Autor Wątek: Płyn do usuwania osadu z mleka  (Przeczytany 11666 razy)

skansen

• Gość
Płyn do usuwania osadu z mleka
« dnia: 04 Grudzień 2019, 09:30:38 »
Hej,

Czy używacie w swoich ekspresach z zewnętrzną dyszą pary płynów takich jak np. Puly Caff- Milk Plus? Zastanawiam się nad sensem ich stosowania w ekspresach kolbowych z klasyczną dyszą... Mam wrażenie, że czyszczenie szmatką nasączoną wodą jest wystarczające...

Offline kubajasiolek Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola pre-millenium
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Płyn do usuwania osadu z mleka
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2019, 10:15:18 »
IMHO jest wystarczające. Szczególnie jeśli przedmuchujesz dyszę po spienianiu.
Jeśli się martwisz, to możesz zostawić na noc zamoczoną w szklance z wodą z odkręconą końcówką - woda rozmiękczy ewentualne mleko i rano jak włączysz parę to wydmucha wszystko co było w środku.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2019, 10:57:52 »
Nie miałem z tym większych problemów. Głównie dlatego, że staram się czyścić dyszę od razu. Stąd ciekaw jestem czy ktoś tego w ogóle używa.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2019, 09:47:27 »
Przedmuchiwanie dyszy po spienianiu niestety nie uchroni od zalegania skrystalizowanego mleka wewnątrz dyszy. Zawsze coś tam wlezie i się zapiecze. Ja akurat mam tę dogodność, że mogę zdjąć rurkę z dyszą bez problemu i wlać do niej pully milk. Przy typowym ekspresie trzeba odkręcać dyszę. Ja to robię mniej więcej raz w miesiącu średnio przy 5-6 cappu dziennie. Można również zanurzyć bez odkręcania zimną parorurkę w płynie i poczekać aż wcieknie do środka i przytrzymać żeby płyn zrobił swoje.

PS jeśli chodzi o odkręcanie, to mam na myśli odkręcanie końcówki dyszy. Dlatego zanurzamy zimną parorurkę, bo jak nie odkręcimy zaworu, płyn nie bardzo chce wejść do środka. Gorzej jest przy zaworze elektrycznym, ale też można to zrobić tylko musi być zimny bez pary.
Filmik Treza powinien posłużyć do uświadomienia, że jest problem z mlekiem wewnątrz parorurki. Trzeba to czyścić, bo w końcu przegrzane mleko wytworzy brązową skamielinę i wówczas trzeba będzie to rozkręcić i czyścić mechanicznie.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2019, 11:15:59 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2019, 10:34:47 »
dobrze panowie, że w kawiarni nie pracujecie :) Posłuchajcie Jeżyka i dajcie tym płynom się wessać do środka, bo mleko wbrew pozorom potrafi głęboko się zassać

szukałem coprawda innego filmiku jako przykład, ale taki nowy wrzucę, chyba lepiej się nadaje, wiem że bardziej w kawiarni gdzie dysza syczy pół dnia, w domu tyle nie wyrobi się, ale czemu by nie uczyć się od zawodowców:

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudzień 2019, 16:06:39 »
Nie wiem jak w komercyjnych ekspresach, na pewno rozkręcałem zawory i tor pary w dwóch ekspresach domowych i tak wysoko na pewno nie było śladów niczego. Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się zassanie takiej ilości mleka przez rurkę aż do zaworu. Może jak ktoś spienia w 2L garnku i zanurza aż do dna, ale przy normalnym użytkowaniu jakoś tego nie widzę.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2019, 16:19:32 wysłana przez Bacek »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudzień 2019, 10:17:04 »
Widzę, że opinie są rozbieżne... Na pewno taki płyn jest przydatny, gdy domowy barista zapomni o przetarciu dyszy. Wówczas ręczne czyszczenie jest uciążliwe... Zastanawia mnie natomiast kwestia zasysania mleka w maszynach domowych - na ile jest to rzeczywisty problem. Co sądzi o tym @Janusz jako doświadczony serwisant?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudzień 2019, 10:32:33 »
Jest to taki sam problem jak w ekspresach profesjonalnych. Zawsze po spienianiu mleka trzeba otworzyć zawór pary i wydmuchnąć parą resztki mleka z dyszy. Po czym przetrzeć dyszę pary - najlepiej wilgotną ścierką gąbczastą. Płyn przydatny jest praktycznie tylko jeśli użytkownik zaniedba tych czynności i doprowadzi do zaschnięcia mleka na / w dyszy pary.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudzień 2019, 10:53:40 »
Niestety, zdarzyło mi się pomimo solidnego przedmuchiwania dyszy parą, że w którymś momencie zauważyłem, że para jest coraz słabsza. Musiałem odkręcić końcówkę i wydłubać to co tam zaległo. Gdyby nie to, że trzeba zamknąć zawór pary przed zdjęciem dzbanka, a otwierać do spieniania po zanurzeniu parorurki w mleku (bo inaczej mleko wylądowałoby na suficie) to mleko nie wciekałoby do końcówki. Dysza jest gorąca i mleko wysycha dość szybko. Sami wiecie, jak dokładnie trzeba wycierać dyszę z zewnątrz, żeby się brązowa skamielina nie wytworzyła. Co dzieje się w środku? Każdy może się o tym przekonać odkręcając końcówkę. Uprzedzając pytania, nie szukałem badań wybitnych laboratoriów światowych na ten temat, tylko mam oczy i widziałem co jest wewnątrz pomimo stałego przedmuchiwania parą. Od tego czasu stosuję chemię do usuwania mleka raz w miesiącu. Jak ktoś tego nie chce robić, bo uważa że nie ma potrzeby, to jego sprawa.

Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się zassanie takiej ilości mleka przez rurkę aż do zaworu.

Nikt nie napisał, że mleko dochodzi aż do zaworu. Cały czas jest mowa o dyszy, czyli tej odkręcanej końcówce na parorurce. Nie wprowadzaj zamieszania.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudzień 2019, 13:11:23 »
w filmiki który wrzuciłem zwracają uwagę, że w skrajnym przypadku potrafi zakleić zawór, ale nie wyolbrzymiajcie, skoro serwis gastro wspomina o skrajnym przypadku zaniedbania, to to nie jest przecież wyzwanie dla was ;) filmik miał za zadanie potwierdzenie, że mleko dostaje się do środka dyszy a płyny te są wygodną metodą na czyszczenie tego, odpowiedź czy warto i czy trzeba dodatkowo czyścić zostawię już każdemu do oceny :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudzień 2019, 15:36:58 »
Cały czas jest mowa o dyszy, czyli tej odkręcanej końcówce na parorurce. Nie wprowadzaj zamieszania.
Nie odnosiłem się do dyskusji pisanej tylko do wklejonego filmu specjalisty i uczenia się z niego. Obejrzyj dokładnie tak powiedzmy od 1:00 do 1:25, a od 4:05 mówi o mleku dostającym się do bojlera.
Jak dla mnie to jedyna możliwość tego to zostawienie stygnącego/wyłączonego ekspresu, z otwartym zaworem i rurką utopioną w kubku mleka.
W sumie to może inaczej, jeżeli ktoś nie przedmucha rurki po spienianiu i faktycznie coś jest nie tak z zaworem to jakieś resztki z mleka mogą się zassać aż do góry gdy ekspres stygnie i wytwarza siępodciśnienie. Ale to chyba specjalnie trzeba się o to starać.

Sami wiecie, jak dokładnie trzeba wycierać dyszę z zewnątrz, żeby się brązowa skamielina nie wytworzyła.
Ja w sumie nie wiem. Zdarza mi się nie wyczyścić rurki (oczywiście nie jest to stan permanentny na wiele spieniań, co najwyżej jedno). Nie miałem najmniejszych problemów żeby po kilku godzinach wytrzeć to mokrą gąbką. Oczywiście może być to też kwestia konkretnego modelu ekspresu i tego jak mocno w nim się rurka nagrzewa. U mnie nie jestem w stanie się jej dotknąć po spienianiu bezpośrednio bez poparzenia także zimna nie jest. W Silvi z kolei po zrobieniu moda z teflonową rurką cały czas mogłem ją trzymać.

W każdym razie temat natchnął mnie na oczyszczenie dyszy i początku rurki od środka .
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2019, 15:52:22 wysłana przez Bacek »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudzień 2019, 21:24:16 »
Ależ mleko może się dostać się do wnętrza bojlera... Z tego powodu np. w maszynach Brasilia montowano zawory ze specjalnymi zabezpieczeniami. W trakcie spieniania hałasowały bardziej niż zwykłe.

Zawsze trzeba usunąć wodę z dyszy przed rozpoczęciem spieniania i zawsze trzeba usunąć resztki mleka po spienieniu.
Dokładne czyszczenie dyszy wg Jeżyka też  ma sens w skrajnych przypadkach.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2019, 21:28:21 wysłana przez Antonio »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudzień 2019, 21:25:16 »
Zawsze też można zrobić capu "na wodzie"  [emoji38]
To mój sposób na brudasów z dawnego biura, którzy zostawiali taki chlew, że nie do pomyślenia.
Jak miałem system spieniania mleka w swoim poprzedniku (DeLonghi seria EC), używałem wody do płukania i wystarczało. Kupiłem płyn do czyszczenia. Stoi gdzieś na półce, nigdy nie otwarty, a sprzętu dawno nie ma.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Styczeń 2020, 18:03:25 »
Koniec końców zakupiłem rzeczowy płyn. Znaczącej różnicy w swojej maszynie nie stwierdziłem. Wyczyściłem dyszę w kilku innych ekspresach, zarośnięte dysze bez cool toucha po czyszczeniu wyglądają dużo lepiej...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi