;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 399723 razy)

Offline Marx

  • Wiadomości: 118
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Graef CM-702
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3075 dnia: 19 Luty 2019, 22:03:50 »
Mazzer to widze idzie w tysiące... Graef to koszt poniżej 300, dwukrotnie więcej mogę rozważyć. Z mojej strony to trochę fanaberia, skoro i tak nie pije espresso. I to nie jest tak że szukam na już. Na razie badam temat i szukam jakie modele spełniają moje oczekiwania.

Offline imrowai

  • Wiadomości: 66
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3076 dnia: 20 Luty 2019, 11:49:04 »
Nie chodzi o ilość tylko o ciśnienie.

okej, ale im więcej wody pompa podaje, tym szybciej ciśnienie nabije co znowu skróci czas ekstrakcji?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 95
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Gaggia Classic Automat, V60, Cafe phin
  • Młynek: Iberital Challenge, Kazak
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3077 dnia: 20 Luty 2019, 11:53:53 »
okej, ale im więcej wody pompa podaje, tym szybciej ciśnienie nabije co znowu skróci czas ekstrakcji?

Albo ciśnienie urośnie za szybko i ciastko kawowe popęka powodując kanałowanie... W ekspresach dźwigniowych nikt nie szarpie za dźwignię żeby szybko wzrosło ciśnienie, wręcz przeciwnie. ;-)

Offline simson2d

  • Wiadomości: 51
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Gaggia Classic 18, dripy, kawiarki, french pressy i AP prismo
  • Młynek: Comandante IH Red Clix
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3078 dnia: 20 Luty 2019, 12:09:18 »
Ale jakie to będą różnice? 1 - 2 sekundy?

Chyba, że z prysznica lecą strumienie jak z węża ogrodowego.

Problem to może być ze zbyt małą przepustowością, 3ml/sek na przykład.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Tygielek, Kawiarka, Phin, Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Armin Troesser
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3079 dnia: 21 Luty 2019, 20:57:51 »
Hej, a ja mam takie pytanie - czy można robić WDT na tyle nieumiejętnie, że zamiast pomagać to szkodzi? :)

Obecnie zmagam się z takim problemem, że parę kaw wyjdzie mi poprawnie pod rząd, np. 21g=42g (sitko no-name) lub analogicznie w VST 20g = 40g uzysku w 31 sekund, a na tych samych ustawieniach młynka, przy - wydawało by się tej samej technice WDT robi mi się kanałowanie. Tamping staram się mieć zawsze taki sam. Kawa zawsze świeża, przy czym niektóre kawy totalnie mi nie idą ;)..

Postaram się w weekend nagrać filmik jak to robię, ale może macie jakieś sugestie na co zwrócić jeszcze uwagę?

Do espresso używam młynka i ekspresu takiego jaki mam w opisie. Osobiście podejrzewam, że robię coś nie tak przy dystrybucji kawy - tzn. najpierw mielę w młynku, potem do kubeczka przesypuję i ważę, a potem do PF z kołnierzem i WDT. Czasami udaje mi się powierzchnię kawy po WDT utworzyć w miarę równą, a czasami są jakieś dołki i pagórki - czy to może być powodem wystąpienia kanałowania? Staram się też nie uderzać o nic PFem, może tylko delikatnie potrząsnę czasem jak duże nierówności po WDT zostają.

Dzięki za sugestie i podpowiedzi :)

Ps. Obecnie pracuję na Mefisto od MA, a wcześniej miałem Columbię od Audun (festiwalowa edycja) i ta mi dosłownie kilka razy wyszła w miarę, a reszta to niespokojne wodospady.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 155
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: Ascaso i1 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3080 dnia: 22 Luty 2019, 08:49:19 »
Ja mieszam przemiał drugim końcem pędzelka w przechylonej szklance jak w betoniarce. Później do pf-a , tamper z igiełkami i normalny tamper

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 95
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Gaggia Classic Automat, V60, Cafe phin
  • Młynek: Iberital Challenge, Kazak
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3081 dnia: 22 Luty 2019, 09:37:40 »
Hej, a ja mam takie pytanie - czy można robić WDT na tyle nieumiejętnie, że zamiast pomagać to szkodzi?

Tak - ja tak umiem ;-) W końcu sobie w ogóle odpuściłem mieszanie - postukam pf żeby się samo ułożyło, ewentualnie pomogę najpierw palcem, i pod prasę.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 202
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2, Niche
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3082 dnia: 22 Luty 2019, 09:59:59 »
Ja zauważyłem, że udane espresso bez mieszania i z mieszaniem TYLKO na innych ustawieniach grubości mielenia - kawa jakoś inaczej mi się "układa" po mieszaniu.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Tygielek, Kawiarka, Phin, Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Armin Troesser
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3083 dnia: 22 Luty 2019, 20:43:03 »
Eh, dzisiaj na 7 prób miałem 2 udane espresso, a 5 z kanałami przy kawie Mefisto z MA - wydawało by się, że dosyć łatwa w obsłudze. Zauważyłem, że wcześniej miałem też problem z różnymi kawami z Brazylii - tutaj mieszanka Brazylia/Indie-Meksyk wg naklejki. Czy może być tak, że młynek, w moim przypadku ręczny stożkowy - Kazak (z wieloma pochlebnymi opiniami) lub może też ekspres Ascaso Steel inaczej się zachowywać dla danej kawy, czy danej kawy z innej obróbki i mieć z taką kawą problemy? Najprzyjemniej i najłatwiej pracowało mi się z kawami z Guatemali.

Czy może w ekspresie mogą się robić jakieś skoki ciśnienia, które mogą powodować wystąpienie kanałowania? - czy użytkownicy Ascaso Steel Uno Prof mieli takie usterki?   

Szukam przyczyn w wielu miejscach, choć najbardziej podejrzewam u siebie złą dystrybucję kawy w sitku, ale może jeszcze ktoś coś będzie mógł zasugerować - na co zwrócić uwagę?

 
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2019, 20:46:15 wysłana przez MarcinK »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6095
  • Pomógł: 68
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3084 dnia: 22 Luty 2019, 20:56:13 »
Ech, te robusty... Paradoksalnie nie są to łatwe kawy ;). Są twarde, wymagają bardzo drobnego mielenia. Stąd pewnie Twoje trudności. Sam ostatnio próbowałem Mefisto i nawet mi smakowało, ale mam zupełnie inny, komfortowy młynek z żarnami 83mm, który idealnie rozmieszcza kawę w sitku. Na pewno pomaga w takich przypadkach narzędzie od Valeriego zwane chyba Kribli-Grabli? ;)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 640
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3085 dnia: 22 Luty 2019, 21:42:42 »
Hej, a ja mam takie pytanie - czy można robić WDT na tyle nieumiejętnie, że zamiast pomagać to szkodzi? :)

Podobno w WDT istotne jak mieszamy a nie czym. Podszedłem do tematu po kowbojsku: ukręciłem z korka i 3 spinaczy taki fajny pogrzebacz (za pomysłem z HB) - jest w wątku o tamperach. Używam tego w ten sposób, że dosyć energicznie kręcę tym w sitku z kołnierzem - wyraźnie likwidując widoczne grudki. Ostatnim obrotem wyrównuję powierzchnię i potem tamping. Może raz od tego czasu mi się zdarzył kanał - poza tym dużo rzadziej. Więc nie wiem czy robię to dobrze, ale działa.
Odpowiadając na twoje pytanie - moim amatorskim zdaniem każde grzebanie cienkim narzędziem zbliży cię do lepszej dystrybucji. Ale tak mi się wydaje - może ktoś mnie poprawi.

Może jednak kawa niewdzięczna? Może za świeża?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything