Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550746 razy)

Offline Lisu

• Ekspres: Ascaso Basic, La San Marco 95-pract-a
  • Młynek: Ascaso i2-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #360 dnia: 26 Styczeń 2015, 11:35:44 »
Chętnie skorzystałbym z jakiegoś doświadczonego oka, ale niestety nie mam takiej możliwości. A kilku stawek na kurs też nie chcę wykładać.
Możesz zawsze umówić się z Januszem on przeszkoli cię gratis. Wiem, bo w sobotę u niego będę.

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #361 dnia: 26 Styczeń 2015, 18:44:44 »
A ja sobie właśnie drugie doppio siorbię z MA Top Red - pyyycha :)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #362 dnia: 26 Styczeń 2015, 18:51:34 »
Kawa Monsunowa, palona na City Light, doppio oczywiście. Nietypowy shot bo 18 sekund 65ml. Ale jakie to pyszne, właśnie pochłaniam...

Offline tomazo1974

« Odpowiedź #363 dnia: 26 Styczeń 2015, 19:02:28 »
Tak jak gdzieś tam pisałem alternatywy na razie to nie moja bajka, ale pewnie z czasem spróbuję :). Mi na dojście do mniej więcej akceptowalnego espresso do kosza poszła prawie półkilówka Ariadny....

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #364 dnia: 27 Styczeń 2015, 07:49:19 »
Joonecky polecam te dwa filmy na końcu tematu.
Tak powinna wyglądać dystrybucja i ubijanie.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=628.0

Twój młynek zapewne Ci tak nie namieli, dlatego ja posługiwałem się "pomocami naukowymi", kiedy miałem imini aby osiągnąć taki efekt.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline tomazo1974

« Odpowiedź #365 dnia: 27 Styczeń 2015, 09:31:52 »

Twój młynek zapewne Ci tak nie namieli, dlatego ja posługiwałem się "pomocami naukowymi", kiedy miałem imini aby osiągnąć taki efekt.

Ten sposób ubijania co najmniej dziwny.
Zresztą co film to nieco inne podejście. Osobiście wczoraj odkryłem fajną stronkę:
europeancoffeetrip.com
Gdzie w sekcji "articles" są filmy z cyklu Learn Coffee With Gwilym. Totalne podstawy, ale moim zdaniem podane prosto i bez zbędnych udziwnień typu kręcenie tamperem ;).

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #366 dnia: 27 Styczeń 2015, 10:05:53 »
Generalnie po zakupie ekspresu przez moment byłem zachwycony cappucino  ;) ale teraz ostro ćwiczę espresso.
Wczoraj sprawdziłem siłę ubijania na wadze i  okazuje się, że robiłem to zdecydowanie za mocno.
Teraz podkręciłem przemiał, ubijam z mniejszym naciskiem i efekty wydają się być znacznie lepsze  kawka
Jedyne co, to do podwójnego sitka wciąż wsypuję po 19-20g kawy.

EDIT: zmieniłem na chwilę kawę z adrianny na tę z fresh marketu - bez zmiany ustawień młynka

-> wnioski: choć woda leciała przez sitko zdecydowanie za szybko (uzyskałem pewnie z 80-90 ml na podwójnym sitku) to wyszło mi piękne ciasteczko i nie było tunelowania, które dosyć często mi się zdarza przy adriannie.

Ariadna dosyć mocno mi się bryli podczas mielenia i mam problemy z odpowiednią dystrybucją kawy. Jak sobie z tym radzić? Może jednak zmniejszyć grubość mielenia (wtedy się nie bryli i jest lepsza dystrybucja), a ubijać mocniej aby uzyskać odpowiednią ilość naparu?

Literówki poprawiłem. f.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2015, 17:25:35 wysłana przez fux »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #367 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:07:16 »

Ten sposób ubijania co najmniej dziwny.
Zresztą co film to nieco inne podejście. Osobiście wczoraj odkryłem fajną stronkę:
europeancoffeetrip.com
Gdzie w sekcji "articles" są filmy z cyklu Learn Coffee With Gwilym. Totalne podstawy, ale moim zdaniem podane prosto i bez zbędnych udziwnień typu kręcenie tamperem ;).
Co niby jest dziwnego w sposobie ubijania?
Obkręcać nie musisz, przecież gościu mówi, że obkreca bo lubi ale jest to raczej zbędne.
Poza tym po prostu naciska i wyjmuje wsio.
Ważne, żeby przed ubijaniem mieć takie coś, jak on w sitku.
Ps.
Ja też lubię zakrecić tamperkiem na koniec.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline tomazo1974

Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #368 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:40:25 »
Zakręcenie na końcu jest cool :). Odnosiłem się do pierwszego etapu, kiedy on nie dociska od razu "na płasko" tylko z dziwnym (dla mnie :-p) zawijasem

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #369 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:57:51 »
Wam chodzi o to, że niepoprawnie lub nie higienicznie jest nasypać stożek rozprowadzić paluchami i dopiero ubijać?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #370 dnia: 27 Styczeń 2015, 12:33:01 »
Ariadna dosyć mocno mi się bryli podczas mielenia i mam problemy z odpowiednią dystrybucją kawy. Jak sobie z tym radzić?

Rozbić bryłki, na przykład patyczkiem do szaszłyków, lub bez tego rozgnieść tamperem. Niektóre młynki lubią bryłki, także droższe modele, i trzeba się do tego przyzwyczaić. Wkurzające, ale na smak espresso wpływu to nie ma.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2015, 17:26:19 wysłana przez fux »

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #371 dnia: 28 Styczeń 2015, 17:06:43 »
Więc wracam do tematu. Dzisiaj nadeszły przy udziale Poczty Polskiej kawki od Antonia. Espresso #1 i Ciccolato. Zacząłem od pierwszej mieszanki. Rozgrzałem ekspres, wsypałem kawę do młynka i...
Pierwsze espresso. Doza ok. 16 g. Podpinam, włączam i... nic nie leci. Po kilkunastu sekundach zaczęło coś w końcu kapać. Wyłączylem. Wylałem.
Drugie espresso. Postanowiłem zmniejszyć dozę. 14 g kawy do kolby podpinam i... czekam... czekam... kawa zaczyna lecieć po kilkunastu sekundach. Trochę wczesniej niż za poprzednim razem. 50 ml. uzyskuje po 40-50 sek. Lipa. No cóż. Myślę, że do trzech razy sztuka i biorę się za...
Trzecie espresso. Zdecydowanie zwiększyłem grubość przemiału. Doza 16 g. Standardowe ubicie. Podpinam, włączam ekspres... po chwili widzę ładny równy strumień. Po 25 sekundach uzyskuję 50 ml. Ciastko ładnie wypada z kolby. I chyba po raz pierwszy nie zostało mi zbyt dużo kawy z sitka, a ciastko wypadło bez zbyt nich wysiłków. O smaku powiem tyle, że wypiłem to doppio ze smakiem. Były owoce, lekkie przyjemne kwaski. Ciesze się, ze w końcu wyszło mi cos dobrego.

Wielkie dzięki za wszystkie porady. I za te przyszłe też (mam nadzieję)  :kwiat:

Poniżej fotki po trzeciej próbie.

« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2015, 17:19:46 wysłana przez joonecky »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #372 dnia: 28 Styczeń 2015, 17:28:03 »
Fajnie ale chyba masz kanał w ciastku.

No a ja się nie mogę dogadać z Peru Chirinos Churumpampa Washed z 31/12/2014, albo ona jest taka kwaśna albo nie trafiam w sweet spot...

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #373 dnia: 28 Styczeń 2015, 17:32:01 »
Chyba tak na zdjęciu wyszło, bo na ciastku nie widziałem kanału. Ale ręki nie dam sobie uciąć.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #374 dnia: 28 Styczeń 2015, 17:33:32 »
nie mogę dogadać z Peru Chirinos Churumpampa Washed z 31/12/2014, albo ona jest taka kwaśna albo nie trafiam w sweet spot...
Jedno i drugie ;). A jaką masz espresso maszynę?
Teraz sobie zaparzyłem to Peru. Jest ok, raczej słodkie, niezbyt jasne. Ale zaparzyłem w nowym Concepcie od Wegi. Temperatura zaparzania ok. 94 stopnie. Preinfuzja ok. 5 minut.
Jeśli porównasz Peru z Incontro, to tak, kwaskowatość jest znacząco większa. Tego typu single w porównaniu z mieszkankami są bardziej czyste w smaku, bardziej subtelne, klarowne... ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2015, 18:04:17 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi