;

Autor Wątek: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero  (Przeczytany 2703 razy)

Offline cpu

  • Wiadomości: 185
  • Ekspres: Lelit Mara X, Aeropress, Prismo, Chemex, Nanopresso, Gabi Master A, Clever Dripper
  • Młynek: Kinu M47 / Niche Zero / MYM54
Odp: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Luty 2020, 11:28:51 »
Moje odczucie takie ze ten marketing trochę zbyt agresywny - co dyskusja o tym co kupić to wychodzi ze tylko jedna marka jest super. Nie można po prostu powiedzieć neutralnie ja polecam TO i TO bo uzywam i spelnia wymagania ktore stawiam. W moim prywatnym odczuciu predzej zaufam uzytkownikowi ktory ma jakas maszyne, korzysta z niej na codzien i zna na wylot, niz kogos kto zna z opinii kogos - przeciez nie mozna uzywac X eksresow tak aby je znać na poziomie takim jakbysmy używali codziennie...

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Profitec 500 PID, V60
  • Młynek: Niche Zero, C40
Odp: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Luty 2020, 11:51:45 »
@untoldex: "a wiesz może ile znajomy chce poświęcić czasu na naukę i codzienne przygotowywanie espresso?"

No właśnie to ja mam mu zapewnić szkolenie :). Czyli mam mu poustawiać sprzęt aby efekt był zadowalający i tyle. Reszta będzie po jego stronie. Myślę, że ogarnie temat dosyć szybko.


No to w takim razie ja bym bardziej obstawiał za Specialita.
I mówię to pomimo tego, że zamówiłem Niche :)

Na początku przygody z espresso, do mnie też nie docierało single-dosing. Dopiero potem, jak zacząłem używać ręczniaków do espresso to się przekonałem jaka jest oszczędność kawy oraz jak zwiększa się powtarzalność i szybkość ustawienia przemiału pod nowe ziarno.

Minusy młynków on-demand trzeba poprostu poznać w praktyce. A może się okazać że dla kogoś to nie będzie problem przy robieniu kawy "na oko".
Poza tym, założenie picia 2-4 kaw dziennie może się szybko zmienić po zakupie dobrego sprzętu i ziaren :)

Jak przyjdą goście lub ćwiczę latte arty to fajnie się sprawdza Specialita, ale do porannego cappu i popołudniowego espresso bardziej widzę Niche.
Ale dla mnie dodatkowe czynności przy single dosingu to nie problem, jednak wiem, że innych to bardzo zniechęca, nawet jak trzeba "tylko" zważyć ziarna.

Poza tym, jeśli znajomy po wkręceniu się w espresso będzie chciał się przesiąć na Niche, to wydaje mi się że nie będzie miał problemów ze sprzedażą Mignona bo są one dosyć popularne.

A co do porównania samego smaku, to chyba jest to dosyć skomplikowane. Trzeba byłoby dla kilku typów ziaren, ustawić podobnie młynki i porównać w kilka osób. Można ewentualnie zmierzyć refraktometrem i zobaczyć który daje większą ekstrakcję, ale podobno to też nie zawsze koreluje z lepszym smakiem. No i jak już ktoś tutaj pisał, jest tyle innych czynników (dystrybucja, odpowiedni przepis, temperatura, itp) że trzeba byłoby żeby ktoś bardzo doświadczony zrobił takie porównanie, ja na pewno nie czuję się na siłach :)

Offline martinovic

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat SSP, Kinu M47, Lelit PL 72 William
Odp: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Luty 2020, 11:53:11 »
I have used mignon specialita for about half of the year, however it is not grinder for serious espresso enthusiast. It is quiet, has low retention, but grind setting has terrible dead band and probably dont hold setting during usage (you have to always adjust), that small burr in small chamber overheats the coffee, so you are unable to make even 2 same shots in row. However i don t have any experience with niche zero, my only big conical was OE pharos and kinu M68, the consistency of shots and also a taste was much better than specialita. With niche the only drawback seems too cheap components (especially plastic gearbox) and very questionable alignment (with visible wobble of outer burr carier it leans upon some sort of auto alignment during grinding and cofee load). Other single dosing electric grinders that declares some tight manufacturing tolarence are much more expensive.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2394
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: etzMAX lightT, Baratza Forte BG
Odp: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Luty 2020, 11:53:41 »
Musimy pamiętać, że Janusz jest dystrybutorem sprzętu kawowego. Jest oczywiste, że poleca i proponuje swoje produkty a nie konkurencji. Jest w tym oczywiście aspekty finansowy, ale nie tylko. Sprzęt który ma zna najlepiej, wybrał go do sprzedaży bo wierzy, że jest dobry. Trudno wymagać, że idąc do salonu Hondy, ktoś poleci Ci Opla.
Są fora zagraniczne, gdzie użytkownicy komercyjni mogą wypowiadać się na temat produktów tylko w swoich wątkach, ale moim zdaniem u nas Janusz trzyma się panujących to zasad i norm. Ot poleca swój sprzęt bo subiektywnie uważa go za najlepszy. Bardzo rzadko, rzuca jakaś kąśliwa uwagę na temat konkurencji, tu zapewne, jest pole do refleksji i poprawy ;).

A wracając do tematu, czemu nie pokazać nowemu właścicielowi jednego z wielu filmów pokazującego korzystanie z Niche i Mignon.  Niech się sam wypowie.
Założenie, że raz mu ustawisz młynek i już będzie super, wbrew pozorom bardziej sprawdzi się w Niche, bo duży stożek, jest mniej wrażliwy na zmiany właściwości ziarna w czasie. Można kupić 8-10 słoiczków 50 ml, do każdego wsypać 18 gram kawy, i de facto praca z Niche będzie bardzo szybka.
Tak czy siak, ja bym pokazał na filmie z czym się signle dosing je. Zakładam, że ten młynek to nie będzie prezent niespodzianka.
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2020, 11:59:19 wysłana przez pj.w »

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 976
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Eureka Mignon Specialita czy Niche Zero
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Luty 2020, 08:45:04 »
Myślę, że porównanie do Hondy i Opla jest jak najbardziej na miejscu. Obie marki miały problem z korozją. W salonie raczej nie usłyszymy, że wady są wyimaginowane, że chcemy przypiec, że się nam coś przyśniło. Dowiemy się jakie środki podjął producent w walce z korozją. Janusz miał poruszyć ten temat podczas World of Coffee w Berlinie. Myślę, że wszyscy są ciekawi co producent odpowiedział, czy i jakie zmiany producent wdrożył.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi