;

Autor Wątek: DRIP - wysoka temperatura zaparzania  (Przeczytany 7322 razy)

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 129
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #150 dnia: 14 Kwiecień 2020, 17:47:19 »
(...) chodź późno trochę (...)

Chodź, pomaluj mój świat... ;)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Kwiecień 2020, 18:18:44 »
fućk-tycznie :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3756
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #152 dnia: 14 Kwiecień 2020, 19:40:09 »
możesz używać wiedzy i nauki zeby parzyć lepszą kawę już dziś
Lepszą w jakim sensie? Mocniejszej ekstrakcji? Kiedy ja lubię tylko ekstrahować to co mi smakuje najbardziej, Cyferki na zmysł mojego smaku i węchu nie działają.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Kawiarki alu, FP Hario Press Slim, Kozak Rota, phin nakręcany 140, V60-01, tygielek, szklanka
  • Młynek: Comandante NB
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #153 dnia: 29 Maj 2020, 00:37:16 »
Prawa fizyki są niewzruszone. Woda wrząca ma 100 stopni na poziomie morza (pomijamy aktualną sytuację baryczną, bo to jest zmienna małego rzędu). Ale te 100 stopni osiąga tylko w miejscach, gdzie bezpośrednio zachodzi wrzenie (okolice "bąbelków). Uśredniona temperatura wody w czajniku w chwilę po zakończeniu wrzenia nie przekracza 96 stopni. A strumień wody  wylewanej z czajnika jest jeszcze nieco chłodniejszy -  nawet jeśli lejemy kilka-kilkanaście sekund po zakończeniu wrzenia.

Nie ma w zasadzie możliwości możliwości w warunkach domowych zalania kawy czy herbaty wodą o temperaturze wyższej niż 96 stopni, a przypuszczam (choć tego nie sprawdzałem w naukowych tekstach), że nawet 95 jest trudne do osiągnięcia.

Te wszystkie receptury nakazujące zalewać różne kawy czy herbaty wodą o temperaturze w zakresie 95-100 stopni bazują na tzw. mitach miejskich.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2020, 00:46:16 wysłana przez Miro Miro »
Herbata jest złotem, kawa srebrem, a reszta milczeniem...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4591
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #154 dnia: 29 Maj 2020, 07:46:41 »
Może to sprawdź termometrem, bo z tego, co codziennie widzę w konewce, to piszesz bzdury.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1361
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #155 dnia: 29 Maj 2020, 08:22:02 »
Te wszystkie receptury nakazujące nie zalewać różnych kaw czy herbat wodą o temperaturze w zakresie 95-100 stopni bazują na tzw. mitach miejskich.

Poprawiłem za Ciebie żeby chociaż jedno zdanie było prawdą :)
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Kawiarki alu, FP Hario Press Slim, Kozak Rota, phin nakręcany 140, V60-01, tygielek, szklanka
  • Młynek: Comandante NB
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #156 dnia: 29 Maj 2020, 09:44:48 »
@Szczympek, na stronach kawowych i herbacianych (oraz w książkach) jest masa receptur nakazujących zalewać w temperaturach 96-100 stopni (w zależności od  rodzaju kawy czy herbaty).
Herbata jest złotem, kawa srebrem, a reszta milczeniem...

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1147
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #157 dnia: 29 Maj 2020, 10:05:22 »
Max T wrzenia wody spada o 0.5C na każde 150m npm
Więc 100C raczej mało kto osiągnie, ale >95 zazwyczaj są osiągalne.

Tak czy siak trudno z preinfuzją o przekroczenie 94 stopni w kawie...

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3756
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #158 dnia: 29 Maj 2020, 12:54:13 »
Temperatura wrzenia z tego co pamiętam jest zależna bezpośrednio od ciśnienia bezwzględnego. ;)

Jutro spadek ciśnienia atmosferycznego o 15 hPa. Spodziewajcie się niższej temperatury wrzenia o 0,4 °C :D Miłego dnia  :kawa:

P.S. U mnie dziś woda wrze w temperaturze 99,7 °C :)
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2020, 13:24:04 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4317
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #159 dnia: 29 Maj 2020, 20:23:11 »
Uśredniona temperatura wody w czajniku w chwilę po zakończeniu wrzenia nie przekracza 96 stopni.
Dziwną masz definicję chwili... Mam dwa czajniki, włożę termometr i nagram film ile trwa ta chwila, po której temperatura spadnie do 96 stopni.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3756
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #160 dnia: 29 Maj 2020, 21:08:37 »
Czymże jest kilka minut wobec ogromu wszechświata ;).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi