Autor Wątek: PID z Chin  (Przeczytany 9978 razy)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipiec 2014, 19:52:47 »
Też to odebrałem jako zwykłe stwierdzenie i sru, bez podstekstów, także panowie - spokojnie ;)

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lipiec 2014, 20:46:47 »
Wracając do tematu, jaki będzie najlepszy odwracalny sposób mocowania czujki temperatury, gdybym chciał umieścić ją w innym miejscu niż stary termostat? Myślałem o przyklejeniu jej silikonem 300oC albo może jakąś taśmą izolacyjną.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lipiec 2014, 20:57:30 »
A czego nie tam gdzie termostat....
Dajesz blaszkę z dwoma dziurkami dociskasz tą blaszką czujnik na pascie termoprzewodzącej i gitara. Używasz śrubek którymi był przykręcony termostat.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lipiec 2014, 21:21:56 »
Nie wiem czy to będzie najlepsze miejsce do pomiaru, ale to wyjdzie w praniu.
Nie jestem jeszcze pewien jednej rzeczy. Na zdjęciu poniżej, wejścia 9 i 10 są podłączone do włącznika po to, żeby PID był zasilany razem z ekspresem?

edit: lol, zapomniałem zdjęcia dodać

« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2014, 21:41:54 wysłana przez fubar »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lipiec 2014, 21:24:08 »
@Fubar, do Via Veneto chcesz PID zakładać?

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Lipiec 2014, 21:40:20 »
Wiem, że może się to wydawać śmieszne, ale dlaczego nie? Doświadczenie zawsze jakieś przy tym zdobędę, a jak kupię coś lepszego to się PID'a przełoży. Poza tym to tylko 60 zł.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2381
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lipiec 2014, 21:55:02 »
Zaczyna się pid-em z Chin, a kończy tak :


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lipiec 2014, 21:56:16 »
Bojler jest malutki. Kiedyś, z ciekawości, szukałem informacji o pojemności tego bojlera. Znalazłem tylko informację, że poniżej 3 uncji (1 uncja = 28 g). Wody w bojlerze jest około połowy, a więc mniej niż dobry kieliszek wódki. Przy takiej ilości wody, PID nie jest potrzebny, moim zdaniem. Będzie robił za termometr, pokaże tylko temperaturę wody.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lipiec 2014, 01:16:52 »


.... wejścia 9 i 10 są podłączone do włącznika po to, żeby PID był zasilany razem z ekspresem?



Dokładnie tak. Włączasz ekspres i pid startuje.

W twoim przypadku to na stabilizację temperatury bym nie liczyl. Juz bardziej start ekstrakcji z danej wartości.

LMWDP #469

kombiak

  • Gość
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopad 2014, 11:44:05 »
Witam wszystkich.
Od dawna śledzę forum , ale że umiejętności liche, to i siedziałem cicho  :-[
Jak w temacie ,  zakup chińczyka jest przesądzony, tylko spore wątpliwości mam w umiejscowieniu termopary K.
Na zdjęciach widać bebechy Dream'a , gdzie :
1 - czujnik do  termometru
2 - dziwny ( tak go sobie nazwałem ) kabel
3 - teoretyczny wlot zimnej wody do bojlera

Stąd moje  pytanie, gdzie umiejscowić termoparę ( na zdjęciu z Aliexpres jest przykładowa ) , wydaje mi się że na wierzchu bojlera będzie ok......
Czytałem wątek z opisem umiejscowienia czujnika na połączeniu grupy z bojlerem , stąd też biorę pod uwagę i takie rozwiązanie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopad 2014, 12:09:15 »
dziwny kabelek to bezpiecznik termiczny, jak by termostaty się zepsuły :) tego nie tykaj.

A czujnik od PIDa założyłbym w miejsce termostatu od kawy (bo i tak go odłączysz) albo tam gdzie jest firmowo termometr albo za "dziwnym". Generalnie lepiej na górze niż na boku, żeby nie był czujnik nad grzałką.
LMWDP #469

kombiak

  • Gość
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopad 2014, 16:49:15 »
Dzięki za pomoc.
Rozumiem ze termostat to ten zaznaczony ( sądząc po kablach ).
Tylko jak to  ustrojstwo  wykręcić , jeśli nie ma miejsca na klucz, śrubokręt, etc ?
Termostat jest osadzony na wcisk i np. jakąś pastę ?
Janusza wolę nie pytać, bo już dostałem zrypę  za samo pytanie o zapidowanie ekspresu   :lol2:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID z Chin
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopad 2014, 18:23:50 »
Są dwa - jeden na 100C drugi na 140C - ciebie interesuje ten na 100C

On się wykręca więc trzeba go wykręcić - może wtedy końcówkę termopary da się wkręcić?

LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi