;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 407237 razy)

Offline haflinger

  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3120 dnia: 07 Marzec 2019, 09:40:10 »
Akurat kawy z palarni Manufaktura Kawy trzymają wysoki poziom ( jasne palenia nawet bardzo wysoki, na poziomie krajowej/ europejskiej czołówki). Podejrzewam, że to nie kawa stanowi problem...
O kawie nawet nie pomyślałem bo tak jak pisałem pod alternatywę (pomimo że jest to kawa pod espresso) było bardzo dobre, dlatego szukam przyczyny gdzieś indziej, spróbuje po pracy to ratio 1:2.5

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka


Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 307
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: VBM Junior HX, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Zenith 65E, Santos#4, Handground, Porlex
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3121 dnia: 07 Marzec 2019, 13:21:48 »
Jeśli nie masz kanałowania to spróbuj powtórzyć to przy znacznie niższej temperaturze. Generalnie gorycz wybijająca się przy dobrych ziarnach spowodowana jest albo nadmiarem pyłu, albo zbyt dużą temperaturą.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1044
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3122 dnia: 07 Marzec 2019, 14:36:09 »
Akurat kawy z palarni Manufaktura Kawy trzymają wysoki poziom ( jasne palenia nawet bardzo wysoki, na poziomie krajowej/ europejskiej czołówki). Podejrzewam, że to nie kawa stanowi problem...
O kawie nawet nie pomyślałem bo tak jak pisałem pod alternatywę (pomimo że jest to kawa pod espresso) było bardzo dobre, dlatego szukam przyczyny gdzieś indziej, spróbuje po pracy to ratio 1:2.5

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka


Jak gorzkie na 2.0 to spróbuj ratio 1.5. To przy założeniu dobrej techniki itp.

Offline myst

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3123 dnia: 09 Marzec 2019, 16:43:53 »
Nie wiedziałem czy powinienem zakładać nowy wątek, czy kontynuować tasiemca, więc żeby nie drażnić adminów mnożeniem wątków, na początek napiszę tutaj.
Jakiś miesiąc temu kupiłem Silvię i młynek Gaggia MDF. Młynek skalibrowałem, tak że przy 1 żarna zaczynają ocierać o siebie.
Silvii dołożyłem PIDa - temperatura na bojlerze ok 104C , a w kolbie ok 91-92C. Kawa to Ariadna palona końcem stycznia.
Do podwójnego sitka precyzyjnego 14/20g sypałem od 15g do 19.5g. W ostatnich testach 19.5g.
po preinfuzji 2.5s, odczekaniu 2.5s, i ekstrakcji 25s przy mieleniu na '4' otrzymuję z tego ok  38.5g naparu.
W sumie niezależnie od tego czy uzyskuję 30g czy 55g smak jest niestety bardzo gorzko-cierpki.  :sciana:
filmik z ekstrakcji :
Ciastko wychodzi w całości, suche.
Eksperymentowałem też trochę z temperaturami, ale na razie jedynie 80C lub 92C na grupie.
Kawa nadaje się tylko do posłodzonego  cappucino, a i tak pozostawia gorzki posmak w ustach.
Tunelowania raczej nie stwierdzam, ale fotki są poniżej.
Czy możecie podpowiedzieć czego  mogę spróbować?








Offline myst

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3124 dnia: 09 Marzec 2019, 22:42:00 »
W załączniku kilka fotek. Mam jeszcze filmik ale nie wiem jak go tu wrzucić   :(

IMG_20190309_154600.jpg

IMG_20190309_154809.jpg

IMG_20190309_155240.jpg

IMG_20190309_155359.jpg

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1261
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3125 dnia: 10 Marzec 2019, 08:51:41 »
Czy znasz smak espresso? Te pojęcia słodyczy, owoców, czekolady mogą być dość zwodnicze dla osoby zaczynającej przygodę z kawą.
Zastanawia mnie jak mierzysz temperaturę chociażby w kolbie ?  Myślę że jak na początek masz zbyt wiele zmiennych, preinfuzja, waga, temperatura i czas to zbyt wiele. Ustal dozę chociażby testem monety i nie baw się w preinfuzję, temperaturę na początku. Skup się na przemiale i czasie oraz ratio a dalej już samo pójdzie z czasem ;-)

Offline myst

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3126 dnia: 10 Marzec 2019, 09:16:08 »
Wiem że opis smaku jest względny, ale dobre espresso mogę pić solo i gorycz nie wykręca mi twarzy, a w ustach nie pozostaje kwaśny posmak co ma tutaj miejsce.
Temperaturę w kolbie mierzyłem na 2 sposoby:
1. za pomocą kubka papierowego przytkniętego do grupy, do którego wpuszczałem ok 60ml wody i bez ściągania z grupy mierzyłem temperaturę
2. termoparą wsadzoną do kolby nad kawą.
Co do dozy : moja Silvia ma jeszcze w przysznicu taką wystającą śrubę (jeszcze bo chce się jej pozbyć w najbliższym czasie) i przy ok 19.5g zostawia delikatny odcisk na ubitej kawie przed ekstrakcją. Ponoć to w miarę dobry poziom. Zakładając że odpuszczę sobie pre-infuzję i temperaturę na te 91-92C w jakie ratio powinienem celować?
BTW : nie wiesz jak podlinkować filmik? ;-)
_https://youtu.be/XO4lA97I-eM

Offline myst

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3127 dnia: 15 Marzec 2019, 08:14:40 »
W ramach dalszych prób, postanowiłem ustawić dozę wg tego co pisze autor mieszanki - Antonio ;-)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=339.msg6691#msg6691
Czyli 14g (dokładniej 14.3g) i 50g naparu w 23s. Antonio pisał o 50ml a spotkałem się z informacjami że podawana jest objętość z Cremą której mam w tym przypadku mało - ok 5ml, więc można by zmielić jeszcze odrobinę drobniej.
No ale do meritum : nie ma tygryska, kawa z portafiltra leje się głównie ciemna, espresso nie jest jakoś bardzo cierpkie - może bardziej gorzkie. Testowałem w temperaturach 102C i 106C na boilerze czyli ok 89 i 93 na grupie. Chyba ta w 89C była bardziej 'pijalna'. Niestety przy takim ratio nie potrafię uzyskać gęstej Cremy wylewającej się z portafiltra.
Możecie coś doradzić  ? 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6266
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3128 dnia: 15 Marzec 2019, 10:02:08 »
Nic, pójść dalej z własnymi eksperymentami. Odłóż tę kawę na później, weź inną, spróbuj inaczej. Każda próba daje jakąś informację i stanowi punkt wyjścia.

Offline myst

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3129 dnia: 15 Marzec 2019, 10:09:31 »
Właśnie otworzyłem Mefisto palone 14.01 i na nim poeksperymentuje ;-)
Ale to już ostatnie 500g, więc trzeba będzie coś zamówić ;-)
Antonio jaką 'łatwą' i łagodną mieszankę polecasz ?

Offline Linoskoczek

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: ECM Technika II, V60, StrzyKawa
  • Młynek: Comendante MK3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3130 dnia: 23 Marzec 2019, 11:41:33 »
No to i ja pojawiam się w tym wątku... w ciągu tygodnia przeczytałem wszystkie posty, nie powiem, pomogło :)

Mam jednak pewną wątpliwość.

Metodą prób doszedłem do najlepszego smaku kawy. 16g na sitku VST 15g, mielenie na 10click, 2-3 sekundy preinfuzji, 45-50g naparu.
Najlepsze efekty osiągam gdy kolba i filiżanka są chłodne, a kilkusekundowy flush jest zrobiony dobrą minutę przed uruchomieniem pompy.
Zapobiega to nadmiernej goryczy na finiszu. Jest jednak jedna kwestia, z którą nie umiem sobie poradzić. Po parunastu sekundach w filiżance kawa zaczyna mieć słony posmak, na początku są piękne owoce. Zero sławnych cytryn.

Używam różnych kaw, zawsze arabika, raczej jasno palone. Najbardziej słone stają się oczywiście kawy z afryki, w Brazyli jest to mniej wyczuwalne.

Czy ten posmak może wynikać ze zbyt niskiej temperatury podczas ekstrakcji?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi