;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 545296 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2641
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: etzMAX lightT, Baratza Forte BG
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4035 dnia: 21 Listopad 2020, 11:48:14 »
Dziś z rana zrobiłem sobie dłuższą kawę z 16 g 100 ml i wyszła b. dobra smakowo

Przy takiej kawie (ratio 5:1) warto tak ustawić młynek, aby przepływ był stosunkowo duży. W Twoim przypadku 80-90 gram w 30 sekund. Daje to moim zdaniem najlepsze rezultaty przy wysokim ratio. Ten proces zaparzanie, można też stosować do jaśniej palonych kaw, nawet takich pod przelewy.   

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Sage Bambino Plus
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4036 dnia: 21 Listopad 2020, 11:59:55 »
@pj.w Dziękuję za sugestie.
Czyli grubiej muszę zmielić kawę? Na swoim młynku mam ustawienia pod espresso od 0 do 20, ustawiłem na 10, więc przy kolejnej ustawię na 15. Ponieważ kawa była przy 16 g dość mocna to spróbuję na mniejszym sitku tym pod 1 kawę i dam 8-9 gram.
Aktualna kawa jest słabo palona,  jasna.
Wywaliłem z kolby ten plastik bo ze środka bo jakoś zawsze nierówno kawa leciała.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 486
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60 od Japończyków, phin od Wietnamczyków, tygielek od Arabów
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso JX
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4037 dnia: 21 Listopad 2020, 12:27:38 »
Ponieważ kawa była przy 16 g dość mocna to spróbuję na mniejszym sitku tym pod 1 kawę i dam 8-9 gram.
Zostaw to pojedyncze sitko dobrze schowane ;)
Opanuj na początku podwójne, 14-16g i 30-40g uzysku i rozcieńczaj wodą z czajnika

Kup kawy średnio palone - polecam Ci 3 rodzaje:
 - jakiś tani Santos - 40-45zł/kg z kosztami wysyłki - czarnakawka, blueorcacaffe na allegro
 - Polish Horse z Eurocafe
 - Ariadna od Mastroantonio

to naprawde wdzięczne, łatwe do opanowania i bardzo smaczne kawy

i dopiero jak opanujesz ekspres, jak zacznie Ci wychodzić "wzorcowe" espresso - zacznij eksperymentować

to trochę jak w muzyce ;) żeby improwizować - trzeba najpierw umieć grać ;)
albo w jednej któregoś piwa ;) żeby łamać zasady - najpierw trzeba je znać

jeśli zaczyna Ci coś wychodzić - to idź talej tą drogą a później przyjdzie czas na poszukiwanie innych smaków :D
Never Give UP †

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Sage Bambino Plus
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4038 dnia: 21 Listopad 2020, 14:31:07 »
@jakub_stanecki Dzięki za radę. To pojedyńcze schowałem już głęboko, bo nawet na 9 g lungo nie wyszło,  masz rację. Niepotrzebnie kupiłem, ale cóż całe życie człowiek się uczy.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 486
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60 od Japończyków, phin od Wietnamczyków, tygielek od Arabów
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso JX
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4039 dnia: 21 Listopad 2020, 14:52:28 »
To pojedyńcze schowałem już głęboko, bo nawet na 9 g lungo nie wyszło,  masz rację. Niepotrzebnie kupiłem,
Mam tak samo ;)
kupiłem do La Pavoni "dla gości" którzy "nie piją takiej mocnej" ;)
i po kilku próbach - żal mi było gości ;)
i teraz zastanawiam się - po co mi to pojedyncze ;)
Never Give UP †

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi