Autor Wątek: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)  (Przeczytany 305398 razy)

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
Odp: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)
« Odpowiedź #1140 dnia: 21 Styczeń 2025, 11:47:21 »
Młynek przyszedł, ustawianie pod kawę zajęło mi z 3-4 próby, ale co tu dużo mówić... wcześniej nie robiłem sobie smacznego espresso. Już samo tampowanie w kolbie daje zupełnie inne uczucie niż to co miałem dotychczas przy Timemore C3. Crema wychodzi fajniejsza a smak o niebo lepszy, jak zupełnie inna kawa. Nie wiedziałem czego się spodziewać po zmianie młynka, ale teraz już wiem że stwierdzenie, że praktycznie najważniejszy jest młynek nie bierze się znikąd :D

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1141 dnia: 21 Styczeń 2025, 12:56:28 »
Fajnie, że to napisałeś, bo na forach jest mnóstwo ludzi, którzy twierdzą uparcie, że C2/C3/C40 MK4 to idealny sprzęt do mielenia ziarna pod każdą metodę, w tym pod espresso i "po co w ogóle pomysł kupowania młynka elektrycznego?". Tylko te osoby nigdy nie miały elektrycznego młynka żarnowego, a tym bardziej czegoś mielącego już całkiem solidnie jak DF64 ;)

Offline Konrad12

• Ekspres: Gaggia Classic Evo PID, V60, Aeropress, Clever
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix, Eureka Mignon Zero
« Odpowiedź #1142 dnia: 21 Styczeń 2025, 13:43:42 »
Cześć wszystkim, od roku czytam forum, ale dopiero teraz odważyłem się odezwać, bo muszę w pełni potwierdzić to co napisał Tukidydes. Właśnie przeszedłem dokładnie tę samą drogą - najpierw Timemore C3 ESP przez kilka miesięcy i czego bym nie zrobił, to nigdy nie uzyskiwałem takiego espresso jakiego oczekiwałem.
Jako że zależało mi na czymś lepszym zarówno pod alternatywy jak i esko i koniecznie ręcznym, bo zabieram młynek do pracy to wybór padł na Komesia z Red Clixem zachęcony wieloma pozytywnymi opiniami na YouTubie. I o ile v60 wychodzi fantastyczne, to z espresso cały czas był problem, nawet jak się wstrzelałem w jakieś parametry które chciałem, a potem dokonywałem korekt proporcji, temperatury itd. Zawsze wychodził jakiś dziwny kwasek albo mocna gorycz, a z reguły obie rzeczy na raz. Kompletny brak balansu w filiżance. W większości były robione kawy mleczne i w cappuccino nie było tego czuć, ale jak już miałem ochotę na czyste espresso, to zawsze przychodziło rozczarowanie. Woda, ekspres, ziarenka, puck prep wszystko w porządku, więc uznałem, że czas dozbierać do młynka, bo to musi być jedyny winowajca.
Wybór padł na Eurekę Mignon Zero, czyli tak naprawdę Specialite w wersji SD bez timera i efekt już od pierwszej filiżanki, przebił wszystko co zrobiłem na poprzednich młynkach, pomimo tego, że grubość mielenia wymagała jeszcze korekt. Teraz po 2 tygodniach użytkowania, gdy się jeszcze lepiej z nim poznałem, to mogę spokojnie stwierdzić, że w domu nareszcie robię espresso, które zawstydziłoby niejedną kawiarnię i żałuję, że tak długo zwlekałem z zakupem
Też muszę wam podziękować, bo bierne śledzenie forum również pomogło mi w zrozumieniu wielu rzeczy i podjęciu tej decyzji.

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #1143 dnia: 21 Styczeń 2025, 14:46:39 »
Sam byłem zdziwiony, że różnica jest tak wyczuwalna :D

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1144 dnia: 26 Styczeń 2025, 14:07:40 »
 :bry:

Potrzebuję pomocy w wycenie DF83 V2. Młynek jest prawie jak nowy, zakupiony w 10.2023. Na OLX-ie nie widzę używanych egzemplarzy, a rok temu na forum używany model sprzedał się za 2400 zł.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1145 dnia: 31 Styczeń 2025, 15:02:12 »
Właśnie odebrałem młynek DF64V gen.2 brandowany AVX od Caffe Barca.
Najważniejsze różnice względem poprzednika:
- wylot jest już pojedynczym elementem, łatwiej jest czyścić
- obroty w zakresie 800-1800 RPM
- generator plazmy

Żarna DLC 64mm. Nie sprawdzałem wyrównania - ufam, że fabryka zrobiła to poprawnie lub że zostało to sprawdzone przed wysyłką. Punkt zerowy ustawiony w idealnym miejscu.
Na razie mam bardzo dobre odczucia.

Przed pierwszym espresso przemieliłem blisko pół kilo ziaren "przemiałowych" żeby choć trochę wyrobić żarna i przy okazji sprawdzić retencję na kilku próbach.
Bez RDT retencja jest znakomita, 0,0-0,2g. Z RDT to nawet nie ma o czym mówić ;)
Kubek dozujący pasuje do koszy 58mm, ale jeśli go używamy to konieczne WDT bo zostają krawędzie puste.
Niestety podstawa/kubek nie są magnetyczne ale to jest kwestia gustu. Zresztą sam pewnie ogarnę coś DIY.
Na moich ziarnach (medium/dark, blend Brazylii) poziom mielenia pod espresso w zakresie 22-24

Na razie za krótko by oceniać, ale pierwsze wrażenie bardzo dobre. Brak problemów ze "strzelaniem" plazmy.
Wyświetlacz RPM świeci cały czas, a silnik nie wyłącza się automatycznie wiec trzeba tego pilnować bo jest bardzo cichy. Z kawą już głośniej, żarna wydobywają dość wysoki dźwięk.

Solidny i ciężki sprzęt, ale idealnie nada się do małych przestrzeni, bo nie jest zbyt szeroki jak na młynki z żarnami 64mm. Według specyfikacji 10cm.

Offline tpn

• Ekspres: Profitec GO
  • Młynek: Baratza Encore
« Odpowiedź #1146 dnia: 09 Luty 2025, 12:55:40 »
Sprostowanie - młynki CF64V będą dostępne w Europie dopiero w 2025 roku. Przysłali mi przed chwilą sprostowanie poprzedniej wiadomości.
Możemy jednak ściągnąć jedną sztukę na testy. Co pewnie zrobimy... ;)

Hej, jakieś nowości co do CF64V w Waszym sklepie?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1147 dnia: 20 Marzec 2025, 00:28:54 »
Cześć, dziś podczas rutynowego czyszczenia młynka zauważyłem dość dziwne ubytki na żarnach DF64V gen2.
Nie wiem czy to normalne - wydaje mi się, że po takim okresie użytkowania absolutnie nie.
Przesadzam, czy coś jest nie tak? Wrzucam zdjęcia poniżej.
Nie widziałem nigdy czegoś takiego wcześniej ale też nie miałem wcześniej żaren z powłoką DLC (tylko "czysta" stal).

https://imgur.com/a/2E7O4Ah

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #1148 dnia: 04 Kwiecień 2025, 12:23:38 »
Przez jakiś czas brakowało młynków z serii DF u importerów na Europę. Mam jednak dobrą wiadomość - kontener ze świeżą dostawą młynków z serii DF dopłynął właśnie do portu w Antwerpii i dostawa młynków DF54 już do nas jedzie przez DPD. Na miejscu spodziewamy się ich we wtorek lub w środę w przyszłym tygodniu. Zła wiadomość jest taka, że z całej puli przewidzianej dla nas zostały nam do dyspozycji już tylko trzy młynki DF54 w kolorze czarnym i jeden DF54 biały. Białe DF54 możemy jeszcze ściągnąć w ciągu kilku dni ale następna dostawa DF54 Black będzie dopiero za 6 - 7 tygodni.
W tym kontenerze przypłynęły także pozostałe młynki z serii DF. W tym najbardziej poszukiwane DF64 Gen. II w kolorze czarnym i białym. Skorygowaliśmy nieco ceny - obniżyliśmy ceny podstawowe usuwając jednocześnie ceny po rabacie.
Zapraszamy na naszą stronę:
https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/mlynki-do-kawy/mlynki-domowe/df64/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Szkice

• Ekspres: Obecnie: Quick Mill Pop Up! kiedyś: Lelit Anna
  • Młynek: Obecnie: Df 64V, kiedyś: Lelit fred
« Odpowiedź #1149 dnia: 06 Kwiecień 2025, 20:35:47 »
Witam mam pytanie czym można przesmarować gwint w mlynku df 64 podczas odrkęcania i czyszczenia nie raz młynka wytarłem ścierką gwint który był przesmarowany czymś czarnym dla lepszego poślizgu. Czy zwykły smar spożywczy się do tego nada czy jakiś inny?
Ciśnienie mi podnosi, gdy strumień rośnie w falę

Ale dam jej szansę, przycisnę mocniej i brutalniej
By finalnie, owocniej kończyły się estrakcje
Mówię jej, że schudła gdy kładę ją na wadzę
Kosztuję ją ze smakiem a jej zapach - channel

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1150 dnia: 07 Kwiecień 2025, 09:37:12 »
Czy zwykły smar spożywczy się do tego nada czy jakiś inny?
Tak, nada się, ale czasami nie warto tego robić -- kawowy pył przykleja się do smaru i wchodzi w rowki. Zależy od sytuacji...

Offline Szkice

• Ekspres: Obecnie: Quick Mill Pop Up! kiedyś: Lelit Anna
  • Młynek: Obecnie: Df 64V, kiedyś: Lelit fred
« Odpowiedź #1151 dnia: 07 Kwiecień 2025, 11:25:03 »
Mi się wydaje że to był smar grafitowy suchy ale nie wiem jaki się nada do żywności
Ciśnienie mi podnosi, gdy strumień rośnie w falę

Ale dam jej szansę, przycisnę mocniej i brutalniej
By finalnie, owocniej kończyły się estrakcje
Mówię jej, że schudła gdy kładę ją na wadzę
Kosztuję ją ze smakiem a jej zapach - channel

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1152 dnia: 07 Kwiecień 2025, 12:24:56 »
Molykote 111 będzie idealny.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Endrius

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF64V, C40
« Odpowiedź #1153 dnia: 22 Kwiecień 2025, 20:05:27 »
jak myślicie czy warto od razy zmienić żarna na SSP? Jesli tak to jakie do espresso? Zwykłe czy red speed?

Offline pieczyk111

• Ekspres: ..........
  • Młynek: DF 64 / SSP Espresso HU
« Odpowiedź #1154 dnia: 25 Czerwiec 2025, 23:31:48 »
Zastanawiam się co będzie lepszym wyborem, mam budżet około 500€ i już byłem zdecydowany na DF64 z żarnami SSP espresso HU, ale trafiłem na dwa filmy o DF83 z DLC espresso i teraz nie mogę się zdecydować… Niby wieszak średnica zawsze lepsza pełność smaku. Mniejsze SSP bardziej precyzyjne, za to DLC 83 szersze okno pracy w smacznym zakresie, co wybrać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi