Autor Wątek: Gaggia Classic 2019 - ciśnienie na kolbie  (Przeczytany 3563 razy)

Offline pawi

Gaggia Classic 2019 - ciśnienie na kolbie
« dnia: 14 Luty 2020, 11:08:21 »
Witam Forumowiczów!

Kupiłem mój pierwszy ekspres kolbowy Gaggia Classic 2019 RI9480/11.
Jestem początkujący w tematach kawy więc proszę wybaczyć brak kompetencji.
Mam pewne wątpliwości co do działania tego ekspresu i chciałbym się skonsultować zanim zdecyduje się na ewentualne zgłoszenie reklamacyjne.

Używam zwykłego sitka na 1 espresso - nie używam sitka podbijającego ciśnienie.

Po zmieleniu kawy (Espresso Royale ze swiezopalona.pl) młynkiem Handround na ustawieniu 2.5 (to ustawienie jest zalecane do Aeropresu), docisk ok 13kg, dostaje czas ekstrakcji ok 25 sekund, crema jakaś jest, kawa mi smakuję aczkolwiek spodziewałem się czegoś więcej.
Wiem, że nie jest to idealny młynek do espresso - mam w planach kupić coś innego.

Podczas zaparzania kawy przy takim mieleniu leci sporo wody przez rurkę spustową do tacki ociekacza.
Jeżeli zmielę drobniej to woda w ogólne nie leci przez sitko tylko wszystko rurką spustową.
Czy to jest poprawne zachowanie? Czy nadmiar ciśnienia powinien wylatywać rurką spustową do ociekacza?

Widziałem w internecie różne zdjęcia ze środka maszyny z analizą i z tego co się dowiedziałem to do bojlera jest zamontowany zawór OPV, który powinien być odpowiednia skalibrowany. Jeżeli dobrze rozumiem to nadmiar wody powinien być odprowadzony przez ten zawór. I tutaj kolejna moja wątpliwość. Wszędzie gdzie widzę zdjęcia lub filmiki tego ekspresu to są dwie rurki silikonowa wychodzące z ekspresu do zbiornika z wodą. U mnie jest jedna ale przez wloty w obudowie widzę, że rurka z zaworu OPV jest połączona z wejściem do pompy i rurką która idzie w dół - najprawdopodobniej tą która idzie do zbiornika z wodą. Podczas włączania zaparzania widzę przepływ wody z dołu do pompy - brak przepływu z zaworu do łącznika.

Czy jest ktoś w stanie jednoznacznie stwierdzić czy to działanie jest prawidłowe? Czy nadmiar wody podczas zaparzania kawy powinien lecieć do tacki ociekacza? Jeżeli dobrze rozumiem funkcję zaworu 3-drożnego powinien on się przełączyć po zaparzaniu i wyssać wodę z sitka do tacki. Podczas zaparzania rurka spustowa powinna być odcięta od obwodu. Czy to się zgadza?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Gaggia Classic 2019 - ciśnienie na kolbie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2020, 15:31:50 »
W wielu miejscach na tym forum  można przeczytać rzecz podstawową - młynek ważniejszy jest niż ekspres. Handground ma ceramiczne żarna stożkowe,  generalnie nie nadające się do przygotowania espresso, bo przemiał jest zbyt zróżnicowany - dużo pyłu, ale też sporo grubszych frakcji. Im drobniej mielisz tym więcej masz pyłu, który zatyka sitko i powoduje, że woda zamiast przepływać przez kawę, to ucieka przez OPV. 

Niestety, aby wykonać poprawne espresso potrzebujesz młynek do espresso, zobacz w artykule chociażby na stronie głównej forum.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2020, 15:38:04 wysłana przez krystians »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2020, 15:58:08 »
Witam Forumowiczów!

Kupiłem mój pierwszy ekspres kolbowy Gaggia Classic 2019 RI9480/11.
Jestem początkujący w tematach kawy więc proszę wybaczyć brak kompetencji.
Mam pewne wątpliwości co do działania tego ekspresu i chciałbym się skonsultować zanim zdecyduje się na ewentualne zgłoszenie reklamacyjne.

Używam zwykłego sitka na 1 espresso - nie używam sitka podbijającego ciśnienie.

Po zmieleniu kawy (Espresso Royale ze swiezopalona.pl) młynkiem Handround na ustawieniu 2.5 (to ustawienie jest zalecane do Aeropresu), docisk ok 13kg, dostaje czas ekstrakcji ok 25 sekund, crema jakaś jest, kawa mi smakuję aczkolwiek spodziewałem się czegoś więcej.
Wiem, że nie jest to idealny młynek do espresso - mam w planach kupić coś innego.

