;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 448105 razy)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 281
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3570 dnia: 10 Luty 2020, 09:07:04 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2036
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Hedone Honne, Baratza Forte BG
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3571 dnia: 10 Luty 2020, 10:29:37 »
Jeżeli wrzucasz do sitka 16 gramowego, 23 gramy ciemno palonej Javy 001, to jest błąd. Zwiększ grubość mielenia, zmniejsz dozę (16-18), podbij temperaturę do 94 C. Pamiętaj aby hopper w młynku był zasypany, testuj zmiany przepływu, smaku dopier na drugim espresso w serii (retencja). Nie zaszkodzi zrobić WDT już w PF. Powodzenia.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3572 dnia: 10 Luty 2020, 17:55:46 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?
Po mieleniu, wsadzam Motta leveling tool, parę obrotów i tamper, później odbicie w rant filtra i znowu tamping.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3573 dnia: 10 Luty 2020, 17:57:33 »
Jeżeli wrzucasz do sitka 16 gramowego, 23 gramy ciemno palonej Javy 001, to jest błąd. Zwiększ grubość mielenia, zmniejsz dozę (16-18), podbij temperaturę do 94 C. Pamiętaj aby hopper w młynku był zasypany, testuj zmiany przepływu, smaku dopier na drugim espresso w serii (retencja). Nie zaszkodzi zrobić WDT już w PF. Powodzenia.
Napisałem, że tyle wchodzi, ale doza to 18 gramów.

Teraz mam Ariadnę, 18 gramów doza, 27 sekund, uzysk 40 gramów. Kwaśna z wyczuwalną goryczką, zero słodyczy...

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 281
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3574 dnia: 10 Luty 2020, 20:28:23 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?
Po mieleniu, wsadzam Motta leveling tool, parę obrotów i tamper, później odbicie w rant filtra i znowu tamping.
Spróbuj może przed levelingiem WDT, a przede wszystkim po tamperze nic nie odbijaj!
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 21:18:32 wysłana przez jancewicz »

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 285
  • Ekspres: AP, FP, kawiarki, phin, Gaggia Classic, LaPavoni
  • Młynek: Cunill Tron, mym54, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3575 dnia: 11 Luty 2020, 10:18:42 »
Moim zdaniem uzysk/czas/doza wychodzi raczej w normie. Problemu szukałbym w temperaturze - proponuję podnieść - tak jak napisał wcześniej @pj.w - do 94 stopni

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2036
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Hedone Honne, Baratza Forte BG
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3576 dnia: 11 Luty 2020, 10:28:25 »
Temperatura na pewno w górę.
Sugerowanie się tylko czasem i uzyskiem, bywa czasami złudne.
Jeżeli mamy za drobny przemiał to mamy sporą szansę na kanał, teoretycznie poprawny czas i uzysk, ale fatalną w smaku kawę.
Zacząć warto od temperatury, aby manipulować jedną zmienną na raz.
Oczywiście najwięcej powiedziałby nam film dokumentujący cały proces: przemiał, dystrybucja, parzenie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3577 dnia: 11 Luty 2020, 11:10:48 »
preinfuzja 2 s.,
- zapinam kolbę,
- w 27 sekund, przy dozie 18 g mam ok. 36 g uzysku,
Zaraz, zaraz. Jak to możliwe najpierw robić preinfuzje, a dopiero później zapiać kolbe?
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: Bezzera Magica, V-60
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3578 dnia: 11 Luty 2020, 11:15:48 »
Wg mnie najpierw trzeba zacząć od poprawnej dystrybucji i kontroli na NPF - tak jak już wcześniej koledzy pisali. Co przyjdzie ze zmiany temperatury jak dalej będą kanały i nierówna ektracja.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3579 dnia: 11 Luty 2020, 16:54:20 »
preinfuzja 2 s.,
- zapinam kolbę,
- w 27 sekund, przy dozie 18 g mam ok. 36 g uzysku,
Zaraz, zaraz. Jak to możliwe najpierw robić preinfuzje, a dopiero później zapiać kolbe?
Omyłka podczas pisania... :)

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3580 dnia: 11 Luty 2020, 17:16:57 »
Temperatura na pewno w górę.
Sugerowanie się tylko czasem i uzyskiem, bywa czasami złudne.
Jeżeli mamy za drobny przemiał to mamy sporą szansę na kanał, teoretycznie poprawny czas i uzysk, ale fatalną w smaku kawę.
Zacząć warto od temperatury, aby manipulować jedną zmienną na raz.
Oczywiście najwięcej powiedziałby nam film dokumentujący cały proces: przemiał, dystrybucja, parzenie.
Dziękuję, „powalczę” jeszcze i dam znać - ew. nagram film całego procesu.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3581 dnia: 11 Luty 2020, 17:17:47 »
Wg mnie najpierw trzeba zacząć od poprawnej dystrybucji i kontroli na NPF - tak jak już wcześniej koledzy pisali. Co przyjdzie ze zmiany temperatury jak dalej będą kanały i nierówna ektracja.
Tak zrobię, już wyciągam NPF i działam :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi