Autor Wątek: Najlepszy młynek espresso do 1300zł  (Przeczytany 10500 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Najlepszy młynek espresso do 1300zł
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudzień 2019, 09:23:03 »
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, ale obawiam się, że @Janusz nie ma poczucia humoru więc nie będę go w święta denerwował :)

Już po Świętach. Możesz spróbować.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudzień 2019, 10:31:24 »
UWAGA: PONIŻSZY TEKST JEST CZYSTO HUMORYSTYCZNY I NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z RZECZYWISTYMI WYDARZENIAMI

Marc Aranyo następnego dnia miał oddać projekt. Nanosił ostatnie poprawki. Był to projekt najpiękniejszego na świecie ekspresu do kawy. Ekspres miał na plus wyróżniać się na tle innych europejskich ekspresów których wygląd pasował co najwyżej do wystroju fabryki kiełbasy. Gdy projekt był niemal gotowy Marc stwierdził, że dobrze by było zerknąć jeszcze raz na umowę którą podpisał z Ascaso. Jako prawdziwy artysta nie miał nigdy głowy do papierków, więc znalezienie kontraktu chwilę mu zajęło. Gdy odnalazł w końcu umowę zauważył, że kontrakt ma dwie strony! Z pierwszej strony wynikało, że przedmiotem jest ZAPROJEKTOWANIE NAJPIĘKNIEJSZEGO NA ŚWIECIE EKSPRESU DO KAWY a na drugiej, której wcześniej nie zauważył było napisane I MŁYNKA DO KAWY...Marc przypomniał sobie, że wcześniej była mowa o młynku, ale rozmowy były głównie o ekspresie. Przerażanie projektanta szybko ustąpiło gdy przypomniał sobie co mówili jego niemieccy koledzy-projektanci. Przyznali mu podczas ostatniego Oktoberfest, że ich praca jest bardzo prosta - obrysowywują po prostu wewnętrzną konstrukcję sprzętów, czasami zwiększają masę niektórych elementów żeby nadać im pozory solidności... Marc postanowił powtórzyć to samo. W ten sposób powstał najpiękniejszy na świecie ekspres i trochę mniej piękny młynek...  Wszyscy oglądający widząc piękny ekspres sądzą, że młynek specjalnie jest taki surowy-żeby nie odwracać swą urodą uwagi od gwiazdy tego zestawu-ekspresu Dream. Najładniejszego ekspresu na świecie :)
polerowany_pid.jpg
Fot: https://ekspresdokawy.pl/
Historia inspirowaną sceną z filmu "Nic Śmiesznego" - Las. Kto nie widział, może wyszukać na YT jest ta scena:)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2019, 11:17:50 wysłana przez skansen »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudzień 2019, 11:36:39 »
 :poklon:
REWELACYJNA HISTORIA :D
Never Give UP †

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Grudzień 2019, 12:56:08 »
Hahaha dobre.
Ale bądźmy szczerzy, ten zestaw wyglada jakby był z jakieś PRLowskiej ubojni ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Grudzień 2019, 13:09:34 »
No to bądźmy szczerzy do końca - ten zestaw (a w szczególności młynek) dostał też wyróżnienie na Targach AMBIENTE we Frankfurcie w 2008 roku. Pisałem o tym na konkurencyjnym forum w 2008 roku. Może dla niektórych z Was to zamierzchła historia, niektórzy wówczas nie mieli jeszcze bladego pojęcia o kawie i sprzęcie do jej zaparzania, niektórym może się nie podobać ale fakt jest że został doceniony przez międzynarodowe, profesjonalne jury. Jak dla mnie projekt ten jest ponad czasowy i mimo upływających lat nadal świetnie się sprawdza w każdym wnętrzu. :)

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Grudzień 2019, 13:14:28 »
O gustach się ponoć nie dyskutuje. Mi wszystkie ekspresy trąca myszką. Jeśli chodzi o design, podoba mi się Baratza Sette. Niestety ale design ekspresów stoi w miejscu. Coś nowoczesnego z wyglądu to tylko automat.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Grudzień 2019, 13:45:41 »
No to bądźmy szczerzy do końca - ten zestaw (a w szczególności młynek) dostał też wyróżnienie na Targach AMBIENTE we Frankfurcie w 2008 roku. Pisałem o tym na konkurencyjnym forum w 2008 roku. Może dla niektórych z Was to zamierzchła historia, niektórzy wówczas nie mieli jeszcze bladego pojęcia o kawie i sprzęcie do jej zaparzania, niektórym może się nie podobać ale fakt jest że został doceniony przez międzynarodowe, profesjonalne jury. Jak dla mnie projekt ten jest ponad czasowy i mimo upływających lat nadal świetnie się sprawdza w każdym wnętrzu. :)

Ach to wracanie do przeszłości. Wiesz, że mamy prawie 2020?
W 2008 blend Kenii i Brazylii był w finale WBC 😂 a w Londynie były 2 kawiarnie specialty. Czyli ta nagrodę można sobie wsadzić w termoblok.

@Marx NS Oscar II ma ciekawy wygląd. Slayer? Linea Mini? Wiadomo ze drogie, ale wyglada chyba spoko ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Grudzień 2019, 14:00:49 »
Wiem. Nawet czuję. Ludzie się starzeją ale niektóre przedmioty nie. Nie wszystko co ma nowoczesny wygląd i jest dla niektórych "spoko" jest do przyjęcia dla innych. Po to są produkowane różne modele aby każdy mógł wybrać coś dla siebie.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Grudzień 2019, 22:56:55 »
hehe...dobre, ale prawda jest taka, że ten ekspres ma w sobie dużo uroku, którego nie oddają zdjęcia. Nawet trochę żałuję, że odbierając uno pida od Janusza w ostatniej chwili nie zmieniłem zamówienia na dreama pida (którego przecież wcześniej tak bardzo nie chciałem [emoji38]. A co do młynka...to nawet fakt, że dostał nagrodę we Frankfurcie wpisuje się doskonale w historię Skansena.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopad 2020, 21:56:24 »
Ma w sobie na tyle uroku, że ściągnąłem go do swojej kuchni  O0
Wykonanie obudowy zdecydowanie na plus. Wprawne oko dostrzeże też prysznic bez śruby centralnej jak w E61. Oczywiście nie ma róży bez kolców, ale o tym później :) 

Dream.jpg

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopad 2020, 23:38:58 »
Szykuje się mały "teścik" ?

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Listopad 2020, 09:33:18 »
Niestety ale design ekspresów stoi w miejscu. Coś nowoczesnego z wyglądu to tylko automat.

Przesiądź się na Sage DB... Nawiązuje budową do ekspresów gastro, ale robi trochę wrażenie "automatowe".
Sette jest fajne i odważne. Też wziąłem bo mi się podobał, mimo paru zastrzeżeń.

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Listopad 2020, 10:38:25 »
Muszę przyznać że ładny jest i cena nie zabija. Nie znam niestety opinii na temat jakości przemiału z tego młynka

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Listopad 2020, 14:16:08 »
Akurat dopiero co szukałem młynka i krążyłem wokół ascaso, sage, mignon i sette, więc próbowałem jak najwięcej się naoglądać i poczytać o nich nie tylko patrząc na parametry.
Z Sage, pomijając różne rzeczy ostatecznie zrezygnowałem bo jednak dość sporo w sieci jest opinii o awaryjności (nie bardzo dużo, ale wyraźnie więcej niż u konkurencji).
Drugi powód to cena - jest niższa niż konkurencja która oferuje podobne funkcjonalności, co może znaczyć że kasa poszła bardziej w elektronikę niż przemiał, ale jednocześnie nie o tyle niższa żeby nie myśleć o dorzucenia grosza na sprzęt "pewniejszy", sprawdzony przez wielu.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Listopad 2020, 14:57:25 »
Drugi powód to cena - jest niższa niż konkurencja która oferuje podobne funkcjonalności, co może znaczyć że kasa poszła bardziej w elektronikę niż przemiał,

A ja wątpię - w tej klasie żaden młynek nie ma tak wypasionych żaren ani takiej precyzji wykonania żeby się wybić. A elektronika Sette 270 to zwykły timer za kilka $.
BTW - teraz na Konesso w ramach BW jest Eureka Specialita w prawie tej samej cenie co Sette 270.
Ja już miałem Specialitę w koszyku, ale w ostatniej chwili wygrało serce ;-) Sette ma wady, ale do przemiału na razie nie mam się co przyczepić (i tak ładnie rozkłada w pf). Ale jeśli ktoś się waha to niech bierze Eurekę albo Fiorenzato, bo to pewniaki. Sette trzeba kupić świadomie ze względu na przemiał albo możliwość single 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi