;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 425853 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1932
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3375 dnia: 13 Listopad 2019, 08:24:41 »
14 gram to za mała doza do podwójnego sitka w Dream PID. Zwiększ dozę do 16 gram, i trochę grubszy przemiał tak aby nadal mieć uzysk w okolicach 40 gram w 30+ sekund.

Offline dario199109

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3376 dnia: 14 Listopad 2019, 16:29:16 »
Zwiększyłem dozę i jest znacznie lepiej. Dodatkowo zastosowałem technikę od kolegi z innego wątku (link poniżej)! Bardzo ciekawa (używa się tylko dystrybutora - ubijenie bez tampera) i co najważniejsze działa :)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=109.870

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1932
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3377 dnia: 14 Listopad 2019, 17:06:27 »
Brawo. Teraz szlifuj technikę i kupuj dobre ziarna :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: MSJ, C-40
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3378 dnia: 14 Listopad 2019, 17:43:52 »
Koledzy, czy zawsze trzymacie się zasady zostawienia 1-2 mm przestrzeni między prysznicem, a ciastkiem? Czy dobrze mi się wydaje, że ta zasada dotyczy przede wszystkim mocno ubitych przy tampingu ciastek?

Offline dario199109

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3379 dnia: 16 Listopad 2019, 16:53:54 »
Po kolejny próbach, zauważyłem że zmiana ilości kawy w sitku o koło 0.5g ma spory wpływ na uzysk jaki dostaje w ciągu 30 sec.

Teraz nasuwa mi się pytanie czy powinienem trzymać się np. cały czas 16g kawy i zmieniać ustawienia młynka? (zamiast tampera używam dystrybutora do kawy wiec zakładam ze ten element w przygotowaniu kawy będzie w miarę stały - powtarzalny). Czy może manewrować ilością w sitku aby uzyskać uzysk około 1:2-2.5?

Dodatkowo czy istnieje jakaś ogólna zasada związana z temperaturą podczas ekstrakcji? Np kawa jest za lekko za kwaśna to podniesienie/obniżenie temperatury może na to wpłynąć (bez zmiany innych parametrów)?

Offline Miczeq Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3380 dnia: 16 Listopad 2019, 17:25:01 »
Im wyższa temperatura tym więcej goryczki (ale ja 94 nigdy nie przekraczam); im niższa, tym więcej kwasków.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1932
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3381 dnia: 16 Listopad 2019, 18:19:09 »
Aby nie zmieniać wielu parametrów na raz zostaw dozę stałą. Wybierz coś między 16-17 gram i się tego trzymaj.
Załóżmy że to 16 gram.
Uzysk to: to chyba najprostszy parametr do zmiany. Od 24 gram dla ciemnych mieszanek aż po 48 dla jasnych singli.
Temperatura - 94-96 stopni w większości przypadków będzie odpowiednie. Dla bardzo ciemnych kaw i małych uzysków zejdź do 92 C. Dla bardzo jasnych idź w górę do 98 C.
Ostatni parametr czas: od 25 aż do 35 sekund dla największych uzysków. Plus preinfuzja. Czas jest tylko wynikowym parametrem grubości przemiału i zakładanego uzysku.
Espresso to prosty napój.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi