Autor Wątek: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy  (Przeczytany 9843 razy)

Offline johndunbar

Odp: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:56:47 »
Dyskusja straciła sens w chwili gdy skupiła się na błędzie w opisie ekspresu Elba. Skansen całkiem niepotrzebnie to wyciągnąłeś i ciągniesz. Natomiast z przyjemnością poczytałbym o tym od czego zacząłeś, czyli który ekspres zrobi lepsze espresso i o ile lepsze. Sam jestem poważnie zainteresowany niedrogim ekspresem domowym. Brakuje jakiegoś sklepu w którym można by przed zakupem ekspresu porównać espresso z różnych maszyn.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lipiec 2020, 13:30:28 »
Nie porównuje do wszystkich innych ekspresów. Wkładasz mi coś czego nie napisałem. Napisałem "W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę. Aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba w nich zdjąć z podgrzewacza filiżanki." Nie pisałem tego w porównaniu do NS Musica, Lelit Mara (dopiero co się pojawił), Profitec Pro500. Pisałem to w porównaniu do podobnych ekspresów tj. małych, jednobojlerowych HX, bez dyszy gorącej wody, z grupą E61. Czy wymienione przez Ciebie są podobne do ELBY ? Podobne to są VBM Domobar, BZ09, Bezzera UNICA PID, ECM Classika. Czy w tych ekspresach trzeba zdjąć filiżanki aby dolać wody ? Tak. Jeśli znajdzie się model w którym nie potrzeba tego robić to powierzchnia na filiżanki musi być mniejsza niż ma to miejsce na wysuwanej taczce w Elbie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lipiec 2020, 14:15:25 »
Lepszy ekspres (HX lub DB) robi lepszą kawę. I żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
Nie jestem specjalistą, ale myślałem, że grupa zaparzająca kawę jest podobna - jeśli nie taka sama. Hx czy DB ma znaczenie przy spienianiu mleka (oszczędność czasu).

Nie wiem po co ta wojenka jak każdy może wybrać co chce i kupić dowolny ekspres z całej gamy ekspresów dostępnych w Polsce.

Zastanowiłbym się z kolei czy w porządku wśród użytkowników tego forum jest fakt zachęcania do zwrotu zakupionych już ekspresów i wymiany na inny, innej firmy. Mówię o osobie mocno kojarzonej z jednym sklepem, dla której robi nawet recenzje. Przecież ktoś kupuje ekspres bo to dla niego czysta radość, często decyzja podejmowana przez miesiące. Jest to poniżej wszelkiej krytyki takie zachowanie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lipiec 2020, 14:26:56 »
Zastanowiłbym się z kolei czy w porządku wśród użytkowników tego forum jest fakt zachęcania do zwrotu zakupionych już ekspresów i wymiany na inny, innej firmy. Mówię o osobie mocno kojarzonej z jednym sklepem, dla której robi nawet recenzje. Przecież ktoś kupuje ekspres bo to dla niego czysta radość, często decyzja podejmowana przez miesiące. Jest to poniżej wszelkiej krytyki takie zachowanie.

@MajkJaro rzeczywiście w prywatnej wiadomości napisałem, że do 14 dni możesz odesłać ekspres. Napisałem tak, ponieważ cena którą za niego zapłaciłeś była wg mnie bardzo wysoka jak na jego parametry. Uważam po prostu, że źle wybrałeś i swoje zdanie podtrzymuje. Nie wiem dlaczego wyciągasz na światło dzienne naszą prywatną rozmowę. Pomimo, że kłócę się czasem publicznie z Januszem to czasem też wyjaśniam z nim pewne kwestie przez PW. Ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy aby upubliczniać to na forum. Sam zresztą konsultowałeś ze mną wcześniej inne kwestie na PW więc nie rozumiem o co masz pretensje teraz do mnie.

Skojarzenia też masz nienajlepsze, ponieważ nie raz polecałem oferty zagranicznych sklepów.

Nie porównuje do wszystkich innych ekspresów. Wkładasz mi coś czego nie napisałem. Napisałem "W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę. Aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba w nich zdjąć z podgrzewacza filiżanki." Nie pisałem tego w porównaniu do NS Musica, Lelit Mara (dopiero co się pojawił), Profitec Pro500. Pisałem to w porównaniu do podobnych ekspresów tj. małych, jednobojlerowych HX, bez dyszy gorącej wody, z grupą E61. Czy wymienione przez Ciebie są podobne do ELBY ? Podobne to są VBM Domobar, BZ09, Bezzera UNICA PID, ECM Classika. Czy w tych ekspresach trzeba zdjąć filiżanki aby dolać wody ? Tak. Jeśli znajdzie się model w którym nie potrzeba tego robić to powierzchnia na filiżanki musi być mniejsza niż ma to miejsce na wysuwanej taczce w Elbie.

W Bezzera Unica też nie trzeba ściągać filiżanek z podgrzewacza. W aktualnej BZ09 wygląda na to, że też nie trzeba, ale niech się wypowie jakiś użytkownik.
Odrębną kwestię jest czy ECM Classica/BZ09/Unica są podobne do Elby? Nie wiem. Classica/BZ09/Unica to ekspresy jednobojlerowy. Elba to HX.

Lelit Mara z kolei to dostępny od dawna HX. Niedawno pojawiła się jej nowa wersja. Ale nawet w starej nie trzeba było ściągać filiżanek.

Dostęp do zbiornika odbywa się co prawda kosztem mniejszej powierzchni podgrzewacza, ale osią sporu była nie mniejsza powierzchnia a konieczność zdejmowania filiżanek. A to dwie różne rzeczy.

Zostaw sobie ten opis taki jak jest. Udanego urlopu.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 14:42:46 wysłana przez skansen »

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lipiec 2020, 14:33:02 »

@MajkJaro rzeczywiście w prywatnej napisałem, że do 14 dni możesz odesłać ekspres. Napisałem tak, ponieważ cena którą za niego zapłaciłeś była wg mnie bardzo wysoka. Nie wiem dlaczego wyciągasz na światło dzienne naszą prywatną rozmowę. Pomimo, że kłócę się czasem publicznie z Januszem to czasem też piszę z nim przez PW. Ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy aby ubuliczniać to co wyjaśniamy sobie przez PW. 
Ciężko zwrócić po odbiorze osobistym ;). I napisałeś to 4-krotnie. Upublicznić informację kazali administratorzy. Pomimo iż uważam, że wnosicie wszyscy dużo dobrego dla społeczności forum (zawsze oboje pomagacie!) to czasami trzeba klepnąć się w pierś.

Ja Was chłopaki wszystkich szanuję, jednak czasami moglibyście sobie po prostu darować :). Każdy ma swój rozum i może kupić sprzęt, jaki chce. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ja czytałem forum chyba z 2 lata zanim zdecydowałem się na ekspres. Czemu Ascaso? Pewnie niedługo opiszę, co mnie przekonało bo jak dotąd nie mogę się zebrać (brak czasu). I byłem o krok od zakupu MaryX - zdecydowała troszkę ta felerna dostawa i fakt, że do Łodzi było mi bliżej. Termoblok mogę ocenić po 2 miesiącach używania i nie widzę mankamentów. W bojlerze pewnie też bym nie widział? Chętnie zestawiłbym Ascaso z MaraX albo innym ekspresem żeby porównać obsługę - może po pandemii ktoś z Poznania się znajdzie.

Zapewne niedługo podziele się wrażeniami z 2 miesięcy użytkowania przeze mnie i żonę ekspresu. Codziennie się jeszcze go uczę, ale zgadzam się, że problemem jest młynek częściej i powtarzalność przemiału. Winny zwykle użytkownik :)

P.S. @skansen oddaję również Ci sprawiedliwość, że wielokrotnie mi pomogłeś w wielu kwestiach jak i zapewne wielu użytkownikom tego forum. Też częściowo pomogłeś mi zrozumieć problemy z wyborem ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 14:39:10 wysłana przez MajkJaro »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Lipiec 2020, 16:03:58 »
Administratorzy raczej nie czytali naszej korespondencji więc nie wiem dlaczego mieliby kazać ją upubliczniać. Pierwszy do mnie napisałeś z pytaniem o Glendę. Wymianę korespondencji zaczęliśmy jeszcze przed kupnem Twojego ekspresu. Dyskutowaliśmy zakup młynka, który finalnie nabyłeś. Potraktowałem Cię po prostu jako forumowego znajomego. A żadnemu ze znajomych nie doradziłbym zakupu Ascaso. Nie jest to chyba żadną tajemnicą. Nie uważam, żeby moje zachowanie było poniżej wszelkiej krytyki. Doradziłbym jeszcze raz to samo.

Na forum też były przypadki, że ktoś np. kupił Lelit Kate i za sugestiami forumowiczów anulował zakup. Czy ktoś robił z tego aferę?

I mam jeszcze jedną prośbę. Nie przyklejajcie mi metki żadnego ze sklepów. Recenzje piszę dla Konesso, ekspres kupiłem w Cafemax, polecam czasami różne sklepy, w tym zagraniczne. Proszę mnie nie kojarzyć z żadnym sklepem :)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Lipiec 2020, 17:28:00 »
Chłopie ale cztery razy namawiać na privie do zwrotu czegoś, bo się nie lubisz z dystrybutorem jest bardzo słabe

skansen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Lipiec 2020, 17:44:12 »
Rozmowa z MajkJaro zaczęła się od czegoś innego.  Nie ja zainicjowałem kontakt. Jak się potem okazało, że wybrał wg mnie źle to mu napisałem swoją opinię. Skoro to co zrobiłem było słabe to jak nazwać najpierw inicjowanie kontaktu, żeby potem upubliczniać treść jakby nie było prywatnej korespondencji?

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #38 dnia: 20 Lipiec 2020, 18:45:01 »
Rozmowa z MajkJaro zaczęła się od czegoś innego.  Nie ja zainicjowałem kontakt. Jak się potem okazało, że wybrał wg mnie źle to mu napisałem swoją opinię. Skoro to co zrobiłem było słabe to jak nazwać najpierw inicjowanie kontaktu, żeby potem upubliczniać treść jakby nie było prywatnej korespondencji?
Dla ścisłości - ja zapoczątkowałem nasz kontakt w prywatnych wiadomościach na forum zapewne jeśli chodzi o "ujęcie historyczne". Ale to Ty napisałeś do mnie prywatną wiadomość w odpowiedzi na mój post na forum ogólnym (pytając o cenę w PW), gdzie pochwaliłem się zakupem. W przedmiocie oceny mojego zakupu to nie ja zapoczątkowałem kontakt bo wcześniej przez wiele dni nie pisaliśmy na PW.

Chodzi o ten post:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=86.msg201391#msg201391

skansen

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Lipiec 2020, 18:58:35 »
W kontynuacji naszych kilkudziesięciu wcześniejszych wiadomości zapytałem o cenę ekspresu który w końcu kupiłeś. Jako, że była ona wg mnie niewspółmiernie wysoka do parametrów napisałem swoją opinię. Kontynuowaliśmy dalej korespondencję i nic nie wskazywało na to, że tak to oceniasz. Wcześniej wypytywałeś mnie o różne kwestie, podsyłałem Ci różne materiały o które prosiłeś. Rozmowa zakończyła się w przyjaznej atmosferze. Zdziwiony jestem, że teraz postanowiłeś upublicznić samą końcówkę naszej korespondencji.
Trochę mi przykro, że zostałem tak potraktowany biorąc pod uwagę czas który poświęciłem żeby Ci pomóc w kwestiach o które mnie pytałeś... Tak w zasadzie powinienem zapytać, MajkJaro WHY?

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #40 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:09:45 »
Nie ma sensu ciągnąć tematu. Chodziło o tę konkretną kwestię w odpowiedzi na wojenki forumowych użytkowników.
Nie wiem czemu uważasz, że to Ty zostałeś "tak" potraktowany.

Nikt nikogo nie zmusza do zakupu Ascaso przecież, jest ogrom firm produkujących ekspresy. Ale respektujmy zasady forum i regulamin forum - wydaje mi się, że odnosi się do forum ogólnego oraz PW.

Na dniach postaram się opisać moje wrażenia z użytkowania ekspresu - plusy i minusy. Może namówię kiedyś kogoś ze sprzedawców do podesłania jakiegoś sprzętu testowego do porównania.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:15:56 »
Uważasz, że upubliczniając nasza prywatną korespondencję zachowałeś się fair wobec mnie?

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:21:20 »
Upublicznić informację kazali administratorzy.
Ale jak to administratorzy kazali upublicznić prywatną korespondencję? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Czy ktoś z administratorów mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie?

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #43 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:23:44 »
Uważasz, że upubliczniając nasza prywatną korespondencję zachowałeś się fair wobec mnie?
Równie dobrze mógłbym spytać czy fair jest namawianie do zwrotu świeżo zakupionego ekspresu (i w mojej ocenie naruszenie regulaminu forum, które rządzi się pewnymi regułami). I to Ty drążysz temat. Dla mnie po prostu było to bardzo dziwne i częściowo przykre w kontekście zakupu ekspresu. Równie dobrze mogłeś na ogólnym napisać żebym to zerócił skoro odradzasz zakup produktów Ascaso. Upublicznienie tego, jak wyżej napisałem, nastąpiło po konsultacji z moderatorami forum.
Dlatego respektujmy zasady forum.

Z mojej strony EOT. Szanujmy się i piszmy o kawie.

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:24:22 »
Upublicznić informację kazali administratorzy.
Ale jak to administratorzy kazali upublicznić prywatną korespondencję? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Czy ktoś z administratorów mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie?

Chodziło o kwestię. Nie o treść korespondencji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi