;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 583929 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Rocket Cellini v3 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4395 dnia: 02 Marzec 2021, 08:48:03 »
I jakiej wody teraz używasz?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline stefunk

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID + IMS, Rancilio Epoca DE 2GR
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4396 dnia: 02 Marzec 2021, 08:51:41 »
Primavera w baniakach 6L, polcali też żywiecki kryształ, który podobno podbija kwaśne smaki w kawie.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Rocket Cellini v3 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4397 dnia: 02 Marzec 2021, 08:53:01 »
Ja mam stacje odwróconej osmozy z mineraliztorem, ciekawe czy primavera byłaby lepsza


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline stefunk

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID + IMS, Rancilio Epoca DE 2GR
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4398 dnia: 02 Marzec 2021, 09:00:51 »
Butelka kosztuje 4 pln, więc .... ;)

Offline Maciej_Wro

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Bezzera Magica S Mn Pid
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4399 dnia: 02 Marzec 2021, 12:12:23 »
Panowie, prośba o podpowiedź.

Ekspres Bezzera Magica z Pid, młynek Eureka Mignon Specialita. Kawa smaczna, ale regularne błoto w sitku i słaba crema. Na "Chocolate Wave" od Antonio początek ekstrakcji dość ładny, ale szybko napar jaśnieje i na koniec zostaje może z 2mm cremy. Trochę się jeszcze pogorszyło jak zmieniłem sitko z fabrycznego Bezzery (sitko na 20g wg opisu, co było trochę za dużo dla mnie, tam crema była nieco większa) na 14-16g. sitko IMS (sypię tutaj 16g kawy i w ok 26-27 sec. dostaję 32-34g. naparu, PID 93 stopnie). Kawa równana dystrybutorem Motta, tamper zmieniony z 58 na 58,5 i brak poprawy. Kanałowania nie widzę, chociaż w błocie trudniej je dostrzec.

Teraz pytanie. Czy w związku z tym że kawa jest smaczna zaakceptować, że tak jest (być może winne ciśnienie 12 bar przy ekstrakcji, ustawione przez producenta w tym ekspresie?), czy jednak da się coś z tym zrobić i dalej próbować walczyć z dystrybucją kawy? Ewentualnie inne pomysły gdzie szukać poprawy?


Offline rapoh

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4400 dnia: 02 Marzec 2021, 12:42:09 »
Wg mnie za drobno zmielona. ChW nie potrzebuje b. drobnego.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi