod ciśnieniem wpycha tłok w dół, a po zwolnieniu dźwigni sprężyny wypychają całą wodę przez grupę. Tłok ma "zawór' bezpieczeństwa, wiec nie grozi wybuchem gorącej wody w twarz jak się spóźnimy z wyłączeniem pompy.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
gdzie można kupić te gadżety, sitko i tłok ? wyglądają super
-
@dav na stronie producenta:
www .mischiefworkshop.com/
-
@dav na stronie producenta:
www .mischiefworkshop.com/
dzięki za odpowiedź, już mam w koszyku :)
to sitko robi taką fantastyczną robotę ?
-
Może jakieś zamówienie grupowe?
-
to sitko robi taką fantastyczną robotę ?
W porównaniu do tego, króre Bezzera daje do ekspresu za 9k, różnica jest kolosalna.
-
Ile Ciebie koszty dostawy wyszły?
-
15 dolarów
-
mi już nabiło 30$ za przesyłkę bo dołożyłem jeszcze kolbę i się zastanawiam, trochę droga ta wysyłka....
-
Poczekaj do jutra. Może połączymy siły?
-
Poczekaj do jutra. Może połączymy siły?
jasne, bardzo chętnie :)
-
Liczą od wagi przesyłki. Im więcej produktów tym drożej. Nie wiem czy połączenie sił cokolwiek zmieni.
-
Na to wygląda. Ale może jest jakiś górny limit?
-
Pytanie do autora tematu @Skyline, rozważałeś model Matrix ? Cena obu modeli zbliżona, a ja również poruszam się w takim budżecie.
-
Na to wygląda. Ale może jest jakiś górny limit?
450 dolarów za wysyłkę. Powyżej nie można złożyć zamówienia.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
🤯 Dzięki za fatygę. To 25$ za no name sitko, trochę dla mnie drogo.
-
25$ za no name sitko...
$25 z wysyłką.
Nie wiedziałem, że logo nadrukowane na sitku wpływa na smak kawy.
Wg mnie cena za to sitko jest rewelacyjna. Technologia produkcji tych sitek jest wszędzie taka sama. Stalowa membrana wypalana laserowo.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
ja mimo kosztów wysyłki będę kupować, przede wszystkim bardzo podoba mi się płaski portafilter, inne które oglądałem mają jakieś ceny z kosmosu :)
-
A nie taniej tam wyjdzie.
https://www.aliexpress.com/store/1102810291?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.46.21ef1c24jO0tvq
Jka