Podczas zaparzania kawy przy takim mieleniu leci sporo wody przez rurkę spustową do tacki ociekacza.
Jeżeli zmielę drobniej to woda w ogólne nie leci przez sitko tylko wszystko rurką spustową.
Czy to jest poprawne zachowanie? Czy nadmiar ciśnienia powinien wylatywać rurką spustową do ociekacza?

Podczas gdy pompa jest włączona przez spust nie powinna woda lecieć. Dobrze rozumiesz - dopiero po wyłączeniu pompy zawór trójdrożny zrzuca tą rurka nadmiar ciśnienia na ciastku. Wydaje mi się, że przemiał tu nie ma znaczenia.

Sugeruję, żebyś nagrał filmik - od mielenia, przez dystrybucję kawy w sitku, ubijanie i cały proces ekstrakcji aż do wyłączenia pompy.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2020, 16:10:02 »
@pawi
Jeśli masz wątpliwościco do działąnai ekspresu, to ja bym sugerował poprosić jakąś doświadczoną w kwestii espresso osobę znajomą. Jeśli takiej nie masz, to może poszukaj kogoś doświadczonego na forum, kto mieszka w Twojej okolicy i mógłby Ci pomóc sprawdzić ekspres. Zapewne potrzebne będzie zabranie też młynka.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2020, 16:21:23 »
Jeśli do Łodzi Ci nie jest za daleko to możemy zajrzeć do tej maszynki.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pawi

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Luty 2020, 20:32:09 »
W wielu miejscach na tym forum  można przeczytać rzecz podstawową - młynek ważniejszy jest niż ekspres. Handground ma ceramiczne żarna stożkowe,  generalnie nie nadające się do przygotowania espresso, bo przemiał jest zbyt zróżnicowany - dużo pyłu, ale też sporo grubszych frakcji. Im drobniej mielisz tym więcej masz pyłu, który zatyka sitko i powoduje, że woda zamiast przepływać przez kawę, to ucieka przez OPV. 

Niestety, aby wykonać poprawne espresso potrzebujesz młynek do espresso, zobacz w artykule chociażby na stronie głównej forum.
@krystians  zgadzam się ale moje wątpliwości dotyczą tego czy jeżeli rzeczywiście zatkam sitko to czy woda powinna uciekać przez OPV (który jest skalibrowany na maksymalne ciśnienie, które przewidział producent) rurką do zbiornika z wodą (ewentualnie do wejścia na pompę) czy też przez rurkę spustową, która według mojego rozumowania pełni inną rolę. Jeżeli wyjście z OPV nie jest połączone z rurką spustową to wydaje się, że mogą być jakieś nieszczelności.

@pawi
Jeśli masz wątpliwościco do działąnai ekspresu, to ja bym sugerował poprosić jakąś doświadczoną w kwestii espresso osobę znajomą. Jeśli takiej nie masz, to może poszukaj kogoś doświadczonego na forum, kto mieszka w Twojej okolicy i mógłby Ci pomóc sprawdzić ekspres. Zapewne potrzebne będzie zabranie też młynka.

I tutaj jest ciekawa sprawa bo byłem dzisiaj w serwisie Gaggia (wg oficjalnej strony Gaggia) i Panowie nie byli w stanie jednoznacznie rozwiać moich wątpliwości bez zaglądania do środka. Niestety, nie mieli portafiltru z manometrem, który by pasował do Gaggia Classic. Zrobili test z kawą za pomocą ich młynka (niestety nie pamiętam co to był dokładnie za model) i też woda ciekła przez rurkę spustową podczas zaparzania. Mieli schemat tego urządzenia ale z dwoma rurkami wychodzącymi do zbiornika z wodą więc stwierdzili, że to jest całkiem możliwe, że teraz wyjście OPV jest połączone z rurką spustową. Natomiast ja jestem przekonany, że wyjście OPV jest połączone z rurką ze zbiornika i pompą. Polecali mi reklamować w sklepie...

Podczas gdy pompa jest włączona przez spust nie powinna woda lecieć. Dobrze rozumiesz - dopiero po wyłączeniu pompy zawór trójdrożny zrzuca tą rurka nadmiar ciśnienia na ciastku. Wydaje mi się, że przemiał tu nie ma znaczenia.

Sugeruję, żebyś nagrał filmik - od mielenia, przez dystrybucję kawy w sitku, ubijanie i cały proces ekstrakcji aż do wyłączenia pompy.

W ten weekend chyba nie dam rade ale może rzeczywiście zrobię coś takiego.

Jeśli do Łodzi Ci nie jest za daleko to możemy zajrzeć do tej maszynki.

Niestety, trochę daleko z Trójmiasta :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi