;

Autor Wątek: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia  (Przeczytany 772 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 448
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Czerwiec 2020, 11:16:05 »
Niestety Niche wypluwa kawę strasznie zbryloną i trzeba się namieszać. Przerobiłem trochę tych gadżetów i najlepiej sprawdza się mieszanie LDT w kołnierzu + tamper który poziomuje. Tutaj pomógł mi Paweł @pj.w i to jest najlepsza opcja.

Największą powtarzalność uzyskałem w Niche jak:

Mieszałem kawę w kubeczku np pałeczką do sushi - później mieszałem taka miniaturową trzepaczką
Przesypywałem do sitka i dość precyzyjnie mieszałem igłami (korek od Kazak)
OCD
Tamp

Jak któryś element pominąłem lub się nie przyłożyłem, to niestety coś zawsze trysnęło na boki lub po prostu ciut jakieś kanałowanie się pojawiało.


Ceado podaje kawę do sitka dużo mniej zbryloną. Zamieszam LTD kilka razy, walne w blat żeby wyrównać i tamp. Zero kanałowania, sitko się poci równomiernie.

Niche spoko młyn ale akcesoriów trzeba mieć trochę żeby nie narobić bałaganu.

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Mahlkonig Vario, Commandante
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Czerwiec 2020, 11:53:17 »
Zadziwiająco dobre wyniki daje mi użycie kribli grabli od Kazaka, nawet mimo faktu, że to nie ten rozmiar sitka. Zależnie od młynka, mam w sitku wiecej (C40) albo mniej (Mahlkonig) bryłek. Po jako takim wyrównaniu stukaniem dłonią w boki pf, nakładam na wierzch kribli i ostrożnie kręcę kilkukrotnie, uważając, żeby nie spadło z pf. Po zdjęciu nie ma bryłek i objętość kawy jest wyraźnie większa - widać, że kribli rozbija bryłki i spulchnia kawę w sitku.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 619
  • Ekspres: Profitec 500 PID, V60
  • Młynek: Niche Zero, C40
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwiec 2020, 12:03:15 »
Przy Niche używałem kilku różnych podejść. Zauważyłem że wiele zależy od samego sitka oraz kawy.

Przy podwójnym stockowym sitku profiteca dobrze mi się sprawdza:
- przesypanie kawy do portafiltra (kolba na kubek i odwrócenie)
- kilka razy ruch od sobie/do siebie
- stuknięcie kubka od góry i zdjęcie kubka z kolby
- wyrównanie (lekkie stuknięcie dłonią z prawej/lewej),
- leveler/OCD
- tamping.
Bez bałaganu

Przy podwójnym sitku IMS (z lekko stożkowym dnem) podobnie.

Przy sitku VST już muszę się bardziej przykładać. Tutaj full. Czyli przesypanie do pf'a, kołnierz, WDT 5-10sek, leveler/ocd i tamping. Jak kawa bardziej oleista to jeszcze robie krótkie WDT w kubeczku żeby ze ścianek przemiał się poodlepiał.
Chociaż nawet pomimo większego przykładania się przy VST, to nadal powtarzalność mam dużo niższą niż na sitku stockowym czy IMS. Zdarza się, że nawet nie widać kanałowania, ładnie leci, ale potem w smaku jest mix niedoparzenia/przeparzenia. Podejrzewam że to bardziej jakieś mikrokanałowanie.

Co do zbrylania, to nigdy nie zauważyłem tego w swoim egzemplarzu NZ.
Używam ziaren średnio palonych z polskich palarni.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 12:05:22 wysłana przez untoldex »

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 215
  • Ekspres: Bezzera Magica, V-60
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Czerwiec 2020, 12:45:26 »
Mieszałem kawę w kubeczku np pałeczką do sushi - później mieszałem taka miniaturową trzepaczką
Przesypywałem do sitka i dość precyzyjnie mieszałem igłami (korek od Kazak)
OCD
Tamp

Przy OE Pharos wypracowałem taki sam schemat i najlepiej mi się sprawdza. Przy OCD (u mnie dystrybutor Motta) widzę różnicę w zależności od stopnia "wykręcenia" stopy, stosuję również metodę trzy obroty w lewo i jeden w prawo. Zauważyłem również, że stosując dystrybutor mogę mielić grubiej.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 436
  • Ekspres: RS PID (DIY), KBG 741, Kazak
  • Młynek: Casadio, C40 IH, Wilfa, Kazak
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Czerwiec 2020, 16:28:04 »
dobre wyniki daje mi użycie kribli grabli od Kazaka, nawet mimo faktu, że to nie ten rozmiar sitka
Też tego używam, jest wg mnie wygodne, bo nie rozsypuje kawy, nie musze mieć kołnierza itp. Potem wyrównuje śmigiełkiem, tampuję i zapinam. Efekt wg mnie b. dobry.

Offline idolw

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Lipiec 2020, 23:04:58 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Obejrzałem sobie i wychodzi że te kribli grabli + ocd powinno być odpowiednim zestawem od strony ergonomii i komfortu. Zamówię niedługo i będę testował.


Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 822
  • Ekspres: Kazak Rota, Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipiec 2020, 09:42:22 »
Kto chce zrobić narzędzie WDT, polecam igły

https://allegro.pl/oferta/czyscik-igla-do-dyszy-0-6mm-dluga-9146227023

oraz

https://allegro.pl/oferta/czyscik-igla-do-dyszy-0-8mm-dluga-9146226987?reco_id=d7bd7ff8-bf54-11ea-828a-246e9677f348&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Polecam przetestować obie opcje.
Uwaga! Pamiętaj, aby przymocować uchwyt do igły. W przeciwnym razie narzędzie nie będzie działać.

Nie zapomnij o trajektorii.

« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2020, 09:54:44 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